Linkuri accesibilitate

Anatoli Stati și cazul Panama Papers (RISE Moldova)


Andrei Năstase încă nu este primar (Alexandru Vakulovski/Deschide.md).

Scandalul Panama Papers revine în forță, după o nouă scurgere de date, care au ajuns în ajuns în posesia unei publicații germane, scrie RISE Moldova. Jurnaliștii de investigație scriu că 53 de zile a durat o anchetă declanșată de casa de avocatură Mossack Fonseca (MF) după ce au fost notificați că RISE publicat un articol despre magnatul Anatolie Stati: „Încă din primele zile, creatorii de companii paravan și structuri offshore în spatele cărora se ascund adevărații beneficiari și bunurile lor, au așteptat comentarii de la omul de afaceri Anatoli Stati, referitor la articolul nostru.” Într-un final, MF a decis să-i acorde în continuare servicii offshore, însă i-au cerut lui Stati documente care să confirme calitatea sa de beneficiar real al mai multor companii înregistrate în paradisul fiscal din Insulele Virgine Britanice, explică ziariștii.

Revista presei cu Natalia Sergheev
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:53 0:00
Link direct

Ziarul de Gardă îl citează pe președintele Expert Forum din România, Sorin Ioniță, care critică decizia justiției din R. Moldova prin care nu este recunoscută legalitatea alegerilor noi în Chișinău și susține că R. Moldova începe să semene cu Rusia și Iran: „Dacă nici acum UE nu reacționează dur, cu închiderea delegației din Chișinău și retragerea asistenței, înseamnă că birocrația e mai importantă ca orice și, de fapt, ne doare în bașca de moldoveni […].” El a adăugat că de la București nu sunt speranțe: „guvern nu există, doar marionete”.

Deși a câștigat în mod democratic alegerile, Andrei Năstase încă nu e primar, iar Ruslan Codreanu, pe modelul Silviei Radu, încă e la cârma primăriei, scrie Alexandru Vakulovski într-un editorial pentru Deschide.md. În opinia lui, puterea PD-PSRM a neglijat cu grație alegerile, parcă nimic nu s-a întâmplat: „Ei își văd de raioanele lor, de planurile pentru alegerile parlamentare, iar armonia dintre ei – clară până acum în teritoriu, nu și la centru – a ajuns și în capitală.” Odată descoperit, jocul murdar de-a interimatul se pare că le-a plăcut celor de la putere, scrie Vakulovski. Va deveni Ruslan Codreanu, Silvia Radu 2?, se întreabă autorul. Tot el răspunde: „Campionatul continuă și la noi – după cum știm - întotdeauna câștigă cei care nu s-au calificat”.

Andrei Năstase trebuia să ocupe biroul de primar al municipiului Chișinău chiar la trei zile de la alegeri, consideră consilierului municipal din partea Partidului Politic Partidul Nostru, Ilian Cașu, transmite IPN. El afirmă că situația legată de procesul de validare a mandatului de primar al lui Andrei Năstase nu trebuie privită din punct de vedere al normelor legale pentru că în Republica Moldova este o justiție controlată politic. „Fără lege nu putem, dar trebuie să privim lucrurile din perspectiva politicului”, a spus alesul local.

Despre temele de bază pe care vor miza principalele partide politice în alegerile parlamentare scrie portalul Tribuna.md. Analistul Alexei Tulbure afirmă că PDM va veni cu ideea păstrării, așa cum o formulează ei – a cursului european, poziționându-se ca principala forță pro-europeană, deci va veni cu geopolitica. Potrivit lui, socialiștii tot pe geopolitică vor insista, iar comuniștii, liberal-democrații și liberalii nu mai prezintă nici un interes electoral. Tulbure spune că PAS și Platforma DA vor merge cu o listă comună în proporțional și speră că vor merge cu candidați comuni în circumscripții uninominale. Citez: „Asta oferă șansa acestei opoziții să propulseze în Parlamentul viitor cât mai mulți deputați.”

XS
SM
MD
LG