Linkuri accesibilitate

Ungaria în ajun de alegeri parlamentare


Victor Orban: o retorică naționalist-conservatoare, xenofobă și anti-occidentală, și un program social populist.

Duminică, în Ungaria au loc alegeri generale iar potrivit ultimelor sondaje, partidul de guvernământ Fidesz al premierului Victor Orban va câștiga din nou, cu aproximativ 50 la sută din voturi.

Succesul lui Orban se bazează nu numai pe o retorică naționalist-conservatoare, xenofobă și anti-occidentală, dar și pe un program social generos. Pe termen mediu și lung, întrebarea se pune cum va împleti Orban retorica anti-europeană cu nevoia de sprijin financiar din partea Uniunii Europene, pentru a finanța acest program social? Cum va reuși să limiteze corupția endemică și mai ales, cum va reuși să atragă tineretul care pare în acest moment, segmentul cel mai critic din societatea maghiară?

Din 2010, când a revenit la putere după ani lungi de opoziție, Orban a oferit o serie de beneficii sociale: programe de recalificare, majorarea pensiilor, reducerea prețului pentru utilități, majorarea salariului minim și o serie de beneficii bănești pentru pensionari. La care se adaugă un program de susținere a familiilor tinere, pentru a le încuraja să aibă mai mulți copii și să finanțeze cumpărarea de case. Sunt măsuri care nu se adresează atât de mult celor săraci, cât unei clase mijlocii destul de largi, care se simte mai degrabă perdanta perioadei de tranziție de la comunism la capitalism și democrație.

„Tranziția în Europa Centrală și de Est nu a fost un succes pe toate planurile”, explică Peter Akos Bod, fost ministru conservator și guvernator al Băncii Centrale, „iar o mare parte din clasa mijlocie vrea un lider puternic și stabilitate fără riscurile aduse de concurență”. Orban este un lider cu tendințe protecționiste, care se mândrește, cum o făcea încă în decembrie anul trecut, că o mare parte din ramurile economice strategice au rămas în mâinile statului. Că cel puțin 50% din bănci au capital maghiar.

Premierul, în actuala campanie electorală, nu s-a sfiit să invoce pericolul străin, fie că este vorba de investitori sau de migranți. Cu accente pronunțat anti-semite, când cele două teme au fost îmbinate pentru a „explica” pericolul pe care l-ar reprezentat miliardarul și filantropul american George Soros, evreu originar din Ungaria. Pentru că în interpretarea lui Orban, Soros și organizațiile neguvernamentale pe care le finanțează ar încerca să deschidă porțile Europei pentru sute de mii de migranți din Africa sau Orientul Mijlociu.

Cum se știe premierul maghiar este și unul din criticii consecvenți ai politicii ușilor deschise, promovată de cancelara germană Angela Merkel sau a cotelor de imigranți, stabilite de Bruxelles. „Cât ar părea de paradoxal”, declara Orban în februarie, în discursul despre starea națiunii, „pentru noi, pericolul vine acum din Vest, de la Bruxelles, Berlin și Paris”. Un mesaj acceptat de baza largă a Fidesz, mai ales de alegătorii mai vârstnici, care reprezintă între timp, paradoxal, baza electorală a unui partid care se numește „Alianța Tinerilor Democrați”. Și care după înființare, în 1988, pusese 35 de ani ca limită de vârstă pentru membri.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG