Linkuri accesibilitate

Alegeri Suedia: impas după alegeri neconcludente


Premierul suedez şi liderul Partidului Social-Democrat Stefan Löfven
Premierul suedez şi liderul Partidului Social-Democrat Stefan Löfven

Premierul Suediei, Stefan Löfven, a anunțat că refuză să demisioneze, deși partidul pe care îl conduce a realizat cel mai mic scor de un secol încoace, rămânând totuși principalul partid al Suediei.

În alegerile parlamentare suedeze de duminică, extrema dreaptă autointitulată Democrații Suediei a marcat un mare progres, obținând 62 de mandate din cele 349 ale parlamentului, însă, iarăși la fel cum se prevăzuse, nu are nicio șansă să intre în guvern întrucât toate celelalte partide au anunțat de la început că nu vor colabora cu ei.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:08 0:00
Link direct

Democrații Suedezi au obținut 17.6%: mai puțin decât se aștepta, dar în creștere cu aproape 5% față de alegerile din 2014. Cu toate astea, e remarcabil faptul că extrema dreaptă reușește o asemenea ascensiune în cea mai stabilă și constantă democrație a Europei.

Alianța de stânga aflată la putere, compusă din socialiști și ecologiști, a obținut practic același număr de locuri cu centriștii: 144 contra 143. Premierul Stefan Löfven a invitat opoziția la negocieri, anunțând că nu va demisiona. „Este limpede că nimeni nu a obținut majoritatea și este firesc să avem o cooperare stânga-dreapta”, le-a spus Löfven suporterilor săi.

Socialiștii suedezi, cu 101 locuri, rămân principalul partid, așa cum au fost la fiecare alegere din 1917 încoace.

Cu toate astea, cu 28% din totalul voturilor, socialiștii, deși rămân primul partid, au realizat și cel mai coborât scor de un secol încoace. Ecologiștii, la rândul lor, au trecut doar cu puțin pragul minim de 4% necesar ca să intre în parlament. Fără ei, socialiștii ar fi fost poate excluși din viitoarea coaliție guvernamentală.

În ce-i privește pe Democrații extremei drepte, votul pentru ei a fost foarte orientat masculin. Au votat pentru ei doar 13% din femei, în schimb au primit sufragiile a 25% din bărbați.

Schimbarea cea mare în aceste alegeri a fost adusă de modificarea generală a discursului politic...

Schimbarea cea mare în aceste alegeri a fost adusă de modificarea generală a discursului politic. Până si partidul centrist al Moderaților, de tendință ușor conservatoare, care în alegerile din 2014 obținuseră un sfert din totalul voturilor, rămânând în opoziție, și-a axat mesajul electoral tot pe insecuritate şi pe imigrație, ca şi Democrații Suediei din extremă dreapta.

În momentul vârfului imigrației, în 2014-2015, Suedia, statul-providență prin excelență, a primit 250.000 de refugiați, o cifră record şi foarte importantă pentru aceasta țară de zece milioane de locuitori.

Sistemul social suedez rămâne printre cele mai performante din lume. Totuși, mulți suedezi consideră că sistemul lor social se află în plină criză. Odată cu îmbătrânirea tot mai pronunțată a populației, presiunea asupra sistemului de sănătate se face simțită, la fel cum se face simțită și penuria de doctori și personal medical.

Rezultatul final, după ce vor fi numărate și voturile suedezilor din străinătate, va fi anunțat abia pe 14 septembrie.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG