Linkuri accesibilitate

Ofiţer german, suspectat de terorism


Un locotenent major al Bundeswehr-ului a fost reţinut, împreună cu un prezumtiv complice

Autorităţile germane au reţinut pe un ofiţer al Bundeswehr-ului, fiind suspectat de a fi pregătit un atac terorist. Este vorba despre un locotenent major al armatei federale, Franko A., în vârstă de 28 de ani, care, potrivit presei germane, s-a bucurat de respectul colegilor săi şi care a fost un militar model. După lăsarea la vatră, intenţiona să devină jurnalist.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:13 0:00
Link direct

În legătură cu reţinerea ofiţerului circulă o serie de speculaţii, iar ministerul federal al apărării, condus de Ursula von der Leyen, nu a s-a pronunţat în legătură cu acest caz.

Ministrul german Ursula von der Leyen
Ministrul german Ursula von der Leyen

Deocamdată se ştie că Franco A. este din oraşul Offenbach, că a fost reţinut la Hammelburg, în Bavaria, şi că s-a deghizat, în 2015, într-un refugiat sirian. Folosindu-se de o identitate falsă, el a cerut azil politic în Germania, în ianuarie 2016. Autorităţile i-au acordat dreptul la şedere, fără să-şi dea seama că este vorba despre un german deghizat în refugiat. În calitatea de refugiat din Damasc, a declarat purtătorul de cuvânt al procuraturii din Frankfurt pe Main (potrivit ziarului berlinez „Der Tagesspiegel”), a obţinut facilităţi materiale pe care le primesc persoanele care depun o cerere de azil. Funcţionarii care l-au înregistrat ca refugiat sirian nu au avut suspiciuni, iar falsul azilant nici măcar nu a fost verificat privitor la cunoştinţele sale de limbă arabă.

Se crede că sub identitatea falsă de sirian refugiat punea la cale un atentat terorist.

Ofiţerul a intrat în vizorul serviciului de contrainformaţii militare (MAD), după ce a ascuns o armă într-o toaletă a aeroportului din Viena. Procuratura a menţionat că în urma acestui incident, autorităţile au analizat cazul şi au ajuns la concluzia că militarul ar fi pregătit un atac terorist asupra unor străini. Odată cu începerea investigaţiilor, autorităţile au arestat încă o persoană, un student în vârstă de 24 de ani, care avea legături cu militarul care de 8 ani era încadrat în Bundeswehr. În urma unei percheziţii la prezumtivul complice al militarului au fost descoperite materiale explozibile. Se presupune că amândoi ar fi intenţionat să acţioneze din motive xenofobe. Asta ar fi rezultat atât din informaţiile culese în urma supravegherii electronice a celor doi, cât şi din alte materiale găsite în locuinţa studentului.

În urma descoperirii acestui caz bizar, poliţia şi funcţionari ai Oficiului Federal pentru combaterea criminalităţii (BKA), împreună cu poliţia franceză şi austriacă, au percheziţionat 16 locuinţe şi birouri din cazărmi, din Germania, Austria şi Franţa. Au fost confiscate telefoanele mobile şi calculatoarele unor persoane despre care se crede c-ar fi întreţinut contacte cu cei doi arestaţi.

După ce s-au aflat alte detalii despre acest caz „extrem de obscur” (DPA), mai mulţi politicieni au cerut un control mai riguros al persoanelor care cer azil politic. Ministrul de interne bavarez, Herrmann, a declarat vineri ziarului „Die Welt”, că din motive de siguranţă trebuie reverificate toate solicitările de azil, aprobate în ultimii ani.

XS
SM
MD
LG