Linkuri accesibilitate

Sfârșitul „turismului” american în Coreea de Nord?


Otto Frederick Warmbier, studentul american deținut în Coreea de Nord, în 2016
Otto Frederick Warmbier, studentul american deținut în Coreea de Nord, în 2016

Intrat în comă în închisoare, a murit acasă la cinci zile după ce nord-coreenii l-au pus în libertate.

Autoritățile din Statele Unite și rudele au deplâns moartea studentului american Otto Warmbier după eliberarea din detenția regimului comunist din Coreea de Nord. Warmbier a fost arestat de autoritățile Coreii de Nord, comuniste pentru că a vrut să-și ia drept suvenir un afiș propagandistic, a intrat în comă în închisoare și a murit acasă la cinci zile după ce nord-coreenii l-au pus în libertate. Tragedia sa pare să semnaleze cel puțin pentru americani sfârșitul unui gen mai puțin obișnuit de turism.

Associated Press scrie că organizatorii excursiei în Coreea de Nord a studentului american de 22 de ani au spus că nu vor mai duce cetățeni americani în țara comunistă din Extremul Orient.

Agenția Young Pioneer Tours a spus marți pe pagina ei de Facebook că moartea lui Otto Warmbier arată că riscurile cu care se confruntă americanii ce vizitează Coreea de Nord „au devenit prea mari”. Alte agenții care organizează excursii în Coreea de Nord, inclusiv Koryo Tours, înființată de un grup de britanici din Beijing, sau Uri Tours, cu sedii la Șanhai și în New Jersey, au spus săptămâna aceasta că își „revizuiesc” practicile privitoare la clienții americani înaintea unei posibile interdicții de călătorie pe care s-ar pregăti s-o anunțe secretarul de stat Rex Tillerson.

AP scrie că turiștii cei mai numeroși în Coreea de Nord vin din China, singurul aliat al regimului de la Fenian, care îi oferă ajutor economic și asistență diplomatică.

Warmbier s-a numărat printre cei aproximativ 5000 de non-chinezi care vizitează Coreea de Nord într-un an, în excursii care cuprind tururi ale capitalei Fenian, zona demilitarizată de la granița cu Coreea de Sud, Muntele Paektu sau stațiunea de schi Masik. Potrivit agențiilor de voiaj, numărul americanilor care merg acolo într-un an a fost în ultimii ani de 1000.

Agenția Young Pioneer Tours, înființată de britanicul Gareth Johnson, a spus că i s-a refuzat orice contact cu Warmbier după reținerea lui și că atitudinea autorităților nord-coreene a fost „îngrozitoare”.

„Nu s-au făcut publice nici un fel de informații cât s-a aflat în detenție”, a scris pe Facebook agenția cu sediul în orașul chinez Xian, în a cărei ofertă se mai află excursii în Iran, Turkmenistan și la locul dezastrului nuclear de la Cernobîl, printre altele.

Warmbier a fost condamnat la 15 ani de detenție pentru furtul unui banner propagandistic, fiind ținut apoi într-un lagăr de muncă silnică aproape un an jumătate, după care a fost eliberat din rațiuni medicale și trimis acasă săptămâna trecută. Doctorii au spus că la întoarcere a fost diagnosticat cu hemoragie cerebrală, dar nimeni nu știe cu precizie cauza.

Alți trei americani se află în detenție în Coreea de Nord, toți pentru delicte politice. Guvernul american spune că Fenianul folosește asemenea deținuți ca „pioni politici”, iar Coreea de Nord susține că ei sunt spioni trimiși de Washington și de Coreea de Sud.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG