Linkuri accesibilitate

Andi Lucian Cristea: „Poate ar fi necesară o investigație la Bruxelles privind transparența finanțărilor Fundației „Open Dialogue”


Maia Sandu și Andrei Năstase la un protest în Chișinău
Maia Sandu și Andrei Năstase la un protest în Chișinău

Un interviu cu europarlamentarul român pe tema finanțării deplasărilor la Bruxelles ale liderilor opoziției pro-europene moldovene.

După ce în spațiul public din R.Moldova au apărut informații potrivit cărora Fundația Open Dialog (https://en.odfoundation.eu) a finanțat deplasările la Bruxelles ale Maiei Sandu și Andrei Năstase (fapt confirmat atât de cei doi politicieni, cât și de către fundație), o serie de europarlamentari cer anchetarea surselor de finanțare ale acestei organizații. Scandalul a izbucnit pe fondul expulzării, în Polonia, a președintei acestei fundații, căreia i s-a interzis intrarea în spațiul Schengen pentru presupuse legături cu serviciile speciale rusești. „Poate ar fi necesară o investigație la Bruxelles privind transparența finanțărilor fundației, precum și înregistarea corectă a activităților de lobby, în registrul public”, spune într-un interviu acordat în exclusivitate Europei Libere președintele Delegației la Comisia Parlamentară de Cooperare cu R. Moldova din Parlamentul European, europarlamentarul român (PSD) Andi Lucian Cristea.

Europarlamentarul Andi Lucian Cristea în dialog cu Iolanda Bădiliță
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:21 0:00
Link direct

Europa Liberă: Domnule Cristea, președintei fundației „Open Dialog”, i-a fost interzisă intrarea în UE. Ludmila Kozlowska, a fost expulzată din UE, de către autoritățile poloneze, pentru presupuse legături cu serviciile speciale rusești. Ce știți despre această fundație?

Europarlamentarul Andi Cristea
Europarlamentarul Andi Cristea

Andi Lucian Cristea: „Informațiile pe care le am cu privire la Fundația „Open Dialog” sunt cele disponibile în spațiul public. Mi-au atras atenția discuțiile recente din Republica Moldova privind legăturile dintre această fundație și reprezentanții opoziției, precum și legăturile dintre fundație și Mukhtar Abliazov. Cel din urmă este, cu siguranță, un personaj controversat, iar operațiunea de spălare a imaginii pe care respectiva fundație a dus-o pentru Abliazov nu este un secret pentru oficialii de la Bruxelles.

În același timp, o legătură directă între acest cetățean kazakh și R.Moldova nu îmi este clară și nu aș vrea să speculez pe această temă, așa cum nu sunt clare nici legăturile fundației cu actorii politici din R.Moldova. Legat de finanțare, fundația „Open Dialog” publică, potrivit reglementărilor în vigoare, rapoarte anuale cu privire la sursele sale de finanțare. Dacă aceste rapoarte nu sunt conforme cu realitatea, cu siguranță fundația își asumă consecințe legale cât și de imagine și credibilitate. Având în vedere eforturile fundației de a apăra unul sau mai multe personaje controversate, cred că sunt necesare resurse semnificative pentru acest lucru, și, de asemenea, poate ar fi necesară o investigație la Bruxelles privind transparența finanțărilor fundației, precum și înregistarea corectă a activităților de lobby, în registrul public, potrivit legislației europene pe care o avem.”

Europa Liberă: „Open Dialog Foundation” a finanțat deplasările la Bruxelles ale Maiei Sandu și Andrei Năstase. Unele dintre aceste deplasări au avut drept scop intâlniri cu politicieni europeni, iar unul dintre aceștia sunteți chiar dumneavoastră.

Andi Lucian Cristea: „Eu m-am întâlnit în acest format cu cei doi politicieni, alături de jurnaliști și reprezentanți ai Fundației Open Dialog. Asta nu este o practică neobișnuită la Bruxelles. Organizațiile neguvernamentale pot facilita prezenta unor vorbitori externi la diferite evenimente sau întâlniri. În același timp, punctul cheie in această discuție este, după părerea mea, alinierea fundației și a politicienilor vizați la legislația în vigoare. Nu este un secret, activitatea de lobby este bine reglementată atunci când vine vorba de instituțiile europene, și nu există nici un motiv ca ea să nu fie făcută publică alături de costurile pe care le implică.”

Europa Liberă: Cum apreciați decizia luată de Polonia?

Andi Lucian Cristea: „Înțeleg că există mai multe variante pentru ce s-a întâmplat însă nici o informație din spațiul public care mi-a parvenit, nu este completă din punctul meu de vedere. Ceea ce ne rămâne de făcut este să respectăm decizia luată de Polonia, țară membră UE, precum și motivația autorităților de la Varșovia.

În același timp, dacă s-a făcut într-adevăr o mare nedreptate, dna Kozlowska ar trebui să apeleze la organizațiile care pot investiga și acționa în această situație. Instituțiile europene și oficialii europeni, fie de la Comisie, fie de la Parlamentul European, nu se pot angaja în speculații și nu pot trage la răspundere autoritățile naționale, fără dovezi clare. Dacă dna Kozlowska nu va contesta măsura aplicată pe cale legală, atunci se vor ridica serioase semne de întrebare.”

XS
SM
MD
LG