Linkuri accesibilitate

30.01 - București: Viitorul congres liberal


Activitatea domnului Stoica în calitate de ministru al justiţiei, în special tergiversarea reabilitării condamnaţilor politici din era comunistă, a fost criticată ca neliberală.


30 ianuarie 2001

Actualitatea. Moderator: Cristian Teodorescu; comentariu: Şerban Orescu).

Viitorul congres liberal
.

Congresul Partidului Naţional liberal, programat pentru sfîrşitul acestei săptămîni, dar amînat în cursul zilei de azi cu 2 săptămîni, se anunţă ca o victorie aproape certă a actualului lider Valeriu Stoica, surprize majore, de felul celei produse la congresul extraordinar al ţărăniştilor fiind aproape excluse.

Numai puţin domnul Stoica este criticat de o serie de liberali de frunte. Criticat pentru tendinţa sa de stînga oglindită şi de negocierile mergînd pînă la o fuziune cu Alianţa pentru Romania a domnului Meleşcanu, cu cîteva luni în urmă. Criticat a fost domnul Stoica şi pentru alianţa electorală cu Iniţiativa social liberală formată din foşti consilieri ai domnului Iliescu. E îndoielnic ca aceasta din urmă alianţă, susţinută de domnul Stolojan, devenit al doilea personaj în partid, a fost profitabilă. S-a adăugat şicanarea de către PNL a guvernărilor CDR.

Criticată ca neliberală a fost şi activitatea domnului Stoica în calitate de ministru al justiţiei, în special tergiversarea reabilitării condamnaţilor politici din era comunistă, pe motiv că tribunalele de atunci respctaseră legea comunistă. Nu mai puţin, domnul Valeriu Stoica esre un om politic prin excelenţă, ceea ce constituie o raritate. Este un bun „debater” şi un abil manipulator. Uneori şi un cîrmaci abil. Şi-a dat seama, de pildă că parteneriatul cu un PNTCD îmbătrînit conceptual şi biologic, duce la pagubă. După cum şi-a dat seama că şi susţinerea domnului Emil Constantinescu pentru a doua candidatură nu rentează. Şi a procedat în consecinţă. Unii l-au învinuit mai ales la Cotroceni, de cinism. Domnul Stoica a ştiut să evite însă PNL-ului naufragiul suferit de PNTCD. Dar cele 7 % obţinute în alegeri nu sunt chiar un succes deosebit. [...]

Domnul Stoica a adresat, deocamdată, participanţilor la Congres o scrisoare impresionantă prin seriozitatea analizei perspectivelor de viitor ale partidului. Se fac acolo şi unele constatări sociologice referitoare la un nucleu dur, format din pensionari, populaţie rurală şi muncitori industriali care votează sistematic PDSR. În continuare, domnul Stoica evoca în aceasta scrisoare şi soluţia : o coaliţie posibilă cu foştii aliaţi, dar şi cu un PDSR avînd pe domnul Năstase în frunte. Altfel spus, domnul Stoica mizează pe manevrarea electoratului şi a coaliţiilor viitoare. [...]

S-ar putea ca viitorul congres la care participă însă 1000 de delegaţi greu de contactat fiecare în parte, s-ar putea ca viitorul congres să-i refuze, în parte, dorinţele. Cît priveşte şansele de viitor ale PNL, ele depind nu atît de hotarîrile viitorului Congres, cît de erorile actualului guvern. Orice asociere în faza actuală cu PDSR-ul ar putea fi deci funestă PNL. Este tocmai temerea majoră a adversarilor domnului Stoica.
XS
SM
MD
LG