Linkuri accesibilitate

Catalonia rămâne profund divizată după alegerile de joi


Partidul „Cetățenilor” nu va putea forma un guvern de coaliție, dar are suficientă putere pentru a bloca sau cel puțin întârzia în Parlament, o declarație de independență a Cataloniei.

Votul de joi din Catalonia confirmă un singur lucru: populația provinciei rămâne profund divizată între separatiști și unioniști, iar situația politică rămâne la fel de tulbure.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:23 0:00
Link direct

Desigur, separatiștii au câștigat majoritatea mandatelor, dar partidul „Cetățenilor”, care vrea ca regiunea Catalonia să rămână în Spania cu un statut semi-autonom, este partidul cel mai puternic. În aceste condiții, este greu de spus care partid va fi însărcinat cu formarea noului guvern.

Potrivit ultimelor rezultate parțiale, cele trei partide separatiste au împreună 70 de mandate și majoriatea în Parlamentul cu 135 de locuri. Iar între ele, cel mai puternic este partidului fostului lider Carles Puigdemont, aflat în exil în Belgia. Imediat după anunțarea primelor prognoze, Puigdemont declara suporterilor săi: „Statul spaniol a fost învins, mișcarea pentru independență a câștigat. Avem o majoritate care vrea acum un referendum” – asupra independenței, desigur.

Alegerile anticipate de joi au fost decise după ce pe 27 octombrie, Parlamentul catalan, controlat de separatiști, a proclamat independența regiunii de Spania. Dar după un referendum ținut în condiții atât de precare încât era departe de a putea confirma opțiunea reală a calatanilor. Ca reacție, Madridul a suspendat guvernul local, a pus regiunea sub administrația sa, și a decis organizarea alegerilor anticipate pe 21 decembrie.

În noul Parlament de la Barcelona, partidul cel mai puternic este Partidul „Cetățenilor”, unionist, care a câștigat singur 37 de mandate. Lidera partidului, Ines Arrimadas, a declarat imediat că va încerca să formeze o coaliție de guvernare „dar [că] situația este foarte complicată”. În primul rând pentru că în Parlament sunt șapte partide. În al doilea rând, argumentează unioniștii, pentru că sistemul electoral este nedrept, oferind partidelor separatist majoritatea parlamentară, desi nu ar fi câștigat majoritatea voturilor. Explicația ar fi că separatiștii cu cîștigat mai ales în orase mici și la sate, unde este nevoie de mai puține voturi pentru un mandat decât la Barcelona, capitala dominată clar de unioniști. Așa că votul de joi, ca și referendumul pentru independeță din octombrie, a adâncit și mai mult tensiunile între sate și orașe.

Realist, partidul „Cetățenilor” nu va putea forma un guvern de coaliție, dar are suficientă putere pentru a bloca sau cel puțin întârzia în Parlament, o declarație de independență a Cataloniei.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG