Linkuri accesibilitate

Astăzi în Moldova și în lume


Agenda principalelor evenimente anunțate ale zilei.

Din agenda zilei la Chișinău să notăm un briefing susținut de viceguvernatorul BNM, Ion Sturzu, despre monedele de 1 și 2 lei.

Și, la capitolul justiție astăzi ar urma să fie pronunțată sentința în dosarul fostului ministru al Transporturilor și Infrastructurii, Iurie Chirinciuc, învinuit de trafic de influență și abuz în serviciu. Iurie Chirinciuc a fost reținut în 27 aprilie, împreună cu directorul interimar al Administrației Drumurilor şi doi oameni de afaceri. Ei sunt acuzați de procurori că ar fi făcut presiuni asupra unui agent economic care a câștigat o licitație de reabilitare a unei porțiuni de drum să subcontracteze 50% din volumul lucrărilor către companii despre care se afirmă că le-ar fi afiliate. Era vorba, potrivit oamenilor legii, despre o licitație finanțată de Banca Europeană de Investiții, iar bănuiții ar fi estorcat şi un anumit procent din suma contractului - în cazul ministrului 5%, în cazul şefului Administraţiei de Stat a Drumurilor – 1%. După o lună de la arestare, dosarul a fost trimis în instanță, iar la distanță de alte două săptămâni fostul ministru a fost plasat sub control judiciar. Chirinciuc a semnat un acord de recunoaștere a vinovăției, care îi asigura o pedeapsă mai blândă, şi așa s-a intrat într-o procedură specială.

Din agenda internațională:

Secretarul de stat american Rex Tillerson își încheie astăzi vizita în Tailanda și Malaiezia, unde a participat la reuniunea la vârf a țărilor ASEAN, Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est.

Omologul sau rus, Serghei Lavrov, începe o vizită în Indonezia și Tailanda, plecând și el de la Manila. Reamintim că la întâlnirea de la reuniunea ASEAN dintre cei doi șefi ai diplomațiilor ruse și americane, secretarul de stat Rex Tillerson i-a spus omologului său Serghei Lavrov că amestecul Moscovei în alegerile prezidențiale americane din 2016 a reprezentat un „incident serios”, care a creat o stare de „neîncredere serioasă” între cele două țări. Șeful diplomației americane a mai avertizat Moscova că Washingtonul examinează un răspuns la decizia Kremlinului să reducă numărul angajaților misiunii diplomatice a Statelor Unite în Rusia. Tillerson a mai spus că „nu este utilă” întreruperea tuturor legăturilor cu Moscova și a sugerat că aceasta ar da dovadă de o „anumită dorință” de avansare a negocierilor de pace în Ucraina. Anterior, Lavrov declarase că a avut impresia la întâlnirea cu Tillerson că acesta este gata să continue dialogul în ciuda tensiunilor din relațiile bilaterale și a noilor sancțiuni impuse Rusiei de Statele Unite.

La Nagasaki, în Japonia se comemorează atacul nuclear din 1945.

Iar ziua de astăzi este, potrivit calendarului Națiunilor Unite, dedicată popoarelor indigene.

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG