Linkuri accesibilitate

Victoria lui Merkel: euro în ușoară scădere, iar Germania va avea o coaliție inedită


Cancelarul german şi liderul CDU Angela Merkel
Cancelarul german şi liderul CDU Angela Merkel

Majoritatea analiştilor şi politologilor au fost de acord că o coaliţie Jamaica va fi dificil de format și dificil de controlat.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:57 0:00
Link direct

Unul din primele efecte ale alegerilor din Germania și ale victoriei lui Angela Merkel a fost faptul că euro a scăzut. Euro a scăzut faţă de majoritatea monedelor, după ce partidul dreptei extreme, Alternativa pentru Germania, a obţinut poziţia a treia.

Uniunea Creştin-Democrată, CDU, formaţiunea cancelarei Angela Merkel, s-a clasat pe primul loc, cu 32,9%, urmată de Partidul Social-Democrat, SPD, cu 20,5%, şi de Alternativa pentru Germania, partidul extremist, cu 12,6%.

În capitalele europene ușurarea a fost generală. Nimeni nu dorea o schimbare la conducere în acest moment, în care se negociază ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Faptul că social-democrații au anunțat că vor merge în opoziţie lasă doar o opţiune viabilă de coaliție guvernamentală: o inedită colaborare la nivel federal între conservatorii lui Merkel și cei din Bavaria (CSU), liberali şi verzi, la fel de exotică precum numele sau, „Jamaica”. Numele vine de la faptul ca steagul Jamaicai, o tara din Caraibe, are culorile negru, galben si verde, reprezentative in mod traditional in cazul spectrului politic german pentru cele trei formatiuni amintite: negru, pentru blocul conservator al lui Angela Merkel, galben, pentru liberalii din FDP, si verde, pentru ecologisti.

O astfel de coalitie guvernamentala ar reuni circa 52,6% din voturi si ar fi singura optiune viabilă pentru ca Angela Merkel să formeze un guvern. Merkel, care a respins orice cooperare atat cu stanga radicală, cât și cu extrema dreapta, a recunoscut duminica seara pe canalul public ARD ca exista „matematic doua optiuni”.

Ea considera ca optiunea SPD nu este total exclusa, in ciuda faptului ca este respinsa de forma categorica de candidatul social-democrat, Martin Schulz.

„Germania are nevoie de un guvern stabil”, s-a limitat sa spuna Merkel, care a exclus de asemenea un guvern minoritar si a sfatuit celelalte formatiuni sa lase sa treaca mai mult timp inainte de a lua decizii.

Majoritatea analistilor si politologilor au fost de acord, in perioada campaniei electorale, ca o coalitie Jamaica - testată pana acum doar la nivel regional - va fi dificil de format și dificil de controlat odată instalată la putere la nivel național.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG