Linkuri accesibilitate

Premierul sârb Alexander Vucic câștigă alegerile prezidențiale din primul tur


Premierul Alexander Vucic, Belgrad, 2 aprilie 2017
Premierul Alexander Vucic, Belgrad, 2 aprilie 2017

Vucic a promis că Serbia se va apropia de UE, dar își va menține și relațiile cu Rusia sau China.

Premierul sârb Alexandar Vucic și-a declarat victoria în alegerile prezidențiale de duminică, sondajele la ieșirea de la urne sugerând că politicianul de 47 de ani a obținut peste 55% din voturi, învingând din primul tur.

„Victoria mea este clară. Este un pas foarte important pentru noi, care ne arată în ce direcție trebuie să se îndrepte Serbia”, a spus Vucic, în fața suporterilor. Lider al Partidului Progresist, el a promis să ducă Serbia în Uniunea Europeană, dar a pledat și pentru relații mai strânse cu vechea aliată, Rusia, precum și cu China. Vucic a mai spus că un nou guvern va fi instalat la Belgrad în câteva luni.

Contracandidații lui Vucic, reprezentând o opoziție de centru fragmentată , au avut rezultate „modeste”: Sasa Jankovic a obținut aproape 16%, un alt centrist, Vuk Jeremic, a obținut 5,8% din voturi, iar ultranaționalistul Vojislav Seselj numai 5,4%.

Luka Maksimovic, cunoscut drept „Beli”
Luka Maksimovic, cunoscut drept „Beli”

Celălalt învingător al alegerilor este Luka Maksimovic, un student la psihologie, care a încarnat un personaj fictiv și pitoresc "Beli", creat pentru a denunța corupția din politica sârbă. El s-a clasat surprinzător pe locul al treilea, cu 9,3% din voturi.

Rezultatele finale vor fi anunțate în cursul zilei de astăzi.

Este de așteptat ca Vucic, un fost ultranaționalist și ministru al informației sub Slobodan Milosevic, să încerce să dea mai multă forță postului de președinte, în momentul acesta o funcție mai degrabă reprezentativăm, numind, între altele, și un aliat apropiat în funcția de premier.

XS
SM
MD
LG