Linkuri accesibilitate

America cere vot la ONU împotriva Coreii de nord, în ciuda opoziției Chinei și a Rusiei (VIDEO)


Traiectoria rachetei balistice cu rază medie de acțiune testată de Coreea de nord în 28 august 2017
Traiectoria rachetei balistice cu rază medie de acțiune testată de Coreea de nord în 28 august 2017

Disputa are loc în contextul temerilor că Fenianul ar putea face un nou test nuclear

Statele Unite au cerut oficial în 8 septembrie Consiliului de securitate ONU să voteze o rezoluție pentru impunerea unor sancțiuni economice severe împotriva Coreii de Nord din cauza ultimelor sale texte nucleare, în ciuda rezistenței Chinei și Rusiei la o astfel de rezoluție.

Potrivit relatărilor din presa americană, documentul, pe care Statele Unite îl vor votat în Consiliul ONU în 11 septembrie, ar urma să impună un embargo pe petrol împotriva Coreii de Nord, să interzică exporturile nord-coreene de textile și angajarea de nord-coreeni la muncă în străinătate, cel mai mult în China și Rusia. Ar urma să fie impuse și o interdicție de călătorie și o înghețare a bunurilor liderului nord-coreean Kim Jong Un.

Autoritățile americane au spus că doreasc sancțiuni aspre pentru a face cît mai mare presiunea asupra Fenianului, ca acesta să accepte negocieri menite să pună capăt programelor sale nuclear și de rachete.

Diplomați de la ONU au spus că ultimele propuneri americane sînt cele mai asupre impunse vreodată Coreii de Nord, ca răspuns la al șaselea și cel mai mare test nuclear nord-coreean din 3 septembrie.

China, cel mai apropiat aliat internațional al Coreii de Nord, și Rusia se opun impunerii de noi sancțiuni, deși reprezentanții la ONU ai ambelor țări au luat parte la discuțiile despre o nouă rundă de sancțiuni, săptămâna asta.

Tot săptămâna asta, președinte rus Vladimir Putin a spus că sancțiunile singure nu pot rezolva impasul din peninsula coreană. Atît Beijingul cât și Moscova au cerut negocieri și o soluție diplomatică.

În 7 septembrie, președintele Statelor Unite Donald Trump a spus că acțiunea militară e una din opțiuni în privința amenințării nucleare din partea Coreii de nord, adăugînd însă că „nimic nu e inevitabil”. Vorbind la o conferință de presă comună cu liderul kuweitian Sheikh Sabah al-Ahmad al-Sabah la Casa Albă , Trump a spus că Fenianul trebuie să renunțe să se comporte urît.

Trump: acțiunea militară împotriva Coreii de nord nu e inevitabilă
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:40 0:00

În 8 septembrie, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a spus că e prea devreme să se voteze la Consiliul de securitate ONu asupra unor noi sancțiuni împotriva Coreii de nord.

„Acum se lucrează la o nouă rezoluție în Consiliul de securitate și e încă prea devreme să se facă predicții asupra formei ei finale”, a spus Lavrov la o conferință de presă la Moscova, după convorbirile avute cu omologul său francez Jean Yves Le Drian.

„Laolaltă cu presiunea asupra regimului nord-coreean pentru a-l convinge să renunțe la provocări în aplicarea programelor sale nuclear și de rachete, e necesar să fie subliniată și sporită prioritatea efortturilor de reluare a procesului politic”, a mai spus Lavrov.

Mai multe surse diplomatice de la ONU au spus că se îndoiesc că Rusia și China, amândouă cu drept de veto asupra rezoluțiilor Consiliului de securitate, vor accepta orice mai asupru de cît interdicția asupra importurilor de textile nord-coreene.

Autoritățile chineze s-au declarat îngrijorate că impunerea unui embargo pe petrol ar outea genera instabilitate în Coreea de nord, iar Putin a spus că se teme ca nu cumva asemenea măsuri aspre să- afecteze negativ pe cetățenii sărăciți ai acestei țări la fel de mult cum o face propriul lor guvern.

În vara lui 2017, Consiliul de securitate ONU a impus sancțuni menite să reducă cam o treime din veniturile din export ale Coreii de Nord, cele mai aspre măsuri de pînă acum.

Noua dezbatere despre sancțiuni la Națiunile Unite vine după Coreea de Sud a spus că a detectat mici urme de particule radioactive care e psoibil să provină de la detonarea a ceea ce Fenoanul a spus că a fost ce mai puternică bombă cu hidrogen a sa, la sfîrșitul săptămânii trecute.

Comisia sud-coreeană pentru siguranță și securitate nucleară a anunat că în mai multe mostre de aer, apă marină și aer luate după testul nord-coreean au fost găziți izotopi radioactivi de Xenon, dar în particule prea mici ca să-i afecteze pe oameni sau mediul înconjurător.

Oficialitățile sud-coreene spun că se pregătesc pentru un posibil nou test al Coreii de Nord, când aceasta își sărbătorește înființarea în 9 septembrie.

Experții spus că Fenianul pare să se apropie de atingerea obiectivului său de a fabrica o armă nucleară puternică capabilă să ajungă în America, ceea ce președintele Statelor Unite Donald Trumă a promis să prevină.

XS
SM
MD
LG