Linkuri accesibilitate

Andrian Candu a înmânat medalii inexistente


Andrian Candu a înmânat medalii inexistente (VIDEO SATIRIC, data primei publicări - 07.09.2017)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:03 0:00

Spicherul Andrian Candu a inaugurat o tradiție nouă - a acordat pentru prima dată medalii din partea Parlamentului, cu ocazia Zilei Independenței. Dar s-a cam grăbit. Pe 27 august, când a înmânat „Medalia Democrației”, această distincție încă nu exista – a apărut în Monitorul Oficial abia pe 1 septembrie.

„Sunt onorat să inaugurez astăzi o tradiție nouă în istoria Parlamentului Republicii Moldova”, a declarat Andrian Candu, pe 27 august, înmânând primele sale medalii unui grup de patru laureați.

„Vom acorda anual distincții oamenilor care au reușit prin profesionalism, curaj și talent să schimbe Moldova”, a mai spus Candu la ceremonia găzduită de Muzeul național de Artă, în fața unei audiențe compusă din demnitari, colegi de partid, reprezentanți ai corpului diplomatic și alții.

Compozitorul Eugen Doga, fostul președinte al Parlamentului, Alexandru Moșanu, maiorul de poliție Ghenadie Bulgac și funcționarul Oleg Ganușceac au primit din mâinile spicherului „Medalia Democrației”, iar alte 31 de persoane – diplome de onoare ale Parlamentului și diplome de gradele I, II și III.

Dar în momentul când au fost înmânate, aceste distincții încă nu existau oficial. Decizia Comisiei Naționale de Heraldică de a înregistra în Armorialul General al Republicii Moldova distincțiile Parlamentului a fost publicată în Monitorul Oficial cu patru zile mai târziu, pe 1 septembrie.

Monitorul Oficial, 1 septembrie 2017, decizia înregistrării distincțiilor Parlamentului.
Monitorul Oficial, 1 septembrie 2017, decizia înregistrării distincțiilor Parlamentului.

Instituțiile responsabile dau vina una pe alta.

„Noi ne-am îndeplinit misiunea în termenii prevăzuți de cadrul normativ”, ne-a declarat Corneliu Popovici, președintele Comisiei Naționale de Heraldică.

Popovici este și consilier al președintelui Igor Dodon în domeniul educației, culturii și cercetării. Comisia Națională de Heraldică face și ea parte din aparatul șefului statului, președintele fiind, potrivit legii, singurul în drept să acorde distincții de stat.

Medaliile înmânate de spicherul Candu sunt distincții ale Parlamentului. Dar trebuie înregistrate și ele de Comisia lui Popovici în Armorialul General. „La noi totul a fost în regulă”, ne-a declarat Popovici. „Cât privește publicarea în Monitorul Oficial, este o chestiune tehnică, care ne depășește”, a mai spus consilierul prezidențial.

Decizia Comisiei Naționale de Heraldică de înregistrare a medaliilor parlamentare Parlamentului a fost luată pe 27 iunie, la solicitarea Biroului Permanent al Parlamentului. Dar în Monitorul Oficial, instituție subordonată Guvernului, a apărut cu o întârziere de peste două luni.

Secretarul general de redacție al Monitorului Oficial, Vasile Josanu, ne-a declarat că decizia Comisiei Naționale de Heraldică a ajuns cu întârziere de la Președinție. „Am publicat-o în termen de 10 zile de la primire după cum prevede legea”, spune Josanu.

Consilierul prezidențial Corneliu Popovici crede că data publicării deciziei în Monitorul Oficial nici nu-i așa de importantă.

„După părerea mea, nu este o încălcare deoarece sunt mai multe decizii ale Comisiei care au fost publicate în Monitorul Oficial cu mare întârziere ... Așa este practica la noi, la Chișinău, dar, ca atare, deciziile Comisiei au intrat în vigoare la momentul aprobării”, spune Popovici.

Întrebat dacă practica poate schimba principiul legal că un act intră în vigoare în momentul publicării în Monitorul Oficial, Popovici nu mai este nici el așa de sigur. „Ar fi fost foarte bine dacă medaliile ar fi fost oferite de Parlament după ce s-ar fi publicat în Monitorul Oficial. Atunci nu apărea nici o întrebare, nici o o suspiciune, nici o speculație ...”, spune Popovici.

Guvernarea condusă de democrați și președintele Igor Dodon s-au angajat în mai multe dispute publice în privința competențelor pe care le au.

Înmânând medalii de Ziua Independenței, spicherul Andrian Candu a diluat puțin și acest monopol al acordării de medalii deținut de șeful statului. Este adevărat că acordă medalii nu doar Parlamentul, ci și alte instituții, ca Ministerul de Interne sau Ministerul Apărării. Dar de regulă acestea sunt medalii de uz intern, oferite propriilor angajați.

Andrian Candu vrea, însă, să le înmâneze tuturor. „Artiști cu renume, funcționari modești, militari care apără pacea departe de hotarele țării noastre, polițiști care o apără acasă, medici, profesori și manageri care aduc schimbarea, făcându-și treaba excelent la locul de muncă”, sunt doar câțiva pe care i-a menționat.

Ar fi frumos ca din respect pentru cei „care își fac treaba excelent” dl. Candu să fie mai atent la reguli și la legi – cu cât mai în detaliu, cu atât mai bine.

Editor: Mircea Țicudean

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG