Linkuri accesibilitate

Alegeri prezidențiale în Rusia


Imagine generică.
Imagine generică.

Grupul independent de monitorizare a alegerilor Golos spune că a numărat 1764 de nereguli

Alegătorii din Rusia votează duminică, 18 martie, la scrutinul prezidențial care îi va aduce aproape sigur al patrulea mandat președintelui în exercițiu Vladimir Putin, în vârstă de 65 de ani, pe fondul relatărilor despre foarte multe nereguli la secțiile de votare.

Votând la Moscova, Putin s-a declarat convins că programul pe care-l propune este „adecvat pentru țară”.

Votul la Moscova a început la 8 dimineața, ora locală, după ce se votase deja cu multe ore mai devreme în Extremul Orient al F. Ruse. Ultimele se vor închide duminică seară la 8, ora Chișinăului, secțiile de votare din enclava Kaliningrad, cel mai vestic teritoriu rusesc. Singura necunoscută reală a alegerilor este rata participării la vot.

Putin și-ar dori o prezență cât mai mare care să-i sporească legitimitatea. Potrivit unui institut de sondaje apropiat Kremlinului, Putin are 69% din preferințele de vot. Presa a relatat că prezentarea la vot în estul extrem al Rusiei a fost mai mare decât la scrutinul din 2012.

Oficialități de la Comisia Electorală Centrală a Federației ruse au spus că la ora 15 (ora Moscovei) participarea la vot la scară națională fusese de 51,97%. .

În regiunea Habarovsk de pe coasta Oceanului Pacific oficialii locali au pus la dispoziția populației alimente la prețuri reduse ca să atragă alegătorii.

Suporterii liderului de opoziție Andrei Navalnîi, care a fost împiedicat să candideze, spun că în mai multe regiuni alegătorii sunt duși cu autobuzele la secții.

S-au semnalat nereguli mai ales la Moscova și St. Petersburg, unde Putin este mai puțin îndrăgit ca în alte orașe.

Grupul independent de monitorizare a alegerilor Golos spune că a numărat 1764 de nereguli, cum ar fi urne plasate în afara unghiului camerelor de luat vederi și observatori împiedicați să-și facă munca.

Putin are șapte contra-candidați cu șanse mult mai mici. Candidatul comuniștilor Pavel Grudinin este cotat cu 7%, iar jurnalista Ksenia Sobchak are 2% din opțiuni.

Rușii participă la alegeri și în străinătate. În Republica Moldova s-au deschis trei secții la Chișinău, Bălți și Comrat. S-au deschis și 24 de secții în regiunea separatistă transnistreană, printr-o decizie criticată de ministrul moldovean de externe Tudor Ulianovschi. Suntem împotriva deschiderii unor secții de votare în afara teritoriului constituțional al țării noastre”, a declarat Ulianovschi într-un interviu la Radio Chișinău, la 16 martie.

Ambasadorul rus la Chișinău Farit Muhametșin a fost citat de presa rusă cu declarația că votarea merge bine, doar că prezentarea la vot pare să fi fost redusă de vremea nefavorabilă.

În Ucraina autoritățile au anunțat vineri că vor permite să voteze la alegerile rusești numai diplomaților ruși acreditați, iar Rusia a acuzat Kievul că astfel încalcă normele internaționale. Se relatează că pentru aplicarea restricției ucrainenii au mărit securitatea la secțiile de votare din Kiev, Odessa, Lvov și Harkov.

Alegerile rusești au loc pe fondul creșterii tensiunilor dintre Rusia și puterile occidentale, inclusiv datorită recentei otrăviri a unui fost agent dublu rus în Anglia. Scrutinul a fost reprogramat ca să coincidă cu a patra aniversare a anexării Crimeii ucrainene de către Rusia.

Comisia electorală Centrală de la Moscova a spus că site-ul său a fost ținta unui atac cibernetic eșuat în timpul votării în circumscripțiile din Extremul Orient. Șefa Comisiei, Ella Pamfilova, a spus că atacurile au venit de pe computere din 15 țări, pe care nu le-a numit. (MT)

XS
SM
MD
LG