Linkuri accesibilitate

"Parteneriatul Estic nu este o politică de preaderare la UE"


Diplomatul UE Gunnar Wiegand precizează însă că PE nu este un obstacol în calea aderării

Şeful Directiei pentru Europa de Est, Caucaz şi Asia Centrală a Comisiei Europene, Gunnar Wiegand le-a adresat liderilor din societatea civilă îndemnul să retragă din circuitul public mitul potrivit căruia Parteneriatul Estic ar fi o anticameră a Uniunii Europene sau, într-o altă versiune, dimpotrivă ar pune piedici în procesul de aderare. “Parteneriatul estic nu a fost gîndit ca o politică de preaderare la Uniunea Europeană, dar nici nu va îndepărta ţările partenere de comunitatea europeana”, a spus Wiegand.


Gunnar Wiegand, Raphael Fisera şi Egidio Canciani
Demnitarul european a precizat că noul parteneriat presupune relaţii mai profunde cu Moldova, oferindu-i sprijin financiar pentru o bună guvernare, respectarea drepturilor omului, dezvoltarea unei economii competitive, securizarea frontierelor şi sporirea securităţii energetice.” Pieţele interne ale Moldovei vor fi gradual integrate în cele ale UE", a mai adăugat Wiegand. Mai ales că, a spus el, regimul preferenţial comercial nu este valorificat pe deplin de Moldova. Oficialul europan a anunţat că ar urma să fie negociat cu Chişinău un Acord de liber schimb şi că în acest sens se face un studiu de fezabilitate a pieţii moldoveneşti.

S-a înţeles incorect la Chişinău că pînă la finele acetui an ar urma sa fie negociat un acord de asociere cu Uniunea Europeană, a mai declarat oficialul de la Bruxelles. El a dat de înţeles că procedura ar fi destul de lungă şi că acum singura şansă pentru Moldova de apropiere la standardele şi valorile europene ar fi Parteneriatul Estic. Gunter Wiegand a facut trimitere la experienţa Ucrainei care, la părerea sa, nu-şi ascunde frustrările după ce negocierile de asociere durează trei ani.

Responsabilul de la Comisia Europeană pentru Europa de Est, Caucaz şi Asia Centrală a spus că Moldova va cîştiga credibilitate în Vest dacă va face dovada unei voinţe politice de reformare a domeniilor prioritare din economie, justiţie, educaţie şi a instituţiilor publice. Gunter Wiegand a spus că Parteneriatul Estic nu are soluţii separate pentru Chişinău şi Tiraspol, ceea ce însemnă că Bruxellul contează pe reintegrarea teritorială a R. Moldova.
Previous Next

XS
SM
MD
LG