Linkuri accesibilitate

Prima ședință a noii majorități parlamentare de la Chișinău


Iuriel Leancă a devenit vicepreședintele legislativului moldovean

La Chișinău, a avut loc prima ședință a parlamentului după ieșirea liberalilor din coaliția majoritară din cauza reținerii lui Dorin Chirtoacă, vicepreședintele lor și primarul Chișinăului. Printre noutățile acestei ședințe - după cum veți auzi tumultuoasă, și în care a apărut o nouă majoritate, fără liberali - se numără și alegerea fostului premier Iurie Leancă în funcția de vicepreședinte al Parlamentului. Relatează Diana Răileanu

Înaintarea candidaturii lui Iurie Leancă la funcţia de vicepreşedinte al Parlamentului s-a produs după ce fracţiunile socialiştilor, liberalilor, comuniştilor şi liberal-democraţilor au anunţat, din diverse motive, că părăsesc în semn de protest şedinţa Parlamentului. Iată de ce întrebarea speakerului Andrian Candu dacă „opoziţia are o candidatură de alternativă pentru cea a lui Iurie Leancă” a rămas fără răspuns. În consecinţă, cu 52 de voturi, liderul grupului popular-europenilor a devenit vicespeaker, fapt pentru care a fost felicitat de președintele Parlamentului Andrian Candu:

„Dle Iurie Leancă, aţi fost numit în calitate de vicepreşedinte al Parlamentului. Vă felicităm. Succese şi realizări frumoase pentru viitor alături de noi, aici în conducerea Parlamentului şi în interesul cetăţenilor Republicii Moldova.”

La începutul lunii aprilie, şapte foşti liberal-democraţi în frunte cu Valeriu Ghileţchi, alături de Iurie Leancă şi Eugen Carpov, au anunţat crearea grupului parlamentar al popular-europenilor. Analişti politici calificaseră atunci coagularea grupului în jurul fostului premier ca o încercare a celor nouă deputaţi de a-şi negocia intrarea la guvernare, în schimbul votării, alături de democraţi, a modificării sistemului electoral.

O altă decizie ce pare să favorizeze grupul condus de Iurie Leancă i-a determinat vineri pe liberali, pe comunişti şi pe liberal-democraţi să părăsească în semn de protest şedinţa Parlamentului. E vorba de proiectul de lege prin care grupurile parlamentare, cum este, de exemplu, cel al popular-europenilor, ar obţine aceleaşi drepturi şi privelegii de care se bucură fracţiunile parlamentare constituite imediat după alegeri. Liderul liberal-democraţilor Tudor Deliu insistă că o asemenea lege ar favoriza traseismul politic şi corupţia în Legislativ:

„Astăzi, la prima oră, cei din majoritatea guvernamentală au introdus în ordinea de zi proiectul de lege cu referire la modificarea regulamentului Parlamentului, adică legiferarea grupurilor parlamentare. Noi am considerat şi considerăm şi acum că legiferarea acestor grupări duce la stimularea coruperii şi, respectiv, a traseismului politic. Nu putem tolera aceste modificări pe bunul plac al cuiva.”

O poziţie similară au formulat şi reprezentanţii fracţiunii PCRM, iar Inna Şupac a lăsat să se înţeleagă că în schimbul acestor favoruri, democraţii şi-ar fi asigurat suficiente voturi pentru modificarea sistemului electoral.

„Şi noi conştientizăm faptul că, prin această schimbare, majoritatea parlamentară doreşte să legitimizeze şi alte chimbări de legi prin care Partidul Democrat şi marionetele lor să rămână mai departe la guvernare”.

La începutul şedinţei de vineri şi socialiştii au părăsit plenul Parlamentului în semn de protest. Ei s-au arătat nemulţumiţi de expulzarea a cinci diplomaţi ruşi din Republica Moldova, cerând audierea directorului SIS şi a ministrului Afacerilor Externe.

Pentru că cererea lor nu a fost susţinută, socialiştii au înaintat o moţiune simplă împotriva şefului de la externe.

Asta înseamnă că în scurt timp ministrul Andrei Galbur ar urma să se prezinte cu explicaţii în faţa deputaţilor.

Previous Next

XS
SM
MD
LG