Linkuri accesibilitate

Austria după alegeri


Sebastian Kurz, liderul partidului de centre-dreapta OeVP, la anunțul victoriei sale
Sebastian Kurz, liderul partidului de centre-dreapta OeVP, la anunțul victoriei sale

Intrarea în forță pe scena politică a extremei-drepte xenofobe și anti-europene.

Duminică, Austria s-a mutat clar spre dreapta politică în timp ce în Germania aveau loc alegeri locale, într-un din cele mai mari landuri, câștigate de social-democrați, pentru prima dată după șase înfrângeri consecutive.

Alegerile din Austria nu au făcut însă decât să urmeze și să întărească un curs care se conturase în Germania, la alegerile generale din 24 septembrie: revenirea sau venirea în forță, pe scena politică, a extremei drepte xenofobe și anti-europene. În Germania, noul partid naționalist „Alternativa pentru Germania” a intrat pentru prima dată în Parlamentului federal ,direct ca a treia forță.

În Austria, alegerile generale au fost câștigate de partidul conservator al ministrului de externe Sebastian Kurz care la nici 32 de ani, va fi cel mai tânăr cancelar austriac și lider european.

În campanie, Kurz a promis o politică mult mai dură în domeniul imigrației, dar și continuarea politicii pro-europene, deși cu anumite rețineri: viitorul cancelar vrea o reducere a birocrației și mai multă libertare de decizie pentru țările din Uniunea Europeană în fața Bruxelles-ului. La acest capitol, se potrivește mult mai bine alături de Grupul de la Vișegrad (Polonia, Ungaria, Cehia și Slovacia) decât de Germania cancelarei Angela Merkel.

Cum nu are majoritatea necesară pentru a guverna singur, Kurz este în căutare de parteneri. Cel mai posibil cu Partidul Libertății de extremă dreapta, FPO. Creat în anii 50 ai secolului trecut de foști naziști, partidul a rămas marginalizat până în anii '90 când, sub conducerea lui Joerg Heider, a devenit a treia forță politică a țării, după conservatori și social-democrați. Mai mult, Partidul Libertății a fost unul din primele partide de extremă dreapta din Europa, acceptat pe scena politică internă și internațională. Astăzi este „înfrățit” cu Frontul Național din Franța și „Alternativa pentru Germania”. Încă în 2000, cînd FPO a ajuns prima dată la guvernare, alături de conservatorii conduși astăzi de Kurz, Austria a fost penalizată de Uniunea Europeană. Astăzi, până și social-democrații austrieci au eliminat interdicția formală, care de mai bine de 30 de ani le bloca orice negocieri du FPO.

Rezultatele alegerile din Austria nu sunt încă definitive: victoria conservatorilor este incontestabilă, cu peste 30% din voturi, dar Social-Democrații și Partidul Libertății își dispută al doilea loc. Ambele au în jur de 26% din voturi, așa că decizia finală va fi dată de voturile la distanță, care – arată prognozele – tind să dea câștig de cauză acum, Social-Democraților.

Rezultatele finale oficiale sunt așteptate joi, iar Sebatian Kurz a declarat că nu va începe negocierile înainte. La Viena se speculează însă că va încerca o alianță cu Partidul Libertății, pentru că despărțirea de social-democrații cu care a guvernat până la începutul anului a fost extrem de tensionată. Mai mult, pozițiile clar anti-imigrație îl plasează pe Kurz mult mai aproape, programatic, de Partidul Libertății. Prea aproape, sunt de părere și unii membri ai propriului partid conservator.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG