Linkuri accesibilitate

Greva foamei la penitenciarul Pruncu


Ştefan Urâtu (Comitetul Helsinki): În atenţia Comitetului Helsinki avem în jur de 50 de plîngeri de la deţinuţi

Câţiva deţinuţi din penitenciarul Pruncu au contactat Europa Liberă, spunînd că intră de astăzi în greva foamei. Deţinuţii, între care un cetăţean german, spun că nu mai pot suporta condiţiile proaste din penitenciar, mai ales lipsa luminii şi încălzirii. Elena Moldoveanu a reuşit să discute la telefon cu doi deţinuţi.

Thomas Arend
Unul dintre deţinuţii de la Pruncu care ne-a anunţat prin terţe persoane că a intrat azi în greva foamei se numeşte Tomas Arend, cetăţean german. El a fost condamnat la 11 ani de închisoare pentu escrocherie şi se află în penitenciar de doi ani. Deţinutul pretinde că între timp a fost nevoit să suporte umilinţă şi bătaie din partea administraţiei penitenciarului, însă, afirmă el, răbdarea i-a crăpat cînd s-a văzut nevoit să suporte frigul şi întunericul din celulă: “Mai ales pe coridor şi la toaletă e întuneric. Administraţia a băgat frica în mulţi deţinuţi de aici care ar vrea să declare greva foamei dar care au fost ameninţaţi. Plătesc mită aici ca să am cît de cît nişte condiţii, că mîncarea o primesc de la ambasada germană. Condiţiile igienice sunt deplorabile. ”

Tomas Arend zice că a trimis o plîngere în format electronic în adresa Ministerului Justiţiei, Centrului pentru drepturile Omului şi Comitetului Helsinki din Moldova în care a anunţat că intră în greva foamei specificînd că în plus mai solicita să-i fie revizuit dosarul: ”A fost falsificat pe vremea comuniştilor şi consider că am fost judecat pe nedrept.”

Un alt deţinut, care a rugat să-i păstrăm anonimatul, ne-a confirmat că s-ar fi alăturat astăzi unui grup de 11 persoane deţinute la Pruncul care se arată nemulţumite de condiţiile de detenţie: “Suntem discriminaţi aici şi noi vrem măcar să primim lumină şi căldură.”

Stefan Urâtu
Preşedintele Comitetului Helsinki, Ştefan Urîtu ne-a spus că a fost înştiinţat despre cazul de la Pruncul, însă organizaţiei pe care o reprezintă i s-ar fi interzis accesul în penitenciar: “Noi am încercat de mai multe ori să intrăm în această instituţie ca să discutăm cu Tomas Arend, dar şi cu alţi deţinuţi, însă nu ni se permite motivînd că noi trimitem plîngeri la CEDO şi deaceea nu avem acces în penitenciare. Asta nu se întîmplă numai la Pruncul, ci şi la alte penitenciare. În atenţia Comitetului Helsinki din Moldova avem în jur de 50 de plîngeri de la deţinuţi care ne-au cerut ajutorul, însă nu am putut ajunge la ei ca să monitorizăm situaţia şi să vedem ce se întîmplă acolo pentru că ne este interzis accesul. Asta fiind o încălcare.”

Deţinuţii cu care am reuşit să luăm legatura ne-au mai spus că insistă asupra unei întrevederi urgente cu reprezentanţi de la Ministerul Justiţiei.

Ana Racu, purtatoarea de cuvînt a Departamentului Penitenciare, ne-a confirmat numai cazul cetăţeanului german intrat în greva foamei la Pruncul, precizînd că alte cereri nu ar fi fost deocamdată înregistrate: “Fiecare deţinut are dreptul să intre în greva foamei, anunţînd printr-o cerere ca să fie supravegheat de medic. De altfel, practica a arătat că în cel mult trei zile deţinuţii care intră în grevă acceptă să mănînce. Tomas Arend a scris în cererea sa că vrea întrevedere cu reprezentanţii Ministerului Justiţiei. Alte revendicări el nu a înaintat. Dacă ar fi să rezolvăm probleme cu căldura sau curentul electric, atunci soluţia e alta. Deţinuţii au curent de la 6 dimineaţa pînă la ora 22. Aşa prevede regulamentul intern şi nu le putem da energie electrică pe toată noaptea. În ce priveşte căldura, acum temperatura în celule este sub +20 de grade, penitenciarul are încălzire autonomă şi ca să facă economii a oprit mai ales că afară vremea s-a încîlzit. Nu cred că este vreun deţinut care îngheaţă acolo de frig.”

La penitenciarul nr. 9 din Pruncul sunt deţinute 601 persoane.
Previous Next

XS
SM
MD
LG