Linkuri accesibilitate

Alegerile din Germania, Angela Merkel și problema migranților (INFOGRAFIC)


În ajunul unui scrutin semnificativ în Europa.

În Germania s-a încheiat campania electorală pentru alegerile generale de duminică. Potrivit ultimelor sondaje de opinie, peste 30% din germani sunt indeciși. Cancelara Angela Merkel și partidul său, Uniunea Creștin Democrată, împreună cu Uniunea Social Creștină din Bavaria, conduc clar în sondaje cu 34%. Urmează la mare distanță Social Democrații cu 21% iar pe locul trei, partidul xenofob-naționalist „Alternativa pentru Germania” cu 13%. Potrivit sondajelor, în Parlament vor mai intra liberalii, verzii și Partidul stîngii (urmaș al Partidului comunist est-german).

Corespondentul Europei Libere la Berlin, William Totok relatează că: „Marea întrebare este cu cine va guverna Mekel. Din nou cu social-democraţii sau cu liberalii şi ecologiştii? Deocamdată este prematur de a vorbi despre aritmetica alianţelor. Se va şti mai mult după ce se cunosc rezultatele finale.

În ultima zi a campaniei electorale, mai mulţi politcieni au propus o reformă a legii electorale, ceea ce ar permite reducerea numărului de deputaţi. În prezent, în Bundestag se află 631 de deputaţi (reprezentînd patru partide: CDU/CSU, SPD, stînga postcomunistă, şi Partidul Ecologist). Din cauza sistemului de vot, în viitorul Parlament, în care vor intra șase partide (1. CDU/CSU, 2. SPD, 3. stînga postcomunistă, 4. liberalii, 5. ecologiştii şi 6. AfD) ar putea să intre peste 700 deputaţi”.

Nu sunt puțini analiștii care consider că, indirect, Angela Merkel ar fi responsabilă de rezultatele remarcabile ale „Alternativei pentru Germania” în alegerile locale din ultimii doi ani și, probabil, în alegerile generale de duminică. Iar rădăcinile problemei ar fi decizia lui Merkel din 2015 de a deschide granițele Germaniei pentru zecile, sutele de mii de refugiați care erau blocați în Ungaria. Și nu numai. Până la urmă, în Germania au venit aproape un million de imigranți.

Date din studiul Centrului Pew
Date din studiul Centrului Pew

„Vom reuși” declara atunci Merkel și „Europa este prea bogată pentru a nu face față”. Ultimele sondaje arată că cei mai mulți germani cred că au reușit să facă față acestei provocări, dar nu și procesului, mult mai îndelungat și anevoios, al integrării migranților care au rămas în Germania: fie că au primit acest drept, fie că sunt în așteptarea unui răspuns. O demonstrază și analiza unui sondaj Pew.

Într-un interviu din august cu cotidianul conservator „Die Welt”, Angela Merkel declara că nu regretă decizia din 2015, chiar dacă a dus, în Germania, la apariția unui partid xenofob pentru că a fost o decizie umanitară, răspunsul normal la o situație de criză. „Dar criza din 2015 nu trebuie să se repete”, a mai declarat Merkel.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG