Linkuri accesibilitate

5.10 - București: SRI investighează persoane suspecte de legături cu atentatele din Statele Unite


Radu Timofte
Radu Timofte

SRI a transmis Ministerului de interne două note în care recomandă expulzarea unor persoane bănuite de legături cu organizaţii teroriste.




5 octombrie 2001

Actualitatea (Moderator: Liana Ionescu; corespondent: Ingrid Șușu).

SRI investighează persoane suspecte de legături cu atentatele din Statele Unite.

Directorul SRI Radu Timofte a făcut astazi o declaraţie referitoare la investigaţiile pe care Serviciul Român de Informaţii le efectuează în momentul de faţă asupra persoanelor suspectate de a fi avut legături cu atentatele din Statele Unite.

Directorul SRI Radu Timofte declară că SRI investigează persoane aflate în Romania suspectate de implicare în pregatirea atacurilor teroriste din Statele Unite. SRI, a spus astazi Radu Timofte, a primit o serie de notificări de la serviciile secrete străine partenere cu privire la existenta unor persoane implicate în atentatele teroriste din America din 11 septembrie care au solicitat totodată Romaniei „discreţie totală în legătură cu investigaţiile.”

Ancheta este în curs de desfăşurare, a menţionat şeful SRI, adăugînd că „nu vă pot spune acum dacă au fost sau nu au fost, pentru că nici noi nu ştim exact care este situaţia. Legăturile ale căror persoane au fost făcute publice pînă acum pot să existe şi pe teritoriul Romaniei, ca şi pe teritoriul altor state. Nu pot să mă pronunţ pînă la finalizarea anchetei pe plan mondial.”

Radu Timofte a adăugat că recent SRI a transmis Ministerului de interne două note în care recomandă expulzarea unor persoane bănuite de legături cu organizaţii teroriste. După cum declară şeful SRI, 70 de persoane au fost expulzate din acelaşi motiv de la începutul acestui an. Timofte a mai spus că SRI a semnalat şi cazuri de colaborare în afaceri ilegale între cetăţeni romani şi cei al altor state. Directorul SRI susţine că serviciul a devenit mai exigent în privinţa unor astfel de colaborări după evenimentele de la 11 septembrie, aratînd totodată că o serie de activităţi de fraudă sunt încă sub supraveghere în vreme ce altele au fost finalizate.

Radu Timofte: „Informaţiile ce au rezultat, urmare a investigaţiilor serviciului, au fost puse la dispoziţia instituţiilor abilitate să ia măsuri. Au fost cazuri cînd am fost nevoiţi să lăsăm să se deruleze normal activitatea de fraudă respectivă pentru a vedea finalitatea ei. Şi unele din astfel de acţiuni sunt şi acum în curs de derulare, altele au fost finalizate prin informarea partenerilor străini unde aceşti bani au ajuns.”

Şeful SRI a adăugat că toate informaţiile legate de posibile afaceri în Romania ale unor organizaţii teroriste sunt puse la dispoziţia comisiei speciale de criză constituită la nivelul guvernului după atacurile din Statele Unite. Radu Timofte a mai spus că SRI controlează şi posibilitatea tranzitării prin Romania a unor arme chimice sau biologice, dar că nu este vorba „de o bombă sau ceva de genul ăsta, ci de componente.”

SRI verifică de asemenea şi informaţiile legate de prăbuşirea avionului rusesc în Marea Neagră ieri, inclusiv apelul de ajutor primit de paza de coastă Constanţa. În acest caz, a menţionat directorul SRI autorităţile se află în legătură cu ambasada Israelului la Bucuresti.
XS
SM
MD
LG