Linkuri accesibilitate

Emmanuel Macron este noul președinte al Franței


Pentru candidatul centrist s-au pronunțat, potrivit ultimelor estimări, 65,8% dintre alegătopri, față de numai 34,2% pentru Marine Le Pen.

Potrivit primelor estimări Ipsos la închiderea urnelor de vot în cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Franța, succesorul lui François Hollande la președinție este Emmanuel Macron.

El a cîștigat cu o mare diferență, obținînd 65,8 din voturile exprimate, față de Marine Le Pen, lidera Frontului Național, cu numai 34,2. Peste 20 de milioane de francezi au votat pentru candidatul centrist și aproximativ unsprezece milioane pentru lidera partidului extremist. Circa 8% din buletine (peste 4 milioane) au fost voturi nule, albe.

Marine Le Pen și-a recunoscut înfrîngerea în fața susținătorilor ei adunați în Bois de Boulogne, apreciind că Frontul Național a devenit prima forță de opoziție din Franța și a făcut apel la alegătorii ei să voteze în continuare în alegerile parlamentare din vară, calficate drept „o oportunitate istorică” pentru partidul de extremă dreaptă, care intenționează să se reformeze.

Potrivit lui Florian Philippot, numărul 2 în ierarhia Frontului Național, aflat la o dezbatere pe TF1, partidul „se va transforma într-o nouă forță politică, care, prin definiție, nu va mai purta același nume.”

Steffen Seibert, purtătorul de cuvînt al cancelarei germane Angela Merkel, a adresat pe Twitter, felicitări în franceză și în germană lui Emmanuel Macron: „Victoria Dvoastră este victoria pentru o Europă puternică și unită, pentru prietenia franco-germană”.

Într-o primă declarație pentru Agenția France Presse, Emmanuel Macron a declarat că pentru Franța se „deschide o nouă pagină”, exprimîndu-și speranța ca ea să fie cea a „speranței și a încrederii regăsite”.

Într-un discurs pronunțat ulterior de la sediul campaniei sale, președintele ales al Franței a declarat: „Mă voi bate cu toate puterile mele împotriva divizării care ne minează și ne abate. Astfel vom putea reda poporului francez [...] șansele pe care Franța i le datorează. Să iubim Franța. Pentru următorii cinci ani, doresc să o slujesc în numele vostru, cu umilință, devotament și determinare”.

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG