Linkuri accesibilitate

“Informare pentru Apărare” - proiect susţinut parţial de SUA


 Grigore Mătăsaru (Asociaţia Pro Nova)
Grigore Mătăsaru (Asociaţia Pro Nova)

Pîrghiile juridice de apărare a drepturilor omului vor fi aduse la cunoștință publicului.

O organizaţie neguvernamentală din Moldova s-a angajat printr-un proiect de apărare a drepturilor omului să facă o punte de legatură între cetăţeni şi autorităţi ca să rezolve problemele de sistem. În atenţia organizaţiei ar putea ajunge şi cazuri de încălcare a drepturilor celor care au suferit pe 7 aprilie, fiind acuzaţi pe nedrept sau torturaţi, dacă aceştea vor cere ajutor Asociaţiei Pro Nova sau biroului de avocaţi “Victor Panţiru”.

Unul dintre tinerii care s-a ales cu dosar penal după protestele postelectorale din aprilie, este Radu Lungu, acuzat, la părerea sa ilegal, de furtul unor bunuri din Parlament: ”După lucru, pe 7 aprilie, m-am dus cu nişte prieteni în centru, că am văzut la televizor ce se întîmpla acolo. Cînd am ajuns, ne-am rătăcit prin mulţime şi am rămas singur. Eram în spatele Parlamentului, pe la ora 22, am întîlnit un băiat pe care îl cunoşteam şi ne-am aşezat pe nişte scaune care erau acolo, afară. Peste puţin timp, au venit doi pe la spate, paza parlamentului, ne-au luat şi ne-au băgat în garajul Parlamentului. Au început să ne lovească cu pumnii, cu picioarele pe tot corpul. Stăteam jos, la pămînt, poate vreo oră. Apoi a venit poliţia şi iar au început să ne bată, cu picioarele ca să nu se aplece. Poliţia a venit cu un bus Mercedes Vito. S-a uitat la noi şi a zis că n-o să ne bage în salon, să nu i-l murdărim, că eram murdari pentru că am stat la pămînt şi ne-au călcat în picioare. Acolo eram noi doi, apoi au mai adus doi, apoi încă unul şi ne-au pus pe toţi cinci în portbagaj. Ne-au dus la sectorul de poliţie Buiucani. Acolo am stat toată noaptea, pe-un coridor, lîngă uşa anchetatorului. Fiecare care trecea pe lîngă noi... uciganie... pînă dimineaţă. Treceau şi dădeau cu palmele, cu picioarele. Vreo patru-cinci ore am stat în genunchi, cu faţa la perete. Care treceau, ne dădeau cîte un picior peste faţă, încît te întorceai. M-au pus să iscălesc multe documente pe care eu nici nu ştiu ce era scris acolo. Am întrebat dacă se poate să citesc, dar mi s-a reproşat că nu se poate, să iscălesc mai repede şi să ies din cabinet şi stai sub uşă. Dimneaţa mi-a zis să cobor într-un subsol, undeva jos acolo, să mă spăl şi să să mă duc acasă.”

Bucuros că a scăpat, cum i s-a parut, de poliţie, Radu nu s-a plîns nimănui. Şi pentru că avusese impresia că ar fi o confruntare cu morile de vînt.
Între timp a intervenit schimbarea de putere, ceea ce nu este însă suficient pentru a-i dezinhiba definitiv pe tinerii trecuţi prin ceea ce se numeşte “coridoarele morţii” de la secţiiile de poliţie.

Tocmai ca să îi determine pe aceşti tineri să îşi schimbe atitudinea, Asociaţia Pro Nova s-a angajat să aducă la cunoştinţă publicului pîrghiile juridice de apărare a drepturilor omului. Proiectul va fi realizat prin intermediul mai multor posturi de radio regionale şi locale, inclusiv Vocea Basarabiei. Unul dintre animatorii proiectului, Grigore Mătăsaru spune că idea a fost deja testată pe durata a două luni, cînd s-a constatat că cel mai frecvent în RM se încalcă dreptul la proprietate şi la apărare.

Grigore Mătăsaru: ”De aproximativ 20 de ani Moldova pretinde a fi un stat democratic, unele rapoarte şi studii, atât naţionale, cât şi internaţionale, demonstrează că lucrurile stau altfel. În Moldova se încalcă grav drepturile în diferite domenii, o dovadă în acest sens fiind numărul de condamnări ale Guvernului R. Moldova la CEDO. Această situaţie se datorează şi faptului că cetăţenii nu-şi cunosc drepturile şi nu ştiu unde să se adreseze pentru a cere ajutor.Asociaţia Pro Nova şi-a propus să ia atitudine şi să iniţieze o amplă campanie de informare, în primul rînd de sensibilizare a opiniei publice şi nu numai. Vor fi pornite şi unele investigaţii jurnalistice. Ne propunem să sensibilizăm şi autorităţile asupra încălcării grave a drepturilor omului. “

Victor Pantîru
Victor Panţiru care conduce un birou de avocaţi, ce oferă consultanţă în cadrul proiectului, precizează că va mai asista juridic persoanele care vor reclama cazuri cu şanse de cîştig la Curtea Europeană. Victor Panţiru:” Cazurile vor fi selectate din multitudinea de sesizări cu care ne vom confrunta. De altfel pe perioada proiectului pilot au primit răspuns în formă scrisă 15 persoane. În practică ne-am întîlnit cu cazuri strigătoare în care au loc nişte încălcări flagrante, care nu pot fi închipuite într-o societate democratică, ori RM se doreşte a fi un stat democrat, mai ales că tindem să ne integrăm în UE. Noi avem de făcut reguli la noi în ţară, reguli care trebuie să vină atît din partea conducătorilor guvernului, cît şi de jos, de la fiecare dintre noi. Trebuie să cerem organelor şi instituţiilor competente să ne respecte drepturile, ca procedurile de soluţionare a unor plîngeri, petiţii să fie respectate.”

Victor Panţiru s-a angajat să explice, în cadrul unor emisiuni radio, pe înţelesul oamenilor simpli, fiecare articol din Constituţie care se referă la drepturile omului, astfel încît cetăţenii să înţeleagă cum îşi pot apăra drepturile lezate. Animatorii proiectului şi-au mai propus să îi aibă ca invitaţi în programele radio pe miniştrii justiţiei, de interne şi procurorul general.

Proiectul “Informare pentru Apărare” are un buget de peste 40 de mii de dolari, care parţial e pus la dispoziţie de Ambasada Statelor Unite în Moldova.
XS
SM
MD
LG