Linkuri accesibilitate

Al doilea tur al alegerilor prezidențiale din Cehia: pro-rusul Zeman contra „europeanului” Drahoš (VIDEO)


„Cehia caută președinte”, afiș electoral.
„Cehia caută președinte”, afiș electoral.

Sondajele de opinie înaintea turului al doilea sugerează o competiție foarte strânsă.

În Cehia continuă al doilea tur al alegerilor prezidențiale în care se confruntă președintele în exercițiu Miloš Zeman, un veteran politic cu înclinații pro-ruse, și profesorul universitar Jiří Drahoš, avocatul integrării și mai profunde a țării în structurile euro-atlantice. Centrele de votare se închid la ora 14.00 (15.00 Chișinău) iar rezultatele sunt așteptate două ore mai tîrziu.

Sondajele de opinie dinaintea turului al doilea al alegerilor prezidențiale cehești sugerează o competiție foarte strânsă, pe care o vor decide alegătorii care se hotărăsc în ultimul moment.

Miloš Zeman, de 73 de ani, deține postul prezidențial, relativ lipsit de puteri politice, din 2013. În cei cinci ani de mandat a iritat pe mulți cu stilul său de viață marcat de excese alcoolice și tabagice, cu declarații strident anti-imigraționiste, anti-musulmane și cu admirația față de președintele rus Vladimir Putin, exprimată într-o perioadă când mulți se tem că Kremlinul se amestecă în afacerile interne ale țărilor occidentale, inclusiv în alegeri. Zeman promovează de asemenea relații mai strânse cu China.

Contracandidatul lui Zeman din turul al doilea este Jiří Drahoš, chimist, profesor universitar, promotor al liberalismului economic și al abandonării cursului pro-estic promovat în politica externă de președintele în exercițiu.

„Doctrina militară rusă singularizează NATO ca principalul inamic al Rusiei” – a spus Drahoš la ultima dezbatere electorală televizată, joi seară, adăugând că serviciile secrete rusești sunt tot mai active în Cehia, țară care face parte din NATO și UE.

În loc să explice de ce curtează Kremlinul, Zeman a spus că Rusia nu este o amenințare de securitate pentru Cehia fiindcă țara sa face parte din NATO și UE.

Un profesor universitar se confruntă cu Miloš Zeman în alegerile prezidențiale din Cehia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:31 0:00

În intervalul dintre cele două tururi de scrutin, Zeman a încercat să încline balanța în favoarea sa acuzându-și rivalul că vrea să „dea drumul” în Cehia imigranților. Țara s-a umplut de afișe pe care scrie: „Stop imigranților. Stop lui Drahoš. Țara asta este a noastră. Votați Zeman.”

De fapt, Drahoš, deși nu aprobă retorica xenofobă a lui Zeman, nu este nici el din calea-afară de liberal în privința imigrației. El spune că fenomenul, care de altfel nu a afectat Cehia deloc, trebuie rezolvat prin coordonare între țările europene, nu prin ridicarea de garduri la granițele țării sale.

La ultima dezbatere Zeman, aflat în politică aproape de la căderea cortinei de fier, l-a ridiculizat pe Drahoš pentru lipsa de experiență în domeniu.

„Drahoš nu are habar de politică” – a spus Zeman – lăudându-se că el de 25 de ani tot învață să fie politician, dar admiră curajul unui „ageamiu” de-a se confrunta cu el în alegeri.

În replică, profesorul Drahoš a spus că experiența nu este întotdeauna cel mai important lucru.

„Eu sunt candidatul care privește spre viitor. Miloš Zeman nu mai are ce să ofere acestei țări, în vreme ce oamenii din anturajul lui o mai pot fura”, a spus Drahoš, într-o aluzie la scandalurile din jurul unor consilieri ai președintelui.

Este a doua oară când cehii își aleg președintele prin vot direct, după scrutinul din 2013, câștigat de Zeman.

De rezultatele scrutinului depinde într-o măsură și soarta guvernului ceh, după ce o primă propunere de guvern minoritar a fost respinsă de Parlament, iar premierului Andrej Babiš, aliat cu Zeman, i-a fost ridicată imunitatea parlamentară ca să fie anchetat sub bănuiala de fraudă cu fonduri europene.

Rezultatele alegerilor prezidențiale se vor cunoaște sâmbătă în jurul orei 17, ora Chișinăului.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG