Linkuri accesibilitate

Numirea şefilor de la SIS, Centrul Naţional Anticorupţie şi Comisia Naţională de Integritate (Timpul, Adevărul)


Scandalul provocat de construcţia unei biserici în scuarul din faţa centrului Kentford (Timpul).


În Timpul, Constantin Tănase le dă o replică comentatorilor politici care au criticat recenta numire a şefilor de la SIS, Centrul Naţional Anticorupţie şi Comisia Naţională de Integritate pentru că ar fi fost influenţată politic. Editorialistul se întreabă „în baza căror criterii, dacă nu a celor politice, puteau fi numiți niște demnitari în funcții-cheie în condițiile când guvernarea este asigurată de o coaliție din trei partide care, dacă ar fi posibil, s-ar îneca unele pe altele într-o lingură de apă?” După ce constată că depolitizarea este practic imposibilă, Tănase notează că singurul lucru la care mai speră e ca bunul-simţ, corectitudinea şi onoarea profesională să-i silească pe cei trei să ia decizii fără să se lase prea mult influenţaţi de partide.

La aceeaşi temă, cotidianul Adevărul scrie că deputaţii l-ar fi votat pe Anatol Donciu în fruntea Comisiei Naţionale de Integritate făcînd abstracţie de o prevedere legislativă ce-l face incompatibil cu această funcţie. În articol se arată că noul şef al comisiei care urmează să verifice declaraţiile de avere şi de interese personale ale demnitarilor şi altor persoane care ocupă posturi de conducere, timp de 19 ani a ocupat funcţia de procuror, fiind şi prim-adjunct al procurorului-şef al Chişinăului Ion Diacov.

Scandalul provocat de construcţia unei biserici în scuarul din faţa centrului Kentford revine pe paginile ziarilor. În urma unei investigaţii jurnalistice, reporterii de la Timpul trag concluzia că biserica pe care a anunţat că intenţionează s-o construiască în acel loc Vladimir Russu, patronul SA „Accent Electronic” care ar fi intrat în atenţia Curţii de Conturi de mai multe ori, în realitate este o „necropolă pentru milionarii capitalei”.

Ziarul face trimitere la schiţa de proiect, potrivit căreia la demisolul construcţiei ar urma să fie amplasate 36 de cavouri familiale, în total biserica având o capacitate de înhumare a 432 de persoane. Potrivit investigaţiilor efectuate de Timpul, preţul pentru înhumarea unei persoane ar constitui în jur de 10 mii EURO. În total, „investiţia” ar urma să aducă un profit imediat între 4 și 5 milioane de euro, scrie Timpul.
XS
SM
MD
LG