Linkuri accesibilitate

Astăzi în Moldova și în lume


Din agenda principalelor evenimente anunțate ale zilei

La Chișinău, o comisie parlamentară specială ar urma să decidă asupra admiterii în concurs a celor 10 candidați pentru funcția de membru al Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității.

La Guvern va avea loc ședința săptămânală a cabinetului de miniștri.

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a anunțat o conferință de presă cu privire la Ziua Internațională a Muzeelor și Noaptea Europeană a Muzeelor.

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, participă la Istanbul, la Summitul spicherilor din statele membre ale Organizației Cooperării Economice la Marea Neagră.

Ministrul Apărării, Eugen Sturza, efectuează în perioada 14-19 mai, un turneu în Ţările Baltice.

Din actualitatea internaţională:

Liga Arabă se va întruni de urgență la Cairo pentru a discuta mutarea ambasadei Statelor Unite în Israel, de la Tel Aviv la Ierusalim.

La Bruxelles, va avea loc reuniunea Comitetului Militar al NATO, care supraveghează desfăşurarea operaţiunilor şi misiunilor Alianţei aflate în desfăşurare.

Președintele uzbec Shavkat Mirziyoev ar urma să se întâlnească la Casa Albă de la Washington cu președintele Statelor Unite, Donald Trump. Potrivit unui anunț al administrației americane, cei doi președinți vor reînnoi „parteneriatul strategic bilateral” și vor discuta despre comerț, investiții și chestiuni de securitate, inclusiv situația din Afganistan.

La Sofia, în capitala Bulgariei, participanții la summitul Uniunea Europeană – Balcanii de Vest se vor întâlni la „o cină informală”, înaintea reuniunii propriu-zise de joi, 17 mai. Tema anunțată a discuțiilor informale este Europa digitală, cercetarea și inovarea. Summitul de pe 17 mai are ca obiectiv consolidarea legăturilor dintre Uniunea Europeană și Balcanii de Vest „în materie de infrastructură, conectivitate digitală și umană” și o conlucrrare mai strânsă „pentru a face față provocărilor comune, cum ar fi securitatea, migrația, evoluțiile geopolitice și relațiile de bună vecinătate”. La reuniunea din Bulgaria, care deține președinția rotativă a UE, sunt așteptați șefi de stat și de guvern din țările membre ale UE și lideri din cele șase state partenere: Albania, Bosnia și Herțegovina, Serbia, Muntenegru, fosta Republică iugoslavă a Macedoniei și Kosovo.

Ziua de 16 mai a fost proclamată de Organizația Națiunilor Unite, printr-o rezoluție adoptată la finele anului trecut, drept Ziua internațională pentru coexistență pașnică.

XS
SM
MD
LG