Linkuri accesibilitate

Ce a constatat ancheta în cazul femeii care a avortat în veceul Institutului Mamei și Copilului?


La guvern va fi depusă o petiție lansată pe o reţea de socializare şi semnată de multe femei care au avut probleme cu sistemul medical, în perioada prenatală.

Conducerea Institutului Mamei și Copilului a anunțat concedierea a trei angajați și sancționarea altora, la finalul anchetei interne despre cazul unei femei care a avortat în veceul instituției, la începutul lunii decembrie. S-a ajuns la concluzia că femeii nu i s-a acordat asistența medicală cuvenită. Cazul ajuns în presă cu întârziere atrage din nou atenția asupra funcționării proaste a sistemului de ocrotire a sănătății și a „factorului uman” (după cum se exprimă oficialii) angajat în instituțiile medicale.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00
Link direct


Cine anume va fi concediat? Şeful secţiei de ginecologie, asistenta medicală principală din aceeași secţie, precum şi asistenta de gardă vor fi eliberaţi din funcţii, a anunţat directorul Institutului Mamei şi Copilului Sergiu Gladun. Altor doi funcţionari din instituţie, medicului de gardă şi directorul centrului prenatal, li se vor aplica sancțiunea numită mustrare aspră. Sergiu Gladun a afirmat că o anchetă internă a instituției a identificat mai multe încălcări în cazul tinerii din Anenii Noi care a născut fără supraveghere, în toaleta spitalului, în urma unui avort provocat medicamentos şi necesar din motive medicale.

„Încălcările sunt legate mai mult cu problemele de etică şi deontologie şi mai puţin cu lucrul curativ. Cu regret în cadrul secţiei de ginecologie au fost admise un şir de încălcări şi abateri grave de la normele de etică şi deontologie medicală, precum şi încălcări grave de regulament.”

Abateri similare au fost constatate şi în ancheta iniţiată de Ministerului Sănătăţii la 4 ianuarie. Tânăra nu a beneficiat de consiliere psihologică, de o bună comunicare cu personalul medical şi a fost tratată cu neglijență, ignoranță şi brutalitate, se spune în anchetă. Totodată, ea nu a fost monitorizată permanent de medicul şi de asistenta care erau de gardă. Nu e limpede însă de ce în cazul asistentei s-a decis concedierea, iar medicului de gardă i-a fost aplicată decât mustrare aspră. Ancheta a mai constatat că pacientei i-a fost indicat să procure medicamentul care provoacă contracţiile, deşi instituţia medicală dispunea de preparate necesare. Directorul Centrului, Sergiu Gladun, a spus că „întâmplător” s-a produs incidentul cu medicamentele şi a confirmat că instituţia dispune de toate preparatele necesare şi de bani pentru a procura cele lipsă.

Membrii comisiei de anchetă din cadrul Ministerului Sănătăţii nu au reuşit să ia legătura cu pacienta care se află în afara ţării, a spus președintele comisiei Iurie Dondiuc. El a explicat că tânăra a ajuns să avorteze în toaletă pentru că ar fi încurcat senzațiile pe care le avea:

„Spre marele regret nu am reuşit să comunicăm nemijlocit cu pacienta. Ne-a rămas să presupunem acest lucru că probabil că ea dacă ar fi perceput că este expulzie a produsului de concepţie nu pleca la veceu, dar apela la asistenţă sau rămânea în salon.”

Ministerul Sănătăţii a salutat decizia administraţiei Centrului de a sancţiona responsabilii şi a dispus, la rândul său, sancționarea cu mustrare aspră a directorului Centrului şi a vicedirectorului medical, a anunţat secretarul general de stat, Boris Gîlca. El a spus că acest caz e o palmă dată sistemului de sănătate, dar că nu e o problemă de sistem, ci e vorba de factorul uman:

„Trebuie să constat cu mult regret în suflet că pe lângă absoluta majoritate a medicilor profesioniști, buni, dedicați profesiei, avem şi din cei care probabil pur întâmplător au îmbrăcat halatul de medic, halatul alb. Problema nu este în sistem, cum spun unii, problema este în om şi în factorul uman. Ca să schimbăm sistemul, trebuie să schimbăm oamenii.”

Boris Gîlca a mai declarat că şi sistemul de sănătate are nevoie de „transformări structurale și morale” şi că Ministerul Sănătății a decis crearea unei structuri de etică și deontologie medicală în cadrul sistemului medical care va analiza cazurile de malpraxis, de ignoranță şi de comunicare proastă cu pacienții.

Amintim că acest caz a devenit cunoscut după ce pe rețelele sociale s-a publicat o scrisoare anonimă care descria amănuntele întreruperii de sarcina în săptămâna a 21-a. Între timp, la guvern va fi depusă o petiție lansată pe o reţea de socializare şi semnată de multe femei care au avut probleme cu sistemul medical, în perioada prenatală, petiție susținută de mai multe organizații neguvernamentale. În petiţie, guvernului i se solicită, între altele, să procedeze la un control amplu al sistemului medical.

Previous Next

XS
SM
MD
LG