Linkuri accesibilitate

Afectează scăderea popularițății președintelui Trump șansele republicanilor în alegerile pentru Congresul american?


Democrații ar putea obține un plus de 52 de locuri în Camera Reprezentanților.

Pe fondul controverselor legate de Casa Alba, observatorii politici americani se intreaba ce impact au acestea asupra alegerilor de peste doua luni, pentru Congres. Afecteaza scaderea popularitatii presedintelui Trump sansele republicanilor? O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

Alegerile din noiembrie sint pentru o treime din Senat si intreaga Camera a Reprezentantilor. Consultanti politici monitorizeaza diversele alegeri aproape zilnic pentru a evalua probabilitatea ca democratii sa preia cel putin o camera a Congresului. Ei apreciaza ca daca atit democratii cit si republicanii pierd cursele care sint acum considerate echilibrate, dar in care sint usor in urma, ceea ce se intimpla rar, democratii ar obtine un plus de 52 de locuri, in Camera Reprezentantilor. Mai mult decit suficient pentru a prelua controlul.

Corespondența zilei de la Washington cu Valeriu Sela
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:59 0:00
Link direct

Raportul Cook arata ca peste o treime din locurile ocupate in prezent de republicani sint vulnerabile. Si chiar daca ei vor pastra multe dintre aceste pozitii, partidul se afla intr-o pozitie riscanta.

Republicanii mizeaza acum doar pe o evolutie neprevazuta care sa modifice aceste tendinte. In Senat, pentru ca mult mai multe locuri detinute de democrati, in state in care Trump a cistigat sint in joc, este putin probabil ca republicanii sa piarda controlul.

Dar o schimbare de putere in Camera Reprezentantilor ar insemna blocarea agendei legislative a presedintelui, din moment ce opozitia ar controla finantarea. Presedintele ar putea fi amenintat si cu o inculpare pentru care se pronunta aripa de stinga a Partidului Democrat, care pare sa aiba initiativa in alegerile preliminarii.

Republicanii par deocamdata sa fi optat sa-l sprijine aproape neconditionat pe presedinte, temindu-se ca daca nu ar face-o baza sa electorala i-ar putea pedepsi. Ei vor continua sa o faca doar daca partidul nu sufera o infringere zdrobitoare, in alegeri. Daca asta se va intimpla insa sint de asteptat repozitionari, fata de o presedintie care pare asediata chiar si din interior.

XS
SM
MD
LG