Linkuri accesibilitate

Astăzi în Moldova și în lume


Din agenda principalelor evenimente anunțate ale zilei.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, este așteptat într-o vizită de două zile în Republica Moldova. Împreună cu omologul său de la Chișinău, Igor Dodon, el urmează să participe astăzi la inaugurarea oficială a clădirii Președinției, distrusă în timpul revoltelor din aprilie 2009, și renovată acum pe banii Turciei. Președintele Erdogan mai are programate discuții cu premierul Pavel Filip și o deplasare în autonomia găgăuză. Vizita are loc după expulzarea, luna trecută, a şapte profesori turci din rețeaua de licee „Orizont”, expulzare condamnată de organizațiile pentru drepturile omului.

Tot la Chișinău, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică se întrunește în ședință publică.

La Moldexpo începe o nouă ediție a târgului internațional FARMER.

La Muzeul Național de Istorie va fi anunțat programul Festivalului Internațional de Muzică Corală „A ruginit frunza din vii”, ajuns la ediția a 16-a.

Din actualitatea internațională:

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, va avea convorbiri la Moscova cu omologul său egiptean Abdel Fattah al-Sisi. Mâine, liderul de la Kremlin va începe o vizită de două zile în Uzbekistan.

Astăzi este Ziua internațională a eradicării sărăciei. Potrivit Agerpres, care citează ultimele date ale Eurostat, peste o treime din populația României era expusă anul trecut riscului de sărăcie şi excluziune socială, o situaţie mai gravă în Uniunea Europeană fiind înregistrată doar în Bulgaria – 39% din populație. Cu toate acestea, transmite Agerpres, comparativ cu anul 2008, statele care au făcut cele mai mari progrese în reducerea acestui risc au fost Polonia – o reducere de 11%, şi România – de 8,5%. Anul trecut, aproximativ un sfert din populaţia Uniunii Europene - 113 milioane de oameni erau expuși riscului de sărăcie şi excluziune socială. La polul opus, ţările cu cel mai mic procent de risc sunt Cehia - 12% și Finlanda aproape 16%. Cel mai mult riscul de sărăcie şi excluziune socială a crescut în Grecia, Italia şi Spania.

XS
SM
MD
LG