Linkuri accesibilitate

„Nu pot să spun că animaţia tradiţională, de desen sau pictură, dispare”


Stop cadru din filmul „Hunger” de Alexei Pătrașcu.
Stop cadru din filmul „Hunger” de Alexei Pătrașcu.

Lucia Diaconu în dialog cu Alexei Pătrașcu.



Filmul „Hunger” (Foamea) al tânărului moldovean stabilit în România, Alexei Patrașcu a fost declarat săptămâna trecută cel mai bun film românesc la Festivalul Internațional de film de animație Anim”est 2012 de la București. Filmul a câștigat competiția cu alte 21 de producții românești. Lucia Diaconu l-a întrebat pe tânărul autor de 24 de ani de ce crede că a câștigat chiar cu primul său film. Alexei Patrașcu.

Alexei Pătraşcu: Este unul din 8 scopuri ale Uniunii Europene de a diminua foamea, sărăcia şi alte probleme pînă în anul 2015 şi eu cu cîţiva prieteni aveam ca plan să facem un film animat pe toate aceste 8 teme. Ca să fac un test, eu am încercat să fac o scurtă animaţie doar pe tema foamei. Asta a fost ca un fel de joacă, un fel de improvizare fără niciun fel de limite şi asta a ieşit...

Europa Liberă: Dar ce crezi că i-a asigurat succesul filmului tău?

Stop cadru din filmul „Hunger” de Alexei Pătrașcu.
Stop cadru din filmul „Hunger” de Alexei Pătrașcu.
Alexei Pătraşcu: Cred că desenele care sînt şi ca nişte picturi. Fiecare cadru - filmul este făcut în tehnica stop-motion, înseamnă cadru cu cadru. Am desenat fiecare cadru din film. Ca să realizez, de exemplu, mişcarea unui om l-am desenat în mai multe poziţii care au fost puse cadru cu cadru. Şi cele mai multe păreri pozitive erau exact, ceea ce cred şi eu, că fiecare cadru din acest film a fost făcut cît mai frumos şi fiecare cadru este ca un desen propriu-zis şi cred că asta a fost apreciat la această animaţie. De asemenea şi tema, şi abordarea temei - felul în care am exprimat chestia asta. Mulţi oameni au zis: foarte frumos cum ai trecut de la o scenă la alta, fără ca să rupi legătura între ele. Era ca o continuă descriere a lucrurilor care se întîmplă.

Europa Liberă: Judecînd după filmele care au fost premiate la ediţia aceasta a festivalului, încotro se îndreaptă acest gen de artă?

Alexei Pătraşcu:
A început să apară foarte multă animaţie de calculator, dar nu pot să spun că animaţia tradiţională, de desen sau pictură, dispare. Chiar dacă începe să apară animaţia 3D şi animaţia generată numai de calculator, cea făcută de mînă şi cea făcută tradiţional începe să capete şi ea o altă valoare. Adică să se aprecieze poate un pic mai mult sau cel puţin să fie şi ea mai deosebită sau ceva de genul ăsta.

Europa Liberă: Dar tu cum ai ajuns să faci animaţie?

Stop cadru din filmul „Hunger” de Alexei Pătrașcu.
Stop cadru din filmul „Hunger” de Alexei Pătrașcu.
Alexei Pătraşcu: Eu am desenat de mult timp, adică aproape toată viaţa mea, şi la un moment dat, la anul 3, cînd am avut o lucrare de diplomă de făcut, am întînit un viitor prieten din Spania pe care îl cheamă Lorca, fotograf, care mi-a propus în timp ce eu îl desenez după natură pe el să facem un scurt video, să înregistrăm cum îl desenez. Şi asta a fost prima tentativă de animaţie, adică în timp ce eu îl desenam pe el s-a creat un video. Eu l-am desenat în 3 ore, dar video a durat 2 minute şi era un fel de proces mai rapid.

Europa Liberă: Vei experimenta în continuare?

Alexei Pătraşcu:
Da. Tot timpul am desenat şi am pictat. Şi asta este o metodă foarte bună de a prezenta lucrările mele unui public mai mare. Că totuşi uneori mi se pare că picturile sînt un pic mai statice şi nu sînt atît de vizionate în ziua de astăzi. Dar o animaţie poţi s-o dai pe internet şi poate vei avea mult mai mult public spectator.
Previous Next

XS
SM
MD
LG