Linkuri accesibilitate

Gh. Cojocaru: „Chiar dacă liderul de la Tiraspol a fost primit la Foreign Office, vizita a avut un caracter strict privat”


Gheorghe Cojocaru
Gheorghe Cojocaru

Opinii în dialog despre vizita lui Vadim Krasnoselsky la Londra și semnificația ei,

Gheorghe Cojocaru: „Încă nu s-au potolit valurile iscate de expulzarea celor cinci diplomați ai Federației Ruse la Chișinău că Ministerul Afacerilor Externe se confruntă cu o nouă situație delicată în legătură cu vizita liderului de la Tiraspol, Vadim Krasnoselsky, la Londra. Invitat de o asociație studențească pentru a ține o prelegere la Oxford, lui Krasnoselsky i s-a oferit posibilitatea de a se întreține cu un responsabil al Ministerului de Externe britanic, ceea ce a trezit semne de întrebare la Ministerul de Externe al Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Tiraspolul insistă cu tot dinadinsul că Vadim Krasnoselsky, cu întreaga sa delegație, ar fi fost într-o vizită oficială la Londra.

Gheorghe Cojocaru: „În realitate, potrivit explicațiilor Ambasadei britanice în Republica Moldova, această vizită a avut un caracter strict privat, chiar dacă liderul de la Tiraspol a fost primit la Foreign Office. Încântat că a ajuns pe malurile Tamisei, liderul de peste Nistru supralicitează deloc întâmplător în legătură cu această poposire a sa în capitala Marii Britanii. O dată, în scop de autoreclamă și pentru a face valuri în mediile diplomatice și politice și, a doua oară, pentru a forța Chișinăul să reacționeze și să se confrunte cu o situație mai puțin plăcută. Toate aceste ținte au fost, practic, atinse, ceea ce l-a făcut pe Vadim Krasnoselsky, într-un final, să introducă niște corective ironice apropo de această vizită a sa la Londra, susținând că s-a aflat acolo într-o vizită oficială, dar... cu caracter privat.”

Europa Liberă: În ce mod explică liderul transnistrean prezența sa la Londra?

Gheorghe Cojocaru: „În stilul caracteristic propagandei transnistrene, ca o oportunitate de a sparge așa-zisa blocadă informațională a Chișinăului și de a aduce la cunoștința Occidentului adevărul despre regiunea din stânga Nistrului. Comunicatul de la Tiraspol precum că în cadrul discuțiilor de la Ministerul de Externe englez: „au fost abordate mai multe probleme legate de relaţiile bilaterale dintre Transnistria şi Marea Britanie” este, cu siguranță, unul excesiv de optimist și de-a dreptul manipulator.”

Europa Liberă: Lăsând la o parte schimbul de replici tăioase, ce semnificație are, totuși, primirea lui Krasnoselsky la Ministerul de Externe al Marii Britanii?

Gheorghe Cojocaru: „Iarăși, ca o oportunitate de a i se transmiste în mod direct punctul de vedere britanic asupra diferendului transnistrean, de a se documenta dintr-o sursă nemijlocită asupra poziției administrației de la Tiraspol privind reglementarea acestui conflict înghețat din sud-estul Europei și de a discuta despre proiectele pe care Ambasada britanică la Chișinău le promovează în raioanele de peste Nistru ale Republicii Moldova. De ce la aceste discuții n-au fost invitați și reprezentanții Ambasadei Republicii Moldova la Londra - dacă era cazul? -, rămâne o chestiune neelucidată, deocamdată.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG