Linkuri accesibilitate

Alina Radu: e o politică de ignorare a interesului public (VIDEO)


Imagini de la accidentul în care a fost implicat autoturismul cu președintele Dodon
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:39 0:00

Imagini de la accidentul în care a fost implicat autoturismul cu președintele Dodon.

Despre accidentul rutier ca „secret de stat”. O convorbire cu directoarea publicației Ziarul de Gardă.

Un accident de circulație în care a avut de suferit inclusiv președintele Igor Dodon și rudele sale a stârnit cele mai surprinzătoare reacții și interpretări. Ce a dezvăluit acest nefericit eveniment? Ce semne de întrebare a ridicat sau păstrează pentru societate? Punctul de vedere al directoarei publicației de investigație „Ziarul de gardă”, Alina Radu.

Europa Liberă: Așadar, un accident de circulație în care au avut de suferit, cum spuneam, inclusiv președintele Igor Dodon și rudele sale... „Ziarul de Gardă” a urmărit cu atenție meticuloasă cele întâmplate și modul spre care se îndreaptă lucrurile. Nici nu știu de la ce să începem. Ce ați remarca, în primul rând, poate legat de acest accident, care, după ce s-a produs, a confiscat într-un fel atenția publică?

Alina Radu
Alina Radu

Alina Radu: „Probabil aș remarca, în primul rând, accidentul de transparență care s-a produs în acest caz. Nimeni din societate acum nu poate spune sau nu a comunicat exact ce s-a întâmplat, nu știm exact câte persoane au fost implicate în acest accident, cine sunt ele, care era scopul deplasării. Deci, transparența atunci când e vorba de o instituție publică, unități de transport care aparțin unei instituții publice, persoane publice trebuie să fie un lucru foarte limpede și clar. Inițial s-a spus că era o coloană de mașini a președintelui, apoi am înțeles că a fost și președintele implicat, la câteva ore am înțeles că era și mama președintelui, și unul dintre copiii președintelui. Inițial și purtătorul lui de cuvânt, dar și președintele Dodon au spus că sunt toți bine, „fără traumatisme grave”, apoi aflăm că mama a fost, de fapt, urgent transportată la spital, dar și transferată într-o sală de operații pentru intervenție chirurgicală, după câteva ore mai aflăm că acolo a fost prezent un jurnalist, pe urmă aflăm că acest jurnalist este prietenul președintelui. Cât de obiectiv poți să fii dacă ești prietenul jurnalistului e o chestiune importantă, dar mai important este câți totuși au fost în aceste unități de transport, cu ce scop, la ce viteză, deci toate lucrurile acestea...”

Europa Liberă: Dar remarcile unor oficiali sau reprezentanți ai SPP-ului că toate ar fi acoperite în mod justificat de legea secretului de stat, astea nu v-au convins, din câte ne dăm seama?

Alina Radu: „Da, sigur că nu mă conving. Eu înțeleg că președintele ar avea niște misiuni, care i-au fost atribuite de legi, care au fost votate de niște parlamentari. Familia președintelui este puțin altceva, prietenii președintelui sunt altceva. Ce înseamnă că trebuie să vrei să devii președinte în calitate de reporter, ca să poți avea acces la informație și să vezi cu ce se ocupă președintele? Aici eu consider că nu e vorba de niciun secret de stat dacă un jurnalist a fost acolo și el e prieten. Pe ce principii sunt aleși jurnaliștii care călătoresc cu președintele? Nu este clar. Hai să vorbim și despre accident. În Republica Moldova se produc lunar peste o mie de accidente de mașină. E regretabil acest lucru, dar e prima dată când nu putem să întrebăm măcar care a fost viteza acestei coloane de mașini prezidențiale, pentru că întrebările și interesul jurnaliștilor sunt justificate. Sper că nu a uitat lumea cum alteori coloana premierului a omorât șapte persoane mergând cu mare viteză pe un traseu din Republica Moldova și alte persoane au fost accidentate alteori de aceste coloane oficiale. Deci vrem să cunoaștem viteza. Ceea ce a spus poliția a fost doar: „viteza a fost regulamentară, toate legile s-au respectat”. Așa nu merge!”

Europa Liberă: Cu întreaga gamă de reacții în față la acest „accident prezidențial”, dna Radu, de la comentariile în spațiul public ce arată o ură, aș zice eu, necontrolată deseori față de un personaj politic și până la teoriile apropiaților săi politici, care vorbesc de „tentativă de asasinare”, alții de „război hibrid împotriva lumii ruse” din care face parte Domnia sa. Dvs. ce concluzie credeți că ar fi cea mai importantă?

Alina Radu: „Bine, cu mesajele de ură este evident – e exagerat, e de necontrolat...”

Europa Liberă: Dar cum le explicați?

Alina Radu: „Îmi pare rău să ajung să explic mesaje de ură. Este evident că anterior acestor mesaje de ură a existat un comportament, niște declarații neadecvate ale președintelui, el care a spus în repetate rânduri că nu este președintele tuturor, că el nu reprezintă, să zicem, românii din Republica Moldova sau persoanele LGBT din Republica Moldova, este evident că a generat ură, pentru că taxele tuturor acestor persoane merg și spre întreținerea Președinției, munca lor în fiecare zi merge spre întreținerea acestei instituții, acestei persoane, acestei familii. Nu mai zicem de lipsa de transparență în cheltuirea banilor pentru Președinție, iarăși toate astea generează frustrări și probabil ură. Eu personal nu pot să justific mesajele care au umplut rețelele sociale, dar o persoană publică trebuie să-și pună întrebări, dacă atunci când respinge categorii întregi de cetățeni, când jignește categorii întregi de cetățeni n-o fi generând niște frustrări și niște stări pe care oamenii practic acum nu le mai pot controla, ba chiar le exprimă cu bucurie.”

Europa Liberă: Pe de altă parte, la ce credeți că folosesc acele teorii conspiraționiste foarte insistente se pare?

Alina Radu: „Îmi pare foarte rău că aceste teorii conspiraționiste sunt lansate în spațiul public tocmai de oamenii președintelui, de exponenții

Este absolut nejustificat să faci uz de teorii înainte de a cunoaște toate informațiile și înainte de a elucida cazul.

Partidului Socialiștilor. Având în fiecare lună, vă zic, o mie de accidente, ce să zică ceilalți oameni? Să se ascundă toți în spatele unei supoziții că a existat o conspirație? Partidul Socialiștilor este foarte aproape de toate mijloacele ca acest accident să fie elucidat corect. Președintele e un om foarte important în stat, beneficiază de poliție, de toată susținerea, de Consiliul de Securitate, de câte și mai câte și tocmai acum să se spună aceste lucruri? Ce să zică atunci un om simplu? Să se lase doar pradă unor zvonuri? Pentru mine este absolut nejustificat să faci uz de teorii înainte de a cunoaște toate informațiile și înainte de a elucida cazul.”

Europa Liberă: Dar la ce ar folosi aceste, iată, teorii ale atentatelor, ale încercării de asasinare a dlui președinte Dodon, ca să nu mai zic de cetățeanul rus, controversatul fost deputat în Duma de Stat Oleg Paholko care, după cum spuneați, era în una din mașinile acestui cortegiu și care a scris la un moment dat, imediat din prima sursă, cum s-ar spune, a scris despre acest accident și l-a încadrat în așa-numitul „atentat asupra lumii ruse”, punându-l pe dl Dodon în același rând cu Zaharcenko, liderul separatist din Donbas, apoi premierul Abhaziei, Ghenadi Gagulia, care a murit într-un accident. „Avem impresia”, spunea el, „că cineva poartă împotriva noastră un război hibrid”. Deci, la ce ar folosi aceste teorii și aceste afirmații pentru Partidul Socialiștilor?

Alina Radu: „Părerea mea este că în acest fel își dau mai multă importantă decât sunt ei importanți de fapt, că vor să inducă opinia: „Uitați-vă noi facem lucruri atât de importante, încât cineva chiar vrea să ne omoare”. Chestia asta radicalizează și mai mult societatea, că socialiștii au radicalizat pe cât s-a putut societatea până acum, împărțind lumea în moldoveni și români, în pro-ruși și pro-europeni, în diferite categorii pe care le-au anatagonizat. Părerea mea e că, dacă conduci un stat, atunci ai toate pârghiile să elucidezi lucrurile și, dacă umbli cu teorii neelucidate, înseamnă că nu poți conduce acest stat, înseamnă că statul pe care îl conduci nu este în stare să spună lucrurilor pe nume în mod exact, nu poate face o investigație, acest stat poate face doar teorii conspiraționiste. Pe lângă faptul că acest jurnalist spune pe rețele

Vața la Președinție s-a oprit pe 7 septembrie și nu mai există nicio știre despre nimic, fie despre atentat, fie despre accident, fie despre orice.

sociale, dar și în presă deja că e vorba de complot, pe pagina oficială a Președinției Republicii Moldova nu există niciun comunicat în care s-ar spune măcar despre acest accident. Deci, viața la Președinție s-a oprit pe 7 septembrie și nu mai există nicio știre despre nimic, fie despre atentat, fie despre accident, fie despre orice. Pe pagina de Facebook a președintelui Igor Dodon există o promisiune pe 9 septembrie că „se va reveni cu detalii despre ce se întâmplă” și pe data de 10 septembrie președintele a revenit cu o postare în limba rusă: „Собранная кукуруза будет отправлена в Беларусь” (Porumbul colectat va fi trimis în Belarus). Nu se poate! Deci este o penurie de informație și este o politică, eu consider, de ignorare aici a interesului public, deci facem din oficiul Președinției ce vrem și când vrem și despre un accident spunem ce vrem și când vrem.”

Europa Liberă: Pe final, dna Radu, judecând și după alte precedente, în care cortegii ale demnitarilor au fost implicate în accidente, uneori cu victime, cum pomeneați și Dvs., aveți încrederea că investigațiile, care ar trebui să fie firești în asemenea cazuri, vor lămuri lucrurile, vor avea și consecințe concrete poate?

Alina Radu: „Acum nu am toată încrederea. De asta noi în calitate de jurnaliști trebuie să urmărim tot ce se spune, tot ce se întâmplă, trebuie să supunem criticii tot ce se întâmplă, adică unei analize critice, trebuie să solicităm mai mult și trebuie să insistăm. Deci, declarația poliției despre viteză că a fost „viteză regulamentară”, nu, trebuie să se spună exact kilometrii, trebuie să existe dovada măsurării, evaluării. Nu putem așa să credem în niște declarații că totul a fost regulamentar. De cealaltă parte admitem cu toții că mașina care a ieșit pe contrasens a încălcat, să zicem, regulile circulației rutiere, dar vrem ca și cazul acelei persoane să fie elucidat corect, vrem ca și acea persoană care nu știu de ce a fost transportată doar la spitalul din Strășeni, pe când persoanele accidentate din mașina prezidențială au fost duse la un spital central la Chișinău. Sperăm că i se acordă îngrijiri medicale egale și șoferului acela, și șoferului celălalt și sperăm că va fi analizat cazul în interesul tuturor cetățenilor, nu doar al unui președinte.”

XS
SM
MD
LG