Linkuri accesibilitate

Mama Rusia scuipă pe premiile Oscar (VIDEO)


Imagine din „Last Men in Aleppo” de Feras Fayyad, nominalizat pentru Premiile Oscar
Imagine din „Last Men in Aleppo” de Feras Fayyad, nominalizat pentru Premiile Oscar

Pe marginea unui articol din „New York Times” despre campania rusă de discreditare a unor filme documentare nominalizate pentru premiile Oscar.

După acuzațiile aduse Kremlinului că ar fi patronat o serie de ingerințe în sistemul electoral american și alegerile prezidențiale din Statele Unite, eforturile mașinii propagandistice ruse de a influența juriul Premiilor Oscar pe tema a două filme documentare tulburătoare, par la prima vedere un fleac. Realitatea, cum o descrie în detaliu un un cronicar al cotidianului „New York Times”, este diferită și pare crudă pentru realizatorii filmelor în cauză.

Campania rusă de discreditare a două documentare nominalizate pentru premiile Oscar
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:18 0:00

Cele două filme în cauză, nominalizate pentru premiile Oscar ale Academiei americane, sînt Ultimii din Alep (Last men din Aleppo), semnat de Feras Fayyad și Icarus, realizat de o echipă condusă de Bryan Fogel și al cărui personaj central este Dr. Grigori Rodcenkov, fostul director al Laboratorului antidopaj din Rusia, în prezent aflat în Statele Unite.

Feras Fayyad
Feras Fayyad

Intervievat de Cara Buckley pentru New York Times, Feras Fayyad spune că operațiunea de discreditare a filmului său a început imediat după premiera sa, anul trecut la Festivalul de la Sundance, unde pelicula a câștigat un mare premiu al juriului. Mediile de informare din Rusia – Radio Sputnik, de exemplu - l-au acuzat că ar fi un „propagandist finanțat de Occdident” și că filmul său ar fi, în mod deghizat „un vehicul de promovare al [organizației teroriste] Al-Qaida”. Publicația online Russian Insider merge pînă la afirma că nominalizarea filmului pentru premiul Oscar ar pune în evidență cu claritate faptul că „industria de celebrități de la Hollywood este acum parte integrală a mașinii de propagandă de stat a Statelor Unite”.

Documentarul Ultimii din Alep, realizat pe parcursul a doi ani, are ca subiect activitatea grupului denumit White Helmets (Coifurile Albe), lucrători medicali sirieni voluntari de urgență, ce se ocupă cu salvarea celor prinși sub ruine în urma bombardamentelor armatei regimului Bashar al-Assad, sprijinit de aviația militară rusă. Ca atare, campania de presă împotriva realizatorului și a documentarului în sine nu este dificil de înțeles de unde pornește.

New York Times citeză un expert al Institutului Orientul Mijlociu, un think-tank independent, care spune că acuzațiile împotriva Coifurilor Albe că ar fi legate de ISIS sau Al Qaida sînt „în mod patent absurde” și „puerile”. Potrivit cercetătorului principal Charles Lister, „campaniile de dezinformare conduse de Russia Today în astfel de afaceri operează la un al nivel decât realitatea”, motivația lor unică fiind să justifice campania de bombardamente fără discriminare continuată zi de zi, care caracterizează războiul purtat de Rusia și de regimul sirian.”

Feras Fayyad este un sirian din regiunea Alep-ului, care în martie 2011, în timp ce lucra la un alt film despre masacrul rebelilor față de regim din localitatea Hama, în 1982, a fost arestat și torturat, sub acuzația că ar împrăștia informații false. Astăzi, spune el, „Nu am vrut să povestesc istoria grupului White Helmets, ci una despre acești oameni în calitatea lor de cetățenii ai societății... Am făcut un film despre coșmar.”

Deocamdată, producătorul filmului și directorul-asistent nu au primit vize din intrare în Statele Unite pentru a participa la ceremonia acordării premiilor Oscar și una din întrebări este dacă mîna rușilor care îl discreditează zi de zi pe Fayyad nu și-a spus cuvântul.

Dr. Grigori Rodcenkov în documentarul „Icarus” al lui Bryan Fogel
Dr. Grigori Rodcenkov în documentarul „Icarus” al lui Bryan Fogel

În cazul celui de-al doilea documentar, Icarus, despre doctorul Rodcenkov, care de cînd a cerut azil politic în Statele Unite, trebuie să-și schimbe periodic locuința, de teamă de a nu fi ucis, asemenea altor adversari deschiși ai președintelui Putin, lucrurile sînt simplu de explicat. Realizatorul Bryan Fogel a trebuit să filmeze în patru locații diferite de teama interferenței rușilor, a folosit telefoane speciale pentru a evita ascultări indiscrete, iar filmul a fost pus pe hard-diskuri diferite, în loc de a folosi un server ce putea fi atacat de hackerii ruși.

Campania împotriva celui care a avut curajul să dezvăluie un sistem de dopaj al sportivilor ruși organizat de stat continuă. O înaltă oficialitate de la Moscova a spus că Rodcenkov ar merita să fie ucis, Președintele Putin l-a descris drept un idiot sub control american, iar un oligarh rus, proprietar al Brooklyn Nets, Mihail Prohorov, ar fi sprijinit intentarea unui proces împotriva celui care a sfidat sistemul lui Putin. Kremlinul nu îi iartă faptul că echipa rusă nu a putut participa la actualele Jocuri Olimpice de Iarnă din Corea de Sud, iar filmul despre Rodcenkov constituie evident o probă dorită să fie cât mai puțin vizionată în lume.

Previous Next

XS
SM
MD
LG