Linkuri accesibilitate

Alegerile pentru primăria Chișinăului (Tribuna, ava.md., Adevărul)


Procurori care au obţinut sute de mii de lei la evenimente de familie (Ziarul de Gardă).

Alegerile pentru primăria Chișinăului continuă să fie în actualitatea presei. Tribuna.md îl citează pe analistul politic Ion Tăbîrţă care crede că Silvia Radu e un „candidatul camuflat al democraților”. El notează că partidul de guvernământ îi oferă nu doar sprijini mediatic, ci şi administrativ Silviei Radu. Tăbîrţă anticipează că maşinăria democraţilor o va sprijini mai intens pe Radu dacă aceasta va trece în turul doi, ceea ce e o misiune foarte dificilă, crede analistul. „Îmi este greu să cred că în turul doi Radu va reuși să obțină suportul întregului electorat pro-european. Putem aștepta o rată mare de absenteism”, consideră Ion Tăbîrţă.

Revista presei cu Alla Ceapai
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:49 0:00
Link direct

Pe ava.md, comentatorul Vitalie Andrievschi dezminte mituri inventate de socialişti despre Silvia Radu, precum că aceasta ar fi unionistă şi rusofobă, pentru că ar avea doi consilieri, unul român şi altul ucrainean, care ar împărtăși aceste viziuni. „Pentru Silvia Radu contează profesionalismul, ceea ce nu place socialiştilor care au inventat acest mit despre rusofobie”, notează Andrievschi. După părerea sa, cea mai mare gafă a socialiştilor e polarizarea, inclusiv pe criterii geopolitice în campanie.

„De ce este vitală primăria Chișinău pentru România” explică, în Adevărul, Marius Lulea. „Capitala Republicii Moldova a fost, este şi trebuie să rămână o redută unionistă… ”, scrie autorul. Cu aluzie la candidatul PUN Constantin Codreanu, comentatorul scrie că „un primar unionist de bună factură la conducerea oraşului Chişinău va duce balanţa alegerii net favorabil unui vot majoritar unionist la un eventual referendum”. Un primar unionist devine o cerinţă obligatorie ca să începem drumul spre Unire iar ea să aibă loc chiar la sfârşitul acestui an, susţine Marius Lulea.

Valeriu Dulgheru scrie în Literatura și arta că scopul camuflat al alegerilor din Chișinău este aducerea la cârma capitalei a „socialistului kremlinez Ivan Ceban, care va fi un suport important pentru socialiștii lui Dodon în parlamentare”. Un alt scop ar fi, la părerea autorului, ajungerea în fruntea capitalei a Silviei Radu ca alternativă la „îngâmfatul în pene kremlinez Ceban”. Dulgheru susține că regizorii acestui plan sunt ajutați de toți concurenții electorali. După părerea sa, o soluție pentru a dejuca acest plan ar fi un singur candidat pe segmentul de centru dreapta. „Un candidat unic ar fi fost un bun început spre coalizarea forțelor acestui segment în parlamentare”. Marea speranță e în tineri, în capacitatea lor de a-i uni pe toţi unioniștii într-un singur torent, concluzionează Valeriu Dulgheru.

Mold-street.com informează despre intenţia guvernului de a cumpăra pachete de acţiuni la cele mai mari bănci din R. Moldova. Un proiect de hotărâre de Guvern prevede acordarea de împuterniciri Agenției Proprietății Publice (APP) de a exercita „din numele Guvernului acțiunile necesare în vederea cumpărării și deetatizării acțiunilor emise de băncile de importanță sistemică, inclusiv să negocieze și să semneze contracte de vînzare-cumpărare și alte acte”, scrie publicaţia. Se precizează că statul nu va fi mult timp proprietarul acestor pachete de acţiuni şi că le va scoate la vânzare. Potrivit BNM implicarea statului „va crea premise pentru atragerea unor investitori de calitate în vederea procurării acestor acțiuni”, se mai spune în articol.

Ziarul de Gardă continuă să scrie despre procurori care au obţinut sute de mii de lei la evenimente de familie. Procurorul anticorupţie Mihail Ivanov a adunat în 2017 peste 800 mii de lei din organizarea unei cumetrii și a altor evenimente de familie. Peste 650 de mii de lei sunt donaţii ale naşilor. „Am avut mulți nași. Am nași de botez care au afaceri în Anglia și cumnați care au afaceri importante în Moldova”, explică procurorul. Un alt procuror, despre care a scris Ziarul de Gardă, Eugen Balan a primit 32 de mii de euro la cumetria copilului său. „Și alți colegi procurori au organizat evenimente de familie în anul 2017, doar că, venitul obținut de aceștia este de câteva ori mai mic”, se spune în articol. Reporterii precizează însă că nu au reușit să afle secretul unei cumetrii „bănoase”.

XS
SM
MD
LG