Linkuri accesibilitate

Anotimpurile alegerilor anticipate la primăria din Chișinău


Primăria de
Primăria de

Cine trebuie să anunțe CEC că Dorin Chirtoacă a demisionat, ca să fie demarată procedura unui scrutin înainte de termen?

La trei zile de la demisia lui Dorin Chirtoacă, primarul capitalei, Comisia Electorală Centrală spune că așteaptă să fie notificată în legătură cu această demisie pentru a declanșa procedurile de organizare a unor alegeri anticipate. Chirtoacă a demisionat în semn de protest față de dosarele sale penale tocmai pentru a declanșa anticipatele și a da o ripostă guvernării care i le-ar fi fabricat. Comisia Electorală Centrală spune că până la sfârșitul primăverii, data limită când alegerile pot avea loc legal, mai este timp destul. Numai că, deocamdată, nu se știe de la cine ar trebui să vină notificarea despre demisia primarului ca procedura anticipatelor să poată începe. Relatează Liliana Barbăroșie.

„Anotimpurile” alegerilor anticipate la primăria din Chișinău
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:04 0:00
Link direct

În mod sigur, spun observatorii, liberalii au calculat foarte bine momentul în care Dorin Chirtoacă să-şi anunţe retragerea: nici prea devreme, ca eventual să permită celor ce nu-şi doresc acum alegeri în Chişinău să inventeze vreun obstacol, nici prea târziu, lăsându-i Comisiei Electorale Centrale timp berechet ca să declanşeze procedurile. Aceasta ar avea la dispoziţie o lună pentru anunţarea datei scrutinului, iar preşedinta CEC, Alina Russu, ne-a descris reglementările de care se va conduce autoritatea:

„Despre demisie, CEC urmează a fi anunţată de autorităţile publice locale şi noi stabilim alegeri anticipate pentru primăvară. Pentru că alegeri locale noi se pot face de două ori pe an, primăvara şi toamna. Pentru această primăvară, deja avem stabilită o dată de alegeri noi în cinci localităţi - 20 mai. În plus, primăvara asta este ultima în care se mai pot face alegeri în Chişinău - cu un an înainte de scrutinul local ordinar nu se mai permite.”

În numele autorităţilor capitalei, notificarea comisiei poate fi efectuată fie de primar, iar capitala nu are acum decât un interimar, fie de Consiliu, fie de secretarul acestuia. Dorin Chirtoacă şi-a comunicat deja printr-un reprezentant decizia către autoritatea electorală, dar nu este limpede dacă CEC va trata demersul ca pe o notificare oficială, întrucât este vorba despre un edil suspendat. Surse din consiliul municipal ne-au comunicat totuşi că o notificare urmează să trimită la CEC şi secretarul consiliului, astfel încât, formal, autoritatea electorală nu ar avea motive din care să amâne prea mult decizia cu privire la declanşarea scrutinului.

Aparent, neclaritatea ţine doar de întrebarea cine va administra primăria până la alegerea unui nou primar care să-l substituie pe Chirtoacă? „Mandatul Silviei Radu a expirat odată cu demisia lui Dorin Chirtoacă”, a afirmat astăzi şeful liberalilor din consiliu, Ion Ciobanu, invocând decizia prin care aceasta fusese numită interimară, care, la părerea liberalilor, ar lăsa-o, odată cu demisia lui Chirtoacă, şi pe interimară în afara primăriei.
Solicitat de noi pentru clarificări, Ruslan Codreanu, vicele Silviei Radu, a respins ca fiind „simple speculaţii” pretenţiile colegilor săi liberali din consiliu, spunând:

„Sunt speculaţii, ca şi toate atacurile lansate de politicieni la adresa actuzalei conduceri a capitalei. Silvia Radu a fost numită interimar, nu are cum să expire mandatul - îl va duce până la alegerea altui primar”.

În cazul în care toate cele relatate mai sus se vor adeveri şi scrutinul va avea loc pe 20 mai, cel ales va exercita un mandat extrem de scurt, de doar un an, până la alegerile locale la termen.

Previous Next

XS
SM
MD
LG