Linkuri accesibilitate

O victorie fără majoritate în Marea Britanie: May în fruntea unei țări inguvernabile


Liderul laburist, Jeremy Corbyn, cu candidata laburistă Emily Thornberry, astăzi, la Centrul de alegeri britanice

Britanicii s-au trezit, așadar, aflând că partidul conservator, Tory, a rămas principalul partid din Parlament, dar că a pierdut majoritatea, așa că va trebui să caute o coaliție, ceea ce se va dovedi foarte dificil, dacă nu imposibil, și că lira sterlină a pierdut deja încă 2% din valoare.

Nu s-a mai văzut, de la al Doilea Război Mondial încoace, o asemenea degringoladă politică într-o țară a Europei occidentale. În mai puțin de doi ani, liderii conservatori, David Cameron mai întâi, Theresa May acum, au reușit să creeze o confuzie totală în mințile populației, obținând aprobarea ieșirii din Uniunea Europeană, printr-un referendum inutil și necerut, iar acum pierzând majoritatea parlamentră, prin alegeri anticipate inutile si necerute.

Theresa May a convocat scrutinul de joi 8 iunie în luna aprilie, contrar angajamentelor sale de a nu scurta legislatura, sperând să fructifice sondajele ce creditau Partidul Conservator cu un avans de 20 de puncte față de Partidul Laburist.

Dar liderul laburist Jeremy Corbyn a dus o campanie mult mai reușită decât anticipau experții și politologii, multiplicând contactele cu electoratul și exploatând pașii greșiți făcuți de Theresa May, în special în privința programelor de protecție socială.

Acum, Theresa May riscă o ieșire rușinoasa din scenă dupa doar 11 luni la numărul 10 din Downing Street. Dacă isi va pierde postul ea va avea cel mai scurt mandat de premier din ultimul secol.

Numărul de mandate obținute până acum (rezultate încă provizorii):

Conservatori: 318 (-12)

Laburisti: 261 (+ 29)

SNP (Scottish National Party): 34 (-21)

Liberal-Democrați: 12 (+2)

DUP: 10 (Democratic Unionist Party din Irlanda de Nord) (+2)

Ukip: 0

Alții: 15

Potrivit BBC, așadar, partidul Conservator, Tory, condus de premierul Theresa May, va obţine 318 locuri în Camera Comunelor, astfel că se va situa sub majoritatea de 326 de locuri necesară pentru formarea guvernului.

Pe locul al doilea se va clasa Partidul Laburist (centru-stânga), condus de Jeremy Corbyn, cu 261 de locuri, un avans de 29 de locuri comparativ cu alegerile precedente, în timp ce Partidul Naţional Scoţian (centru-stânga, proeuropean), al premierului Scoţiei, Nicola Sturgeon, este creditat cu 34 de locuri în Camera Comunelor, în scădere cu 21 de locuri. Partidul Liberal-Democrat (centru), condus de Tim Farron, ar urma să aibă 13 locuri.

Printre marile întrebări care se pun acum se numără viitorul Brexitului, dacă se amână sau nu începutul negocierilor cu UE, care trebuie să demareze luna aceasta, ceea ce va fi imposibil în absența unui guvern, și viitorul Scoției și Irlandei de Nord, în cazul in care negocierile de ieșire a Marii Britanii din UE nu se amână.

Partidul Independenţei Marii Britanii (UKIP) nu a obținut nici un loc în Parlament, iar fostul lider al partidului, europarlamentarul Nigel Farage, a declarat că ar putea cere un nou referendum privind apartenenţa Regatului Unit la Uniunea Europeană.

Credibilitatea Theresei May ca lider al Partidului Conservator a fost „afectată în mod fatal”, a mai adăugat Farage.

În ce privește SNP, este o foarte proastă știre pentru Nicola Sturgeon (prim-ministra din Scoția) și revendicarea acesteia privind un al doilea referendum de independență a Scoției.

Nicola Sturgeon a declarat că rezultatul alegerilor parlamentare din Marea Britanie este dezamăgitor pentru Partidul Naţional Scoţian (SNP), însă constituie un „dezastru” mai ales pentru Theresa May.

„În mod clar este un rezultat dezamăgitor, am pierdut câţiva parlamentari extraordinari", a declarat liderul scoţian după ce partidul ei scoțian independentist a pierdut mai multe locuri în Parlamentul de la Londra.

„Este un dezastru pentru Theresa May, ea a convocat alegerile în mod clar cu foarte multă aroganţă crezând că va zdrobi opoziţia […] poziţia ei este foarte, foarte dificilă", a continuat Sturgeon, care a adăugat că se va gândi în legătură cu cererile privind organizarea unui nou referendum după ce SNP a suferit înfrângeri în faţa conservatorilor, laburiştilor şi liberal-democraţilor, formaţiuni care se opun posibilităţii desprinderii Scoţiei de Marea Britanie.

Jeremy Corbyn, liderul Partidului Laburist, i-a cerut Theresei May să demisioneze.

Extrem de dificilele negocieri de Brexit ar trebui sa înceapă in doar zece zile, așa ca incertitudinile privind viitoarea majoritate si cursul discuțiilor cu Bruxelles-ul electorale au lovit lira sterlina, care a pierdut 2% in raport cu dolarul.

XS
SM
MD
LG