Linkuri accesibilitate

10.07 - București: Politica economică a guvernului şi nevoia de claritate


Ministerul Imaginii de la Bucureşti n-ar fi recurs la acest subterfugiu de a prezenta exporturile germane ca investiţii dacă între timp balanţa comercială a României nu s-ar fi deteriorat considerabil.




10 iulie 2001

Actualitatea. (Moderator: Radu Călin Cristea; comentariu: Şerban Orescu).

Politica economică a guvernului şi nevoia de claritate.

Potrivit mentalităţii, săi zicem „occidentale”, o divergenţă formulată în termeni clari e totdeauna de preferat unui acord susceptibil de interpretări diferite. O discuţie, pentru a fi constructivă nu trebuie să lase în urmă semne de întrebare. Altminteri efectul ei pozitiv e pus în cauză.

Zilele trecute o delegaţie guvernamentală româna a semnat la Berlin un acord, se spune, privind dezvoltarea comerţului şi investiţiilor. Concret este vorba de opt contracte comerciale în valoare de circa 1, 3 miliarde mărci. Nici nu se întorsese delegaţia româna şi publicului îi era prezentat marele succes.

La o analiză mai atentă s-a constatat însă că nu era vorba de investiţii, aşa cum pretindea versiunea românească, ci, pur si simplu de exporturi germane. Pe drept cuvînt, Romania liberă nota la 7 iulie că a prezenta aceste importuri romanesti drept investiţii germane înseamnă să „sfidezi inteligenţa şi bunul simţ al cetăţeanului de rînd”.

Poate că Ministerul Imaginii de la Bucureşti n-ar fi recurs la acest subterfugiu de a prezenta exporturile germane ca investiţii dacă între timp balanţa comercială a Romaniei nu s-ar fi deteriorat considerabil. [...]

Alt ziarist german scria tot la 3 iulie, dar in Frankfurter Allegemeine Zeitung că oamenii de afaceri germani de la Bucureşti nu pun la îndoială voinţa domnului Năstase de a face ţara sa aptă pentru integrarea în NATO si EU dar nu sunt deloc siguri că angajamentele vor fi urmate de fapte.

El releva riscul ca reformele să se împotmolească, riscul ca puternice grupuri cu interese proprii şi vechi trăgători de sfori cu o poziţie ideologică proprie să saboteze aceste reforme. Să fie oare acestea opţiunile ideologice diferite la care domnul Năstase a făcut aluzie la 5 iulie la Camera de Comerţ din Munchen ? Dacă aşa stau lucrurile, domnul Năstase are însă datoria să dea cărţile pe faţă.
XS
SM
MD
LG