Linkuri accesibilitate

29.07 - Oriunde există minorităţi există potenţial şi riscul unor anumite conflicte


Rolf Ekeus, înaltul comisar OSCE pentru minoritățile naționale în 2006
Rolf Ekeus, înaltul comisar OSCE pentru minoritățile naționale în 2006

Rolf Ekeus (OSCE): „Este esenţial ca Uniunea Europeană să se construiască în spiritul armoniei.”






29 iulie 2001

Oriunde există minorităţi există potenţial şi riscul unor anumite conflicte.

Interviul săptămînii.
Realizator: Ingrid Șușu.

Invitat: Rolf Ekeus, înaltul comisar pentru minorităţi naţionale al OSCE.

După o vizită informală în Balcani noul comisar pentru minorităţi de la 1 iulie s-a aflat la începutul acestei săptămîni la Bucureşti.

Europa Liberă: Domnule Ekeus, aveţi o carieră diplomatică impresionantă. Se ştie că aţi jucat un rol important în negocierile pentru dezarmare, fiind reprezentantul permanent al Suediei la conferinţa de dezarmare de la Geneva, mai apoi ca preşedinte al Comitetului Naţiunilor Unite pentru arme chimice şi preşedinte al comisiei speciale a ONU în Irak. De asemenea, prezidaţi Institutul de Studii pentru Pace din Stockholm şi aveţi o bogată experienţă în probleme de securitate şi tranziţie în ţările post comuniste. Prima întrebare pe care v-aş adresa-o este cum aţi fost numit în această funcţie şi, dacă vor exista diferenţe în politica Dvs, comparativ cu cea dusă de predecesorul Dvs Max van der Stuhl?

R. Ekeus:
„Răspunderile înaltului comisar sunt unele foarte mari, iar predecesorul meu, Max van der Stuhl s-a achitat admirabil de ele. Domnia sa a simţit pe undeva, misiunea sa în aceasta funcţie s-a încheiat şi în acest context am fost mandatat să îl înlocuiesc în funcţie de către membrii organizaţiei. În privinţa schimbărilor, unele lucruri le voi schimba, altele nu.

Fostul comisar pentru minorităţi a îndeplinit cu mare succes multe misiuni importante într-o lume cu probleme atît de complexe, iar abordarea sa, metodele pe care le-a iniţiat, merită cu prisosinţă să fie continuate. Pe de altă parte însă, lumea se află într-o perpetuă schimbare, ceea ce presupune metode şi soluţii noi. Deci, cred că vor exista şi schimbări, dar ele vor fi determinate de schimbările din jurul nostru.”

Europa Liberă: Deşi ştiu că aţi fost numit recent înalt comisar, aş dori să vă întreb, totuşi, cum aţi defini statutul minorităţiilor naţionale din Romania, prin comparaţie cu statutul minorităţilor din alte state din regiune ?

R. Ekeus:
„Ei bine, oriunde există minorităţi aş spune că există potenţial şi riscul unor anumite conflicte. Oricum, în cazul dat, cred că putem vorbi de o situaţie relativ stabilă. Există în mod categoric probleme, dar nu le văd, cel puţin, pe termen scurt de natură să degenereze şi sunt fericit că pot spune că, cel puţin în ceea ce priveşte statele din această regiune, există o responsabilitate demnă de apreciat. Asta nu înseamnă că nu vom urmări cu maximum de atenţie ceea ce se petrece aici.”

Europa Liberă: V-aş ruga să fiţi puţin mai specific în privinţa statutului minorităţilor în Romania şi de asemenea, ar fi interesant să ne spuneţi ce opinii aveţi cu privire la statutul romilor şi al maghiarilor, acum, după acest diferent creat de legea statutului ?

R. Ekeus:
„Problema minorităţii roma se află în atenţia întregii Europe. În România trăieşte cea mai numeroasă populaţie roma, dar să nu scăpăm din vedere faptul că minoritatea romă este prezentă şi în alte ţări europene. După mine, cred că toţi ar trebui să cooperăm în mod pozitiv şi constructiv în vedrea soluţionării situaţiei romilor. Iniţiativa guvernului român de a organiza o conferinţă internaţională pe tema romilor în luna septembrie, la Bucureşti, este extrem de bine venită, pentru că acesta este un foarte bun prilej de a vedea în ce măsură putem armoniza acţiunile tuturor statelor europene şi în mod special, am această convingere că statele participante s-ar putea pune de acord cu privire la măsuri mai concrete, şi, - de ce nu? - permanente, pentru soluţionarea problemelor cu care se confruntă această minoritate, cîteodată, extrem de nedreptăţită şi nefericită.” [...]

Europa Liberă: Aş dori să vă întreb ce credeţi şi despre statutul minorităţilor în ţările fostei URSS, în mod particular în Republica Moldova unde, cum bine se ştie, există aceasta situaţie dificilă dată de segregaţionismul transnistrean, lupta minorităţii ruse de a-şi redobîndi puterea deţinută în cadrul fostei URSS şi tendinţele ei de rusificare, fără a uita, desigur, nici minoritatea găgăuză.

R. Ekeus:
„În ceea ce priveste situaţia din Republica Moldova, nu am ratat şansa, ca fiind aici la Bucureşti să obţin un punct de vedere din partea guvernului român, dar este încă prea devreme pentru mine să mă pronunţ asupra acestuia. Suntem în contact însă cu autorităţile moldoveneşti şi dacă, din punctul acestora de vedere intervenţia înaltului comisar pentru minorităţi este necesară, desigur că vom acţiona. dacă nu... nu!”

Europa Liberă: Dacă îmi amintesc bine, spuneaţi că etnicitatea joacă un rol important în politica de securitate europeană, aşa că v-aş întreba care credeţi că este rolul etnicităţii în acest proces de globalizare ?

R. Ekeus:
„Bineînţeles că este esenţial ca Uniunea Europeană să se construiască în spiritul armoniei şi întreaga idee europeană vizează acest efort comun de dezvoltare graduală a unor valori comune. E un proces care nu poate fi forţat, dar la baza căruia se află democraţia. Democraţie, care ar trebui să fie elementul primordial în definirea guvernelor noastre.

Aceasta înseamnă respectul faţă de dreptul la viaţă, respectul faţă de fiinţa umană ca atare, faţă de drepturile omului, în toate accepţiunile lor, fie că este vorba de majorităţi sau minorităţi. Aceste valori pe care le-aş numi eu „europene” ar trebui să fie principalele calităţi ale tuturor ţărilor care se orientează către Uniunea Europeană. În mare parte, munca mea constă, cu modestie spus, ca pe undeva, din umbră, să ajut la crearea acestui simţ de împărtăşire a unor valori comune, a unei identităţi comune in Europa.” [...]
XS
SM
MD
LG