Linkuri accesibilitate

17.10 - București: Angajamentele programatice ale dlui Iliescu


Revenirea la cîrmă a domnului Iliescu va expune ţara noastră la izolare pe plan internaţional şi la ruină economică pe plan intern.


17 octombrie 2000

Actualitatea. (Moderator: Radu Calin Cristea; comentariu: Şerban Orescu).

Angajamentele programatice ale dlui Iliescu.

Dacă eliminăm din declaraţiile programatice ale candidatului Ion Iliescu promisiunile obişnuite cu caracter populist, recuzită a tuturor partidelor, putem reţine doua elemente, ambele de natură să îngrijoreze: unul priveşte agricultura, celălalt industria. Domnul Iliescu critică, ceea ce domnia sa numeşte „bulversarea survenită după 1990 în agricultura romaneasca”, adică s-o spunem mai pe şleau, renunţarea la socialismul agrar. Si tot domnul Iliesu promite că va păstra, dacă va veni la putere, un puternic nucleu al industriei de stat.

Că ambele angajamente programatice ale candidatului Iliescu corespund ideologiei neo-comuniste, nu mai e nevoie sa demonstrăm. Că ambele prevederi echivalează cu o cale întoarsă în privinţa reformelor de structură începute, nu din convingere, de domnul Iliescu însuşi este, de asemenea, evident. Dacă aşa stau lucrurile, înseamnă însă că revenirea la cîrmă a domnului Iliescu va expune ţara noastră la izolare pe plan internaţional şi la ruină economică pe plan intern. Că domnul Ion Iliescu nu poate ieşi din spaţiul dogmatic în care a crescut după ce, tînăr student fiind a intrat în PCR la sfîrşitul anilor 40, e dreptul domniei sale. Dar ca Romania să aleaga un lider cu asemenea convingeri politice retrograde în anul de graţie 2000, cînd toate ţările ex-comuniste au început să înregistreze creşteri de bunăstare bazate pe revenirea la capitalism, e, iertaţi-mi expresia, poate dură, este de neconceput. (...)

Ce vrea domnul Iliescu ? Vrea să constituie din aceste intreprinderi perdante (ramase in administraţia statului), pentru că folosesc o manoperă de 5 pînă la 10 ori mai mare decît ar fi normal un sector de stat în industrie. Cu alte cuvinte, ceea ce experţii consideră a fi un balast, reclamînd o lichidare cît mai rapidă, unicul impediment fiind împiedicarea unui şomaj în masă, este pentru liderul PDSR, un factor de progres. Benefic.

Inutil să spunem că în felul acesta Romania va fi întors spatele Occidentului, dar si intereselor ei celor mai elementare, atît economice cît şi politice. Si asta de ce ?! Pentru ca, in raport cu sine însuşi, un fost lider comunist sa-şi probeze consecvenţa neabătută ?! Un pret cam prea de tot mare!
XS
SM
MD
LG