Linkuri accesibilitate

John Adams la 70 de ani - un compozitor american de loc „fioros” aniversat în Germania


Afișul concertului aniversar de la Wuppertal
Afișul concertului aniversar de la Wuppertal

De vorbă cu Liviu Neagu-Gruber, prim violonistul Orchestrei Simfonice din Wuppertal.

Unul din cei mai apreciați și faimoși compozitori americani contemporani, John Adams, a împlinit anul acesta 70 de ani și a fost serbat pretutindeni în lume. Un concert special i-a fost consacrat zilele trecute, în Germania, la Wuppertal, unde unul din organizatori a fost prim violonistul român al Orchestrei Simfonice locale, Liviu Neagu-Gruber.

Pianistul Holger Groschopp și violonistul Liviu Neagu-Gruber la Wuppertal
Pianistul Holger Groschopp și violonistul Liviu Neagu-Gruber la Wuppertal

La 70 de ani, John Adams, unul din faimoșii compozitori americani minimaliști, mai tînăr cu zece ani decît clasicii Steve Reich sau Philip Glass, continuă să fie un muzician extrem de prolific și, aș spune la modă, cum o atestă ultima sa operă „Fetele din Vestul de Aur” (Girls of the Golden West) care a avut o premieră răsunătoare la Opera din San Francisco. Adams a colaborat și de această dată, cum o face de circa 40 de ani, cu un celebru regizor, Peter Sellars.

John Adams 70 aniversat la Wuppertal - un interviu cu violonistul Liviu Neagu-Gruber
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:40 0:00

Împreună cei doi au pus în scenă toate operele compozitorului, toate pe teme provocatoare, iar unele controversate, așa cum au fost vizita lui Richard Nixon în China din 1972 (cu titlul Nixon în China, 1987), incidentul terorist palestinian de pe nava Achille Lauro (The Death of Klinghofer, 1991), crearea bombei atomice și Robert Oppenheimer (Doctor Atomic, 2005).

Mai puțin controversate apar cîteva piese considerate capodopere, cum este Concertul său pentru vioară și orchestră, și alte cîteva din muzica sa de pian și de cameră. Din această ultimă categorie fac parte lucrările alese drept program al unui concert aniversar organizat la Wuppertal, în Germania, într-un peisaj cu totul deosebit, o sală de concert plasată în mijlocul unui Parc de sculpturi (Waldfrieden), creat la inițiativa sculptorului britanic Tony Cragg.

O sculptură de Tony Cragg în Parcul de Artă Waldfrieden de la Wuppertal
O sculptură de Tony Cragg în Parcul de Artă Waldfrieden de la Wuppertal

Concertul intitulat simplu „John Adams 70”, la care a fost lansat și un Super CD înregistrat în tehnica avansată 3D și numit după o piesă a compozitorului American Berserk (Fiorosul american), l-a avut printre protagoniști pe prim violonistul Orchestrei Simfonice din Wuppertal, Liviu Neagu-Gruber.

Discul de muzică de cameră John Adams lansat la Wuppertal
Discul de muzică de cameră John Adams lansat la Wuppertal

În paranteză fie spus, puțini știu că Orchestra din Wuppertal a avut de mai bine de 40 de ani lideri români, Liviu Neagu-Gruber preluînd ștafeta în 2010 de la o foarte apreciată violonistă, Gabriela Ijac, la sfîrșitul anilor 1960, cîștigătoare a unor prestigioase premii muzicale la competițiile de renume de la Genova (Paganini) și Geneva.

Violonista Gabriela Ijac la Wuppertal
Violonista Gabriela Ijac la Wuppertal

La întrebarea cum a ajuns la Wuppertal, Liviu Neagu-Gruber mi-a mărturisit între altele, în relație cu concertul, plăcerea sa de a cînta muzică de cameră:

Liviu Neagu-Gruber: „Am plecat după revoluție, am avut mare noroc că am luat un post în Orchestra Simfonică din Wuppertal... Din anul 1991, de cînd am venit aici, am făcut constant muzică de cameră și vreau să vă spun că acum un an și jumătate am scos un disc cu cvartetul de Radu Paladi, care are critici excepționale în toată lumea. Eram convins de valoarea acestui cvartet, dar pentru el am primit din Anglia, din Franța, de peste tot, critici nemaipomenite.”

Cum a ajuns la sărbătorirea lui John Adams? Violonistul Liviu Neagu-Gruber:

Liviu Neagu-Gruber: „În seria din care fac parte aceste concerte de aici de la Wuppertal, noi facem muzică modernă, compozitori din secolul XX-XXI, iar John Adams este unul din cei mai importanți reprezentanți ai muzicii americane la ora actuală; vreau să reamintesc că anul trecut a fost compozitor în rezidență la Filarmonica din Berlin.

Sala de concerte din Parcul de sculpturi Waldfrieden, Wuppertal
Sala de concerte din Parcul de sculpturi Waldfrieden, Wuppertal

Cum am ajuns la el? Am căutat lucrări bune [contemporane] și majoritatea lor sînt de John Adams; bineînțeles, am căutat lucrări de vioară bune... Am vorbit cu el înainte de a începe [înregistrarea] discului, l-am întrebat dacă ar fi interesat și ne-a trimis toate informațiile de care am avut nevoie. Adams este un literat excepțional, știe foarte multă literatură, este la fel de acasă la el ca în compoziție, și am ajuns pînă la urmă la cîteva titluri pe care i le-am trimis, iar el și l-a ales [pentru disc] pe American Berserk [Americanul furios].

John Adams
John Adams

Noi ne-am uitat unul la altul și ne-am zis... American Berserk? Nu cumva se înțelege greșit? Îl facem pe John Adams un „berserk” [furios], nu prea e frumos. L-am întrebat, i-am scris..., el ne-a scris imediat înapoi că nu este nici o problemă; el nu crede că un compozitor amărît va fi numit „American berserk”; dacă e să fie cineva numit „American berserk”, atunci ar putea fi președintele lor... ”

Cvartetul condus de Liviu Neagu-Gruber la concertul aniversar John Adams
Cvartetul condus de Liviu Neagu-Gruber la concertul aniversar John Adams

Wuppertalul, am observat, le este cumva mai puțin cunoscut ca un centru muzical românilor. Cum îl vede prim violonistul Orchestrei Simfonice?

Liviu Neagu-Gruber: „Wuppertalul nu este în perioada lui de glorie în momentul de față. Perioada lui de glorie a fost pe la anul 1900, cînd era și primul centru industrial important din Germania. Din cauza asta a fost, din păcate, bombardat în război, a fost termainat; a rămas însă, pentru bucuria noastră, sala de concerte care este una din cele mai frumoase din lume, împreună cu Ateneul din București. A fost făcută acum vreo două luni o listă și Ateneul, cu această sală, sînt printre cele mai frumoase zece săli din lume. Reprezintă o cultură germană, importantă, fiind o casă mai mică. Cu toate că sîntem o orchestră [de categoria] „A” în Germania, fiind o casă mai mică ne putem permite și experimente foarte frumoase, un program foarte interesant... pot să vă invit pe toți cei interesați!”

Sala mare de concert de la Wuppertal
Sala mare de concert de la Wuppertal

Printre obișnuiții casei l-am amintit în discuția noastră pe Radu Lupu...

Liviu Neagu-Gruber: „Da, vine regulat aici și a dat și recitaluri, a venit și cu orchestră să cînte; a venit, trebuie să spun, și din cauza sălii...”

Radio Europa Liberă: Cît de mare este publicul, vine lumea din regiune, de la Köln...?

Liviu Neagu-Gruber: „Da, vin și din regiune, dar vreau să spun că concertele simfonice le cîntăm de două ori și, în total, sînt în proporție de 90-95% vîndute, sala fiind de 1500 de locuri...”

Previous Next

XS
SM
MD
LG