Linkuri accesibilitate

Cum vor politicienii să se apere de „tulburările în masă” cu ajutorul Armatei Naționale?


Un controversat proiect de lege, în dezbaterea Parlamentului.

Chiar în preajma aniversării protestelor din aprilie 2009, parlamentul a aprobat astăzi în primă lectură un proiect de lege despre regimul armamentului folosit de armată, iar unii au găsit în el niște prevederi problematice.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:01 0:00
Link direct

Au trezit îngrijorări prevederile care specifică situaţiile civile în care militarii Armatei Naţionale pot aplica mijloacele speciale, inclusiv armamentul din dotare. Proiectul propus de Guvern prevede că militarii pot interveni, inclusiv la „curmarea tulburărilor de masă şi încălcării în grup a ordinii publice” şi la „respingerea atacurilor asupra unor clădiri, încăperi sau mijloace de transport indiferent de apartenența lor”.

Singurii care s-au arătat îngrijoraţi de aceste prevederi au fost deputaţii din opoziţia liberal-democrată. Concluzia lor a fost că Armata Naţională va putea utiliza forţa şi mijloacele speciale la protestele stradale, cum ar fi cel de miercuri al dascălilor, a menţionat deputatul PLDM, Tudor Deliu. El a atras atenţia că prevederile ar contrazice legea cu privire la apărarea naţională care prevede că misiunea Armatei Naţionale este de a contracara ameninţările şi agresiunile militare îndreptate împotriva ţării şi că Armata Naţională poate fi folosită în alte scopuri decât cele militare doar printr-o hotărâre a Parlamentului sau, în situaţii excepţionale, prin decret prezidențial.

„Dvs. puneţi în seama militarilor Armatei Naţionale asigurarea ordinii publice, adică implicarea lor în timpul tulburărilor şi încălcărilor de ordin public. Impuneți militarii Armatei naţionale să se angajeze în asigurarea ordinii publice folosind mijloacele Armatei care este o atribuţie a altor instituţii ale statului. De ce este nevoie şi de ce se încalcă prevederile legii cu privire la apărarea naţională?”

În răspunsul la întrebarea deputatului, Secretarul de Stat al Ministerului Apărării, Aurel Fondos, a precizat că militarii vor putea interveni doar în cazul unor tulburări de masă care au loc în preajma unor unităţi militare şi că vor putea folosi doar arme neletale.

„Dacă vorbim în particular despre utilizarea forţei, mijloacelor Armatei Naţionale şi dacă ne uităm per ansamblu în lege vedem că mai mult ţine de contextul activităţii armatei. Ţine de acele unităţi militare, tabere, centre de instruire acolo unde în preajmă se desfăşoară acele tulburări care pot să afecteze activitatea unităţii militare sau a vieţii persoanelor militare şi nu numai. Că dacă vă închipuiţi că în preajma unităţii se desfăşoară o demonstraţie din cele care am avut tare multe pe parcursul ultimilor ani şi viaţa unui cetăţean este pusă în pericol, atunci militarul trebuie să stea într-o parte sau invers?”

Aceste amănunte nu se regăsesc însă în articolul ce a trezit îngrijorări, a spus în replică Tudor Deliu:

„Eu înţeleg ceea ce spuneţi Dvs. la respingerea atacurilor asupra clădirilor, persoanelor ce ţin nemijlocit de Armată. Dar Dvs. puneţi aici în proiect – „la curmarea încălcării ordinii publice”. Mi se creează impresia că va veni BTR-ul în PMAN ca să curme o demonstraţie a populaţiei. Asta reiese din această lege.”

Aurel Fondos a dat asigurări că pentru lectura finală proiectul va fi îmbunătățit şi vor fi excluse toate impreciziile. Întrebat cine ar urma să decidă când şi cum poate interveni Armata Naţională, Aurel Fondos a menţionat că mecanismele ar urma să fie aprobate ulterior de Guvern.

Fostul ministru al apărării, Vitalie Marinuţa, spune că acest proiect de lege este o iniţiativă mai veche şi că a fost gândită pentru a aduce mai multă claritate în ce priveşte activitatea militarilor, inclusiv a celor care participă în misiunii din afara ţării.

„Proiectul de lege este destul de bun. El vine să facă mai multă claritate pentru militari când se foloseşte armamentul şi totodată să-i protejeze pe ei în caz de parlamentul va aproba necesitatea folosirii Armatei la diferite misiuni care nu au caracter militar. Legea cu privire la apărarea naţională prevede, între altele, că Armata poate fi folosită în scopul garantării suveranităţii, independenţei, unităţii şi integrităţii teritoriale a ţării şi a democraţiei constituţionale. Cred că militarii văzând că ar putea eventual fi impuși de politicieni să ia parte la anumite situaţii, cum ar fi paza obiectivelor de stat, poate chiar şi în cadrul unor manifestaţii, au elaborat această lege care prevede când, cum şi în ce condiţii. Să nu uităm că avem contingente şi peste hotarele ţării care sunt de multe ori implicaţi în asemenea acţiuni care însă nu au o bază normativă, legală, aici, acasă. Logica militară a acestui proiect este de a proteja şi de a oferi mai multă claritate militarilor.”

Vitalie Marinuţa nu exclude însă că legea ar putea fi folosită în scopuri politice:

„Orice lege cât de bună nu ar fi poate fi întoarsă în aşa mod şi folosită în moment potrivit pentru a prejudicia. nu exclud că în unele cazuri unii politicieni ar putea să se folosească de această lege şi de prevederile altor legi pentru a implica militarii, inclusiv în proteste stradale.”

Vitalie Marinuţa spune că la decizia parlamentului militarii Armatei Naţionale ar putea fi implicaţi, inclusiv în stăvilirea unor tulburări de masă, şi în baza legislaţiei existente, care pune în sarcina Armatei garantarea „democraţiei constituţionale”. Noţiune care însă lasă loc de multiple interpretări.

Previous Next

XS
SM
MD
LG