Linkuri accesibilitate

Elena Griţco, preşedinta fundaţiei lui Renato Usatîi


Oficial Elena Griţco este candidat independent, dar de fapt e candidatul de rezervă al lui Renato Usatîi
Oficial Elena Griţco este candidat independent, dar de fapt e candidatul de rezervă al lui Renato Usatîi

Funcţii deţinute:

- şefă Direcţiei organizaţii necomerciale de la Ministerul Justiţiei: 2009-2014

- consilier municipal la Bălţi: 2015-prezent

Oficial este acceptată drept candidat independent la alegerea primarului din Bălţi, dar în realitate este opţiunea de rezervă a formaţiunii Partidul Nostru condusă de Renato Usatîi, în cadrul căreia deţine funcţia de vicepreședinte. Usatîi a declarat că se aşteaptă la probabile provocări din partea puterii, care ar conduce la excluderea reprezentantului formaţiunii din cursa electorală, cum s-a întâmplat cu Partidului „Patria” în 2014. Dacă candidatul de bază al partidului Nicolai Grigorişin va rămâne în buletinul de vot, Griţco ar urma să fie retrasă cu câteva zile înainte de scrutin, a dat asigurări Usatîi.

Elena Griţco a lucrat din 2009 până în iunie 2014 la Ministerul Justiţiei, fiind şefa Direcţiei organizaţii necomerciale. Pe 16 iunie a apărut într-o conferinţă de presă alături de Renato Usatîi acuzându-l pe ministrul justiţiei Oleg Efrim că ar fi dat indicaţii să fie respinsă înregistrarea Partidului Nostru, deşi dosarul ar fi fost în ordine. Efrim susţinea la acea dată că ar fi fost vorba de un conflict de interese. Funcţionara a spus că a cerut protecţie politicianului şi şi-a dat demisia de la minister.

De la Ministerul Justiţiei în partidul lui Usatîi

Peste două luni, Griţco a fost aleasă vicepreşedintă la un alt partid pe care încerca să-l înregistreze Renato Usatîi. Presa a scris despre „congresul de constituire” că a avut loc în faţa unui mall şi că a fost mai degrabă un concert cu discursuri.

În toamna lui 2014 Elena Griţco activa în cadrul cabinetului avocatului Igor Şeremet, apărătorul lui Usatîi care a fost viceprimar la Bălţi şi a exercitat interimatul funcţiei de primar până în ianuarie 2018, cel care odată demisionat a declanşat practic alegerile anticipate. Tot atunci a figurat în lista de candidaţi pentru parlamentare pe lista Partidului „Patria” condus de Renato Usatîi, formaţiune ce a fost exclusă din cursă cu câteva zile înainte de alegeri pe motiv că a utilizat bani străini în campania electorală.

Elena Griţco în ipostaza de preşedinte al Fundaţiei lui Renato Usatîi înmânând certificate de ajutoare materiale primarilor
Elena Griţco în ipostaza de preşedinte al Fundaţiei lui Renato Usatîi înmânând certificate de ajutoare materiale primarilor

În iunie 2015 a candidat şi a fost aleasă consilier municipal la Bălţi pe lista formaţiunii Partidului Nostru. Ministerul Justiţiei a obligat partidul să desfășoare un alt congres prin care să voteze noua conducere, noul statut şi noul program, ceea ce s-a şi întâmplat.

Potrivit presei locale, Elena Griţco ar fi printre cei mai activi consilieri. Din iulie 2015 este președinta Fundaţiei „Renato Usatîi”, iar din martie 2017 este vicepreședinta formațiunii conduse de Usatîi.

Cu ce se ocupă fundaţia?

Fundaţia lui Usatîi a finanţat diverse proiecte la Bălţi în anii 2015-2016 cu un buget total de circa 7 milioane de lei, se spune pe site-ul politicianului. O altă parte din bani au mers spre primăriile conduse de reprezentanții formațiunii. În total, în 2015-2016 ar fi fost vorba de 30 de milioane de lei, a precizat Usatîi. „Din păcate, statul aproape că ignoră în totalitate problemele satelor şi oraşelor Moldovei, ele sunt nevoite să supraviețuiască din contul bugetului auster. Pentru primăriile conduse de primarii opoziţiei statul nu alocă resursele necesare pentru dezvoltare”, a declarat Elena Griţco la un eveniment caritabil.

Este o metodă indirectă de a finanţa din exterior, din surse neclare, partidul, metodă utilizată şi de Vladimir Plahotniuc, Igor Dodon şi Ilan Shor, au constatat mai mulţi experţi...

Este o metodă indirectă de a finanţa din exterior, din surse neclare, partidul, metodă utilizată şi de Vladimir Plahotniuc, Igor Dodon şi Ilan Shor, au constatat mai mulţi experţi. Legea partidelor politice interzice finanțarea formațiunilor din străinătate, această găselniță pare să nu deranjeze factorii de decizie, constată aceași analişti.

Potrivit jurnaliştilor de la Anticorupţie.md, Fundaţia „Renato Usatîi” a promovat în alegerile prezidenţiale din 2016 candidatul formaţiunii în timp ce înmâna ajutoare diferitor primării. Griţco a spus atunci că Dumitru Ciubaşenco nu era încă înregistrat oficial.

În declaraţia de venit depusă la Consiliul electoral de circumscripţie Elena Griţco a indicat un salariu pentru anul 2016 de 57.500 de lei de la Fundaţia „Renato Usatîi” (circa 4.800 de lei lunar) şi o indemnizație de aproape 1.400 de lei pentru participarea la şedinţele Consiliului municipal Bălţi. A mai trecut în declaraţie un apartament de 40 de metri pătraţi şi o maşină produsă în 2016 fără a preciza marca.

XS
SM
MD
LG