Linkuri accesibilitate

Arina Spătaru, preoteasa antrenată în activități civice şi politice


Arina Spătaru în studioul Europei Libere
Arina Spătaru în studioul Europei Libere

Reprezintă Partidul Platforma „Demnitate şi Adevăr” la alegerile anticipate din Bălţi.

A făcut studii în domeniul industriei uşoare (colegiu, facultatea la Institutul Nistrean de Economie şi Drept de la Bălţi, masterat la Universitatea „Alecu Russo” din Bălţi) şi gestionează un atelier.

Până a se lansa în politică, a promovat drepturile femeilor, iniţiativa în business şi proiecte civice locale. Este soţie de preot şi subliniază cu mândrie acest lucru, mai cu seamă în pliantele electorale. Unul dintre sloganurile ei este: „Bălţiul are nevoie de o gospodină!”

Afiş electoral
Afiş electoral

Conduce de peste doi ani filiala Bălţi a Partidului „Demnitate şi Adevăr”. Anterior a fost alături de Platforma civică „Demnitate şi Adevăr”, care a organizat proteste antiguvernamentale. După părerea ei, acest grup informal care s-a transformat ulterior în partid, a unit oamenii, indiferent de etnie ori limbă vorbită, fapt nemaivăzut anterior la Bălţi.

Ordine la primărie, decizii consultate cu cetăţenii în oraş

Oraşul are nevoie de reforme, iar primăria – de ordine şi optimizare, este convinsă Arina Spătaru. A promis locuitorilor Bălţiului să atragă fonduri din exterior ce vor duce la crearea locurilor noi de muncă. Vrea să facă din Bălţi exemplu de toleranță şi de bună înțelegere între toţi cei care locuiesc acolo. „Oamenii vorbesc diferite limbi, dar merg prin aceleași gropi. Este important să găsim soluţii care ne unesc, cele care ne dezbină sunt prea multe”, a spus Spătaru.

E a anunţat public deţinerea cetăţeniei române. Fiind întrebată de un contracandidat dacă ar vota pentru unirea cu România, ea a evitat un răspuns precizând cu primarul trebuie să unească cetăţenii.

Oamenii vorbesc diferite limbi, dar merg prin aceleași gropi. Este important să găsim soluţii care ne unesc, cele care ne dezbină sunt prea multe...

Dacă va fi aleasă edil, îşi propune să oprească exodul de funcționari publici şi să consolideze echipa din primărie. Cele mai importante probleme ale Bălţiului sunt, în opinia ei, drumurile şi gestionarea deșeurilor. Poligonul unde sunt depozitate gunoaiele este practic plin, iar singura soluție ar fi prelucrarea resturilor menajere prin ardere în rezultatul căruia se pot produce gaze şi căldură. De asemenea, îşi propune să reparare calitativ drumurile şi trotuarele, vechile administrații ar fi admis cheltuieli nejustificate.

În plus, dacă va ajuge edil, va depune eforturi să mărească salariile doctorilor şi să transforme spitalul din oraş în unul regional, dotându-l cu echipament modern. Pledează pentru reorganizarea întreprinderilor din domeniul transportului public şi scoaterea în perspectivă a maxi-taxi-urile. Afirmă că la fiecare etapă va consulta locuitorii. Se arată convinsă că ar găsi limbaj comun cu consilierii municipali, în interesul cetăţenilor.

„Candidata noastră este bine cunoscută la Bălți. Este un om deosebit, își iubește țara. Este un foarte bun activist civic, s-a manifestat de-a lungul timpului şi bălţenii au simţit asta”, a lăudat-o şeful partidului Andrei Năstase.

Atelierul de croitorie de la mansarda unui bloc

În declaraţia de venit depusă la Consiliul electoral de circumscripţie a indicat că deţine împreună cu soţul o casă de aproape 200 de metri pătraţi, un apartament de 48 metri pătraţi, un spaţiu comercial de 195 metri pătraţi şi un garaj. Mai deţine două maşini: un Volvo XC-90 (din 2007) şi un Daewoo Matiz (2011) şi patru loturi de teren cu suprafaţa totală de aproape două hectare. În ultimii doi ani a ridicat în total un salariu de circa 38 mii de lei şi o îndemnizație de 14 mii de lei.

Atelierul de croitorie se află la etajul doi al unui bloc cu două nivele. Vecinii s-au plâns presei în 2014, după ce au sesizat procuratura şi poliţia, că doamna preotească Spătaru a construit o mansardă într-o clădire din 1958, punându-le în pericol proprietățile. Astfel, ea şi-a mărit suprafaţa spaţiului comercial de la 30 metri pătraţi la aproape 200 mp. Ei contestă că mansarda ar fi fost ridicată legal. Arina Spătaru a spus că are toate actele în regulă, s-au făcut verificări repetate, şi că astfel una dintre vecine ar vrea să se răzbune pentru că nu i-a cumpărat apartamentul la preţ exagerat.

XS
SM
MD
LG