Linkuri accesibilitate

America în oglinda senatorului John McCain


USA -- McCain funeral, Washington, 01Sep2018
USA -- McCain funeral, Washington, 01Sep2018

Serviciile funerare pentru fostul senator au prilejuit multe aluzii la situația actuală din politica Statelor Unite si președinția Trump.

În maniere mai mult sau mai putin voalate, vorbitor dupa vorbitor, la serviciile funerare pentru senatorul McCain au contrastat spiritul politicii acestuia cu maniera in care politica este tratata in zilele noastre, la cel mai inalt nivel.

„Ne-am adunat aici sa ne exprimam sentimentele de durere pentru disparitia maretiei americane – cea reala, nu retorica ieftina a unor oameni care nu se vor ridica niciodata la inaltimea sacrificiului pe care el l-a facut cu atita daruire” – a spus fiica senatorului, Meghan McCain, referindu-se apoi la oportunismul celor care au trait o viata comfortabila si privilegiata, in timp ce tatal ei a suferit, slujindu-si tara in armata, in anii razboiului din Vietnam, când McCain a fost facut prizonier si torturat.

Meghan McCain
Meghan McCain

„America lui John McCain” a adaugat ea „nu trebuie sa fie facuta mareata din nou pentru ca America a fost dintotdeauna mareata” – o referire la sloganul de campanie al lui Donald Trump.

Presedintele nu a fost invitat la ceremoniile funerare si si-a petrecut ziua pe terenul de golf de unde a trimis multe mesaje twitter criticind FBI-ul, acordul de comert NAFTA și ancheta despre amestecul Rusiei în alegerile americane. Într-unul din mesaje a scris, cu litere mari „Să facem America măreață din nou” – s-ar spune o replică directă la discursul fiicei lui McCain.

George W.Bush
George W.Bush

La ceremonia religioasă de la Washington au vorbit doi fosti presedinti – George W Bush si Barack Obama. Asa si-a dorit senatorul McCain, cei doi – un republican si un democrat – fiind cei care l-au invins atunci cind a candidat la presedintia Statelor Unite.

Obama a vorbit despre intilnirile sale periodice cu McCain in Biroul Oval si depre abordarea comuna a unor chestiuni de politica externa, pornind de la premiza ca influenta americana „nu se bazeaza pe abilitatea de a-i face pe altii se se supuna vointei noastre” ci pe valorile universale pe care America le promoveaza, intre acestea domnia legii si drepturile omului.

Referindu-se voalat la ceea ce se intimpla in politica acum, Obama a spus „Este o politica care pretinde că e curajoasa si dura, dar in realitate este ancorata in frica. John ne-a cerut sa ne ridicam deasupra acestor tendinte”. Fostul presedinte Bush a spus ca senatorul a apărat oameni care aveau nevoie de ajutorul Americii pretutindeni. America lui McCain - a spus fostul sef al executivului - nu este într-atit un loc fizic cit „purtatoarea aspiratiilor umane”. In scrisoarea sa de adio, John McCain a araăat: „Slăbim atunci cind ne ascundem in spatele unor ziduri, in loc sa le darimam, cind punem la indoiala forța idealurilor noastre, in loc sa avem incredere in ele ca sunt o energie grandioasa in sprijinul schimbarii, asa cum au fost dintotdeauna”.

XS
SM
MD
LG