Linkuri accesibilitate

Analiști: Scăderea acțiunilor Băncii Transilvania nu are impact asupra Victoriabank


Filială a Victoriabank la Chișinău
Filială a Victoriabank la Chișinău

Analistul economic Aurelian Dochia a explicat faptul că fluctuațiile înregistrate ieri de băncile listate la Bursa de Valori București (BVB), precum și de alte companii, reprezintă un răspuns la măsurile de taxare propuse de ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici.

În acest context, scăderea acțiunilor Băncii Transilvania „chiar dacă au fost abrupte”, nu se vor traduce în schimbarea planurilor strategice ale instituției. Analistul economic argumentează că, atunci când este vorba de achiziții, așa cum este cazul Victoriabank, băncile își fac strategii pe termen lung. „Reacția pe bursă este temporară, sentimentele investitorilor s-ar putea schimba”, explică Aurelian Dochia.

Un scenariu negativ, puțin probabil însă, în care strategia pe termen lung a unei bănci să se schimbe ar fi ca acțiunile să scadă o perioadă îndelungată de timp.

Bursa de la București a înregistrat în ședința de miercuri cea mai mare scădere din 2008 până în prezent, de peste 11%. Prăbușirea abruptă a indicilor bursieri a venit pe fondul anunțului Guvernului de a adopta măsuri de taxare a activelor bancare, de plafonare a prețului gazelor, dar și schimbări legate de sistemul de pensii private. Iar cele mai afectate companii listate la BVB au fost cele din energie și băncile.

La începutul acestui an, Banca Transilvania a devenit acționar al Victoriabank, a treia cea mai mare bancă din Republica Moldova, având o participație de peste 66% împreună cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare. În acest context, Banca Transilvania și BERD au anunțat că vor fi parteneri strategici pentru susținerea antreprenorilor și economiei Republicii Moldova.

Reprezentanții Băncii Transilvania anunțau, la momentul preluării pachetului de acțiuni al Victoriabank, că este pentru prima dată în ultimii zece ani când o bancă din afara Republicii Moldova investește pe această piață, Banca Transilvania „deschizând astfel drumul investițiilor în țara vecină”.

XS
SM
MD
LG