Linkuri accesibilitate

Antenele radio distruse în Maiak aparţin guvernului Rusiei | După explozii, Krasnoselski acuză Ucraina


Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețele? Aflați dimineața la Europa Liberă. 

Ştirile presei moldovene
Prima pagină cu Iulian Ciocan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:50 0:00
  • În cursul zilei de 26 aprilie, în punctele de trecere de la Varnița și Tighina s-au format cozi de automobile. Traficul a fost dificil atât la intrarea în R. Moldova dinspre regiunea transnistreană, cât și la ieșire, citim în Ziarul de Gardă. Presa din regiunea transnistreană a scris că, cel mai probabil, cozile s-au format în contextul schimbării modului de control la ieșirea din zonă. Mai multe persoane care așteptau la punctele de trecere respective, pentru a ajunge în regiunea transnistreană, au declarat pentru Ziarul de Gardă că se întorc de la rude, alături de care au sărbătorit Paștele, că au perfectat acte sau au mers la bancă. O femeie a declarat pentru reporterul Ziarului de Gardă că împreună cu membrii familiei se întoarce de la rude și că în regiunea transnistreană nu se întâmplă nimic ieșit din comun.
  • Unul din locurile din stânga Nistrului în care s-au produs explozii e aerodromul din Tiraspol. Informația a fost confirmată de președinta Maia Sandu care a anunțat că acolo a avut loc o explozie, dar sursa acesteia încă nu este cunoscută, scrie Jurnal.md. Maia Sandu a mai declarat după ședința Consiliului Suprem de Securitate că analiza autorităților Republicii Moldova arată că în stânga Nistrului există tensiuni între diferite forţe locale interesate de destabilizarea situaţiei.
  • Liderul de la Tiraspol Vadim Krasnoselski s-a adresat pe 26 aprilie locuitorilor Transnistriei, citim în Newsmaker.md. Acesta a menționat că potrivit datelor preliminare, urmele „atacurilor teroriste duc spre Ucraina”. Krasnoselski a dat asigurări că provocatorii nu vor putea atrage Transnistria în conflict şi a cerut autorităţilor ucrainene să investigheze atacurile din Transnistria.
  • „Cine este proprietarul antenelor Kremlinului de la Grigoriopol?” este titlul unui articol din Mold-street.com. În dimineaţa zilei de 26 aprilie, două explozii produse în localitatea Maiak din regiunea transnistreană au deteriorat două antene de mare putere care retransmiteau emisiunile posturilor de radio din Rusia, declarase aşa-zisul minister de interne de la Tiraspol. Potrivit Rise Moldova, cele două antene sunt ale Centrului de emisie Radio şi TV de la Maiak o întreprindere strategică pentru propaganda sovietică în trecut şi pentru Rusia în present. Construit în anii ’60 ai secolului trecut, Centrul a devenit, după prăbuşirea URSS, o societate pe acţiuni controlată de autorităţile nerecunoscute de la Tiraspol. În 2007, societatea a fost cumpărată de „Rossiiskaia televizionnaia i radioveşceatelinaia seti” – o întreprindere strategică deţinută de Guvernul Rusiei care are monopol la retransmiterea semnalului TV şi Radio.
  • În contextul difuzării pe rețelele de socializare a informaților precum că spațiul aerian al Republicii Moldova ar fi ocolit de aeronave pe o rază de aproximativ 100 de kilometri, Autoritatea Aeronautică Civilă face precizări cu referire la aceste speculații, citim în Diez.md. Astfel, potrivit informațiilor cu pricina, după începerea operațiunilor militare pe teritoriul Ucrainei, spațiul aerian al Republicii Moldova a fost închis și continuă să fie închis până în prezent. Însă din 21 martie, o parte din spațiul aerian al Moldovei a fost redeschis pentru aviația civilă, doar pe direcția Chișinău-Iași. Din cauză că spațiul aerian al Ucrainei rămâne în continuare închis pentru aviația civilă, aeronavele civile nu survolează nici spațiul aerian al Republicii Moldova, aşa încât situația cu utilizarea spațiului aerian al Moldovei a rămas neschimbată din 21 martie 2022.
Temele dezbătute pe reţele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook, cele mai populare teme, potrivit aplicaţiei de evaluare a impactului CrowdTangle, sunt invazia Rusiei în Ucraina şi tensiunile provocate de recentele explozii din regiunea transnistreană.
  • Cea mai vizualizată postare e un video cu imagini din satul Novotoşkovskoe din regiunea Luhansk, „ras de pe faţa pământului de armata rusă”. Sunt imagini care vă pot afecta emoţional. O postare cu multe reacţii e şi cea care oferă amănunte de la şedinţa Consiliului Suprem de Securitate convocat de preşedinta Sandu.
  • O altă postare cu impact de pe Facebook, cea a site-ului Timpul, are următorul titlu: “Panică în Transnistria, cozi uriaşe de maşini la ieşirea din zonă”.
  • Pe Instagram citim că parada de 9 mai e anulată la Tiraspol din cauza codului roşu de pericol terorist, o decizie luată după recentele explozii din regiune.
  • O altă postare de pe Instagram ne spune că Elon Musk, cel mai bogat om din lume, a cumpărat rețeaua de socializare Twitter, care are 217 milioane de utilizatori. Tranzacția a fost încheiată pentru suma de 44 de miliarde de dolari, relatează Libertatea, potrivit CNN și BBC.

XS
SM
MD
LG