Linkuri accesibilitate

Simion Guţu, profesorul protestatar care a trecut de la PPCD la PAS


Simion Guţu a candidat la Primăria Bălţi şi în 2007 din partea Partidului Popular Creştin Democrat
Simion Guţu a candidat la Primăria Bălţi şi în 2007 din partea Partidului Popular Creştin Democrat

Funcţii deţinute:

- consilier municipal la Bălţi: 2003-2011

Reprezentantul Partidului Acţiune şi Solidaritate la alegerile pentru funcția de primar al orașului Bălţi este profesor de educaţie fizică, din 1985, la Şcoala profesională numărul 4 şi liderul organizaţiei teritoriale a PAS din Bălţi.

Între 2003 şi 2011 Simion Guţu a fost consilier municipal din partea Partidului Popular Creştin Democrat. În această perioadă a fost şeful filialei de la Bălţi a creştin-democraţilor. În 2007 a candidat la funcţia de primar de Bălţi, reprezentând PPCD, şi a acumulat 1.616 voturi (sau 4,78%).

A figurat pe lista de candidaţi a PPCD pentru parlamentarele din 2005, 2009, 2010, 2014. A povestit că deseori şi-a apărat drepturile la proteste, începând cu manifestațiile din 2000 la care şi-a cerut salariile restante, continuând cu cele din 2002 organizate de PPCD şi 2003 împotriva federalizării. În februarie 2012 a participat la demonstraţiile antiguvernamentale organizate de Comitetul pentru Apărarea Constituţiei şi Democraţiei, unde printre organizatori era şi fostul lider al PPCD Iurie Roşca.

Candidatul cu cel mai mare salariu declarat

Portalul Nordnews a scris că familia de profesori Guţu a trăit peste 20 de ani într-un cămin şi că în 2009, când Iurie Roşca a fost numit vice-prim-ministru, Simion Guțu ar fi primit în dar, din partea Primăriei Bălți, un apartament. El ar fi avut datorii de 22 de mii de lei către Colegiul de Medicină în căminul căruia a locuit.

În dezbaterea electorală organizată de ziarul „Spros i predlojenie” a spus că îl miră faptul că din declaraţiile de venit depuse poate deduce că el şi cu soţia sa, la fel profesoară, ar avea cel mai mare venit, iar dascălii din R. Moldova ar fi cei mai bine plătiţi. Lucru total eronat...

PAS, într-o declaraţie prin care şi-a reconfirmat sprijinul politic şi a condamnat etichetările jurnaliștilor, a spus că datoria acumulată a fost contestată în instanță, deopotrivă cu alte familii care nu au fost de acord cu majorarea de mai mult de patru ori a chiriei. Peste patru ani magistraţii au stabilit că datoria acumulată era de 14 mii de lei pe care Simion Guţu ulterior a achitat-o.

Cât despre trecutul politic al reprezentantului de la Bălţi, Partidul Acţiune şi Solidaritate, în declaraţia emisă presei, a ţinut să precizeze că: „dnul Guţu, ca şi mulţi oameni de bună credinţă, au luptat pentru eliberarea naţională şi demnitatea poporului nostru, nu pentru nişte şefi de partide care s-au dovedit a fi trădători. Este un om integru, onest şi corect”.

Potrivit ziarului „Flux”, epopeea cu apartamentul lui Guţu datează de la destrămarea URSS. El a investit bani într-un bloc care aşa şi nu s-a mai ridicat. Ani de zile şi-a căutat dreptate, inclusiv fiind consilier, însă fără succes.

În declaraţia de venit a indicat că are în folosinţă, nu în proprietate, apartamentul de 52 de metri pătrați. A trecut şi un salariu pe anul 2017 de circa 122 mii lei.

În dezbaterea electorală organizată de ziarul „Spros i predlojenie” a spus că îl miră faptul că din declaraţiile de venit depuse poate deduce că el şi cu soţia sa, la fel profesoară, ar avea cel mai mare venit, iar dascălii din R. Moldova ar fi cei mai bine plătiţi. Lucru total eronat, zice candidatul PAS, problema este că celalţi candidaţi nu sunt sinceri în faţa cetăţenilor.

Testarea forţelor „la startul unui maraton”

Provocările noului primar, după părerea lui Simion Guţu, e să facă ceva ca tinerii să nu plece peste hotare, să aibă de locuri de muncă în oraş; drumurile să fie reparate şi să se facă curăţene de-adevăratelea. Spune că experienţa de consilier îl va ajuta în cazul în care va ajunge edil.

Oferta lui pentru bălţeni este: un primar şi o echipă integră, cu oameni cinstiţi şi profesionişti, care să se gândesc la nevoile locuitorilor. Pentru a majora veniturile municipalităţii va atrage investiţii şi va aduce proiecte străine.

În aceeaşi dezbatere a ziarului „Spros i predlojenie” a spus că PAS a decis să înainteze un candidat propriu la Bălţi, în ciuda faptului că la Chişinău face front comun cu Partidul „Demnitate şi Adevăr”, pentru a-şi testa forţele proprii. A dat de înţeles că nici el, nici Arina Spătaru (PPDA) nu au şanse de câştig deoarece, tradiţional, votul bălţenilor este pentru formaţiunile pro-ruse. „Sunem la startul unui maraton de cel puţin un an de zile. Acum facem primul pas”, a aduăgat pretendentul PAS pentru Primăria Bălţi.

XS
SM
MD
LG