Linkuri accesibilitate

Boris Nemtsov Plaza - noua adresă a Ambasadei Rusiei la Washington (VIDEO)


Boris Nemtsov Plaza
Boris Nemtsov Plaza

Ceremonia oficială de inaugurare a noii denumiri va avea loc pe 27 februarie, când se împlinesc trei ani de la asasinarea opozantului rus.

Autoritățile locale din Washington D.C, capitala Statelor Unite, au rebotezat strada pe care se află ambasada Federației Ruse cu numele lui Boris Nemțov, omagiindu-l în felul acesta pe opozantul rus asasinat în 2015 și mustrând Kremlinul.

Consiliul municipal din Washington D.C. și-a dat marți votul final pentru redenumirea străzii. De fapt, a fost redenumită numai o porțiune a străzii Wisconsin Avenue, pe lungimea unui bloc, acolo unde este amplasată ambasada rusă. Această porțiune se va numi „Boris Nemtsov Plaza”.

Ceremonia oficială de inaugurare a noii denumiri va avea loc pe 27 februarie, când se împlinesc trei ani de la asasinarea opozantului rus, a anunțat activistul rus stabilit la Washington, Vladimir Kara-Murza Jr., președintele Fundației pentru Libertate „Boris Nemțov” și unul din autorii ideii.

Fost vicepremier și oponent al președintelui Vladimir Putin, Nemțov a fost împușcat mortal pe un pod peste râul Moscova, în apropiere de zidul Kremlinului, în noaptea de 27 februarie 2015. Sute de mii de oameni au demonstrat la Moscova câteva zile mai târziu în memoria politicianului. Simpatizanții săi au instalat un memorial din flori și lumânări pe podul unde a fost asasinat. Dar acest memorial improvizat este înlăturat în permanență de serviciile de salubrizare de la Moscova, iar autoritățile nu au permis instalarea vreunei plăci comemorative.

Locuitori ai Moscovei reacționează la uciderea lui Nemțov
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:16 0:00

În capitala americană, inițiativa redenumirii străzii din fața ambasadei ruse a fost introdusă anul trecut de o consilieră municipală democrată, Mary M. Cheh. „A fost asasinat un om care lupta pentru democrație în Rusia și care este un erou, dar care nu este tratat ca atare în țara sa”, a spus Cheh despre Nemțov la depunerea inițiativei, în noiembrie trecut.

La nivel federal, inițiativa a fost sprijinită de senatorul republican Marco Rubio. După decizia de marți a autorităților locale din Washington D.C., Rubio a scris pe Twitter că redenumirea străzii va servi drept „aducere aminte pentru Putin și acoliții săi că omorul, violența și intimidarea nu vor reduce la tăcere vocile disidente”.

În luna iulie anul trecut, un tribunal din Moscova a condamnat la perioade îndelungate de detenție cinci bărbați din Cecenia, pe care i-a găsit vinovați de asasinarea lui Nemțov. Dar rudele și suporterii opozantului cred că omorul a fost comandat la nivel înalt, iar comanditarii nu au fost găsiți.

Nu este pentru prima dată când autoritățile americane recurg la asemenea mijloace pentru a mustra Moscova, reamintește ziarul Washington Post. În 1984, Senatul a redenumit strada din fața fostei ambasade sovietice cu numele fostului disident Andrei Saharov.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG