Linkuri accesibilitate

Favoriţii alegerilor anticipate de la Bălţi


Lupta reală se va da între PSRM şi formaţiunea Partidul Nostru, întrucât bălțenii au preponderent viziuni de stânga, pro-ruseşti, spune jurnalistul Ruslan Mihalevschi.

Pregătirile pentru alegerile anticipate de primar de la Chișinău și Bălți, programate pentru 20 mai, iau avânt și aduc și primele ciudățenii. Primarul demisionar din Bălți, Renato Usatîi, exilat în Rusia, a anunțat că în urbea pe care a condus-o partidul lui propune nu unul, ci doi candidați.

Favoriţii alegerilor anticipate de la Bălţi
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:56 0:00
Link direct

Renato Usatîi a recunoscut fără ocolișuri că e vorba de o măsura de precauție pentru a se evita situația în care formațiunea pe care o conduce s-a pomenit la parlamentarele din 2014 că a fost exclusă din cursă cu câteva zile înainte de scrutin. Usatîi consideră foarte probabilă intervenția guvernării pe ultima suta de metri înainte de alegerile din 20 mai pentru a zădărnici șansele principalului candidat la funcţia de primar de Bălţi din partea formaţiunii Partidul Nostru, Nicolae Grigorişin, cel care actualmente exercită interimatul funcției la care râvnește. Iată de ce în cursă va participa, în ipostază de candidată independentă şi vicepreşedinta Partidului Nostru, Elena Griţco. Potrivit lui Usatîi, Grigorișin stă cel mai bine în sondaje și principala bătălie se va da între acesta și reprezentantul socialiștilor Alexandr Usatîi, acum consilier municipal în Bălţi.

„Dacă ei văd că Grigorișin câștigă din primul tur, ei îl scot pe el din cursă cu trei zile înainte de alegeri. Dacă îl scot, Bălţiul o să afle peste noapte şi o să o voteze de Griţco. Dacă nu se întâmplă aşa, atunci Griţco se va retrage din cursă şi va rămâne doar Grigorişin”, a explicat Renato Usatîi miercuri seară la Jurnal TV.

Redactorul-şef al ziarului independent SP Bălţi, Ruslan Mihalevschi, crede că trucul la care a recurs Renato Usatîi nu va produce neapărat efectul scontat:

„Nu ştiu pe cât este de eficient. Domnul Usatîi a explicat că încearcă să evite o eventuală excludere a unui candidat din campania electorală, dar cred că dacă se ajunge la aşa ceva, asta nu va ajuta. Din punct de vedere al scopului enunţat de d. Usatîi, nu cred că este eficient. Pe ultima sută de metri o să rămână un singur candidat şi cred că nu va fi o problemă de explicat electoratului cine este candidatul Partidului Nostru.”

Jumătate de an în urmă aş fi putut spune că va câştiga Partidul Nostru. Acum este greu de spus pentru că s-au acumulat un pachet de probleme la Bălţi care cu greu se rezolvă din mai multe considerente...

Ruslan Mihalevschi crede că lupta reală se va da între PSRM şi Partidul Nostru, întrucât bălțenii au preponderent viziuni de stânga, pro-ruseşti. Deocamdată e greu de spus însă cine e favoritul cursei, spune Mihailevschi:

„Jumătate de an în urmă aş fi putut spune că va câştiga Partidul Nostru. Acum este greu de spus pentru că s-au acumulat un pachet de probleme la Bălţi care cu greu se rezolvă din mai multe considerente. Este greu de spus cine va fi favoritul cursei. Foarte mult va depinde cum Partidul Nostru va reuşi să arate tot ceea ce a realizat în această perioadă de guvernare în oraş, adică dacă vor reuşi să explice oamenilor de ce sunt probleme şi ce au realizat. Dacă vor reuşi să o facă, atunci pot conta pe rezultat bun. Dacă nu, atunci socialiştii au şanse să câştige.”

În cursă pentru funcţia de primar în Bălţi mai participă Arina Spătaru (din partea Platformei DA), Sergiu Burlacu (din partea Partidului Unităţii Naţionale) şi consilierul municipal Boris Marcoci, care a râvnit funcţia de primar şi la alegerile din 2015, fiind desemnat de PLDM, dar acum vrea să participe în calitate de independent.

Partidul Democrat de guvernământ nu şi-a anunţat deocamdată candidatul. Se speculează că acesta ar putea fi Octavian Mahu. Lidera PAS, Maia Sandu, a spus că formaţiunea va anunţa dacă înaintează un candidat propriu sau dacă sprijină, ca în alegerile din Chişinău, candidatura Platformei DA după ce se va consulta cu echipa de la Bălţi a formaţiunii pe care o conduce.

Între timp la Chişinău campania electorală pentru scrutinul din 20 mai este în toi. Din actualitatea zilei ar fi de spus că Reghina Apostolova, candidata partidului Shor, şi-a prezentat programul electoral. Candidatul socialiştilor Ion Ceban a promis că dacă va câștiga scrutinul local, va proceda la un audit al tuturor subdiviziunilor primăriei. Candidatul Platformei DA Andrei Năstase, susţinut de PAS şi PLDM, a avut azi discuţii cu locuitori ai capitalei. Activistul civic Sergiu Tofilat a început să colecteze cele 10 mii de semnături pentru a fi înregistrat în cursă. Iar Silvia Radu, primarul interimar contestat de liberalii din consiliul municipal, şi-a exprimat încrederea că va aduna semnăturile necesare pentru a depune dosarulîin calitate de candidat independent. Între timp ea a dispus amenajarea în Scuarul Catedralei a unui covor alcătuit din flori vii în ghiveciuri, devenind ținta unor știri cu accente diametral opuse – unii salută spiritul său inventiv, alții o critica pentru risipa de bani publici.

Previous Next

XS
SM
MD
LG