Linkuri accesibilitate

SUA cu trei zile înainte de alegeri


Steag american în Manhattan, New York, după uraganul Sandy.
Steag american în Manhattan, New York, după uraganul Sandy.

Potrivit sondajelor de opinie, ambii candidaţi au şanse egale de a câştiga alegerile.

Înainte de alegerile prezidenţiale din 6 noiembrie, amândoi candidații la președinția Statelor Unite, democratul Barack Obama si guvernatorul republican Mitt Romney au o agendă extrem de încărcată. Actualul preşedinte va merge în 8 state, iar contracandidatul său in 6. Potrivit sondajelor de opinie cei doi candidaţi au procente extrem de apropiate şi ambele tabere electorale spun că au toate şansele să câștige. Mai multe relatări ale corespondenților Europei Libere sunt rezumate de Oana Serafim:

Economia şi şomajul par să fi fost subiectele cele mai discutate în aceasta campanie electorală, mai ales după ce vineri au fost date publicităţii noi statistici referitoare la situaţia şomajului. 171 de mii de slujbe au fost adăugate în luna octombrie, dar rata şomajului rămâne de 7,9%, adică cea mai mare cu care se confruntă un preşedinte în tentativa de a mai obţine un mandat (de la preşedintele Franklin Roosevelt, din timpul marii depresiuni din anii 30 încoace).

Datele de vineri au fost privite diferit de cei doi candidați. Preşedintele Obama le-a citit ca pe o dovadă că economia începe să se redreseze, in timp ce republicanul Romney că sunt o dovadă că „economia americana este într-o stare virtuală de stagnare”.

Cei doi candidaţi au opinii diferite despre cum poate fi readusa economia americana la creştere şi diminuat deficitul bugetar. Democratul Obama pledează pentru creşterea impozitelor celor bogaţi la minim 30% din veniturile lor şi investiţii masive in sectorul energetic, educaţional, in industria manufacturieră şi infrastructură.

Republicanul Romney se opune ferm măririi impozitelor, spunând că o astfel de abordare va înăbuși definitiv spiritul antreprenorial şi ar dăuna refacerii economice. El a promis să păstreze nivelul impozitării la cel stabilit de George W. Bush şi chiar să reducă mai departe unele impozite.

Democratul Obama spune că în actuala situaţie economică este nevoie de agenţii guvernamentale puternice şi eficiente, republicanul Romney crede că dimpotrivă, iniţiativa trebuie lăsată liberă şi că se pot face economii importante la nivelul agențiilor guvernamentale.

Experții consideră ca aceasta campanie electorala a fost cea mai costisitoare din toate timpurile şi ambii candidaţi au făcut campanii negative. Majoritatea banilor au fost cheltuiţi pe spoturi publicitare la radio, TV si pe internet.

Un alt subiect extrem de important in aceasta campanie este cel legat de capacitatea preşedintelui ce va fi ales de a lucra cu opoziţia. Ambii candidaţi promit acest lucru, dar criticii preşedintelui Obama spun că acesta şi-a demonstrat incapacitatea de a lucra bipartizan.

Preşedintele american nu este ales prin vot popular, ci prin votul electorilor. S-a întâmplat şi se poate întâmpla si acum, la 6 noiembrie ca votul popular să meargă spre un candidat în timp ce electorii, cei care decid scrutinul, să aibă o altă opţiune. Pentru a câștiga preşedinţia americană unul din candidaţi trebuie să obţină cel puțin 270 de voturi ale electorilor. Potrivit sondajelor de opinie din aceasta ultima săptămână, procentele ambilor candidaţi sunt de 47% sau 49%, adică extrem de dificil de prognozat, dar în statele „cheie”, precum Ohio şi Florida, preşedintele în funcţie are un uşor avantaj.

In aceste ultime zile de campanie un rol important l-ar putea juca si modul în care autorităţile reacţionează după super-furtuna Sandy care a lovit grav coasta estică a Statelor Unite. Peste 3 milioane de locuinţe continuă să fie fără energie electrică şi în zonele afectate oamenii se plâng că masurile luate nu sunt suficiente.

Preşedintele Obama a declarat astăzi că refacerea zonelor afectate va dura, dar că până la urmă americanii vor reuşi să facă faţă şi acestui dezastru natural cu eroism.
XS
SM
MD
LG