Linkuri accesibilitate

Adrian Moraru: „Aproape toate tentativele de coagulare a unei opoziții în interiorul PSD au fost un eșec” (VIDEO)


Liderul PSD Liviu Dragnea
Liderul PSD Liviu Dragnea

Interviu cu directorul Institutului de Politici Publice de la București.

Adrian Moraru este directorul Institutului de Politici Publice de la București și are experiență în monitorizarea actului de guvernare și mecanismele după care funcționează un partid cum este PSD. După anunțul remanierii Cabinetului Dăncilă în cadrul Comitetului Executiv al PSD, Adrian Moraru a explicat, într-un interviu pentru Europa Liberă, în ce constă puterea lui Liviu Dragnea și care este miza tuturor linșajelor adversarilor săi politici din interiorul PSD.

Europa Liberă: Cum vedeți remanierea Cabinetului Dăncilă?

Adrian Moraru: „Suntem într-o paradigmă pe care domnul Dragnea o introduce, mai nou, în politică, aceea de a conduce prin interpuși, permanent, și a rotației cadrelor, aproape ca pe vremea comunistă. Cred că ar trebui să aducem kremlinologi, să ne explice mai bine, pentru că este exact acest sistem din perioada comunistă, în care roteai cadrele pentru ca niciunul dintre potențialii tăi dușmani sau competitori să crească foarte mult pe o poziție și să ajungă să-ți fie, la un moment dat, contracandidat în partid.

Cam asta face – scoate din diverse funcții pe cei care îl critică și chiar și pe cei în care are încredere îi mută între diverse ministere, pentru a le rupe oarecare rădăcină și istoric pe care îl au acolo.”

Europa Liberă: Credeți că se va schimba actul guvernării? Va deveni, cu noii miniștri anunțați, mai bună guvernarea PSD-ALDE?

Adrian Moraru: „În niciun caz. În cazul unor nume pe care le-am auzit vehiculate, va fi chiar mai slabă decât a unor nume care sunt acum în funcție.”

Europa Liberă: La cine vă referiți?

Adrian Moraru
Adrian Moraru

Adrian Moraru: „La Apărare, unde regresul va fi evident, cât și în zona unui minister foarte important, al Dezvoltării Regionale. Dar trebuie să fim foarte conștienți că dl Dragnea nu conduce, de foarte multe ori, Guvernul direct prin miniștri, ci prin secretarii de stat pe care îi are numiți în aceste ministere și care nu se mișcă de pe loc. Vor continua să le spună noilor miniștri ce au de făcut sau nici măcar nu le vor spune lor, pentru că au fost astfel de reproșuri chiar în interiorul PSD, că domnul Dragnea stabilea lucruri cu secretarii de stat și proiectele treceau după aceea prin minister doar pentru a fi semnate. După informațiile pe care le am și eu din mai multe surse, proiectele și inițiativele legislative nu se fac, de fapt, la Guvern, ci se fac la partid. Iar partidul, știm cine este. Este domnul Dragnea.”

„Aproape toate tentativele de coagulare a unei opoziții în interiorul PSD au fost un eșec”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:15 0:00

Europa Liberă: Cum vă imaginați administrarea Bucureștiului cu primarul Gabriela Firea fără funcții în PSD? Dacă nu i se poate lega numele de un proiect major, cum ar fi situația traficului de pildă, credeți că de-aici înainte va avea mână liberă să facă ceva? Mai ales că, probabil, își va pierde majoritatea (în Consiuliul General al Capitalei)?

Adrian Moraru: „Cuvântul-cheie - susținerea în Consiliul General al Capitalei. O parte dintre consilieri sunt deja în zona de influență a lui Liviu Dragnea, via unii dintre consilierii de sectoare de la București, care încearcă să obțină, prin detronarea Gabrielei Firea de la conducerea Bucureștiului, pentru ei această filială. Doamna Firea își pierde majoritatea și nu va mai putea să facă nimic din acest moment.

Sigur, rămâne de văzut dacă ea va fi transformată până la capăt într-o victimă completă. Poate fi și un lucru foarte negativ în alegerile viitoare pentru PSD, pentru că ei trebuie să vină cu un nou candidat și să explice de ce au avut-o drept candidată pe Gabriela Firea la Primăria Capitalei și de ce aceasta nu a făcut nimic. E complicat să-i explici publicului din București lucrurile astea și să mai obții al doilea mandat.”

Europa Liberă: Toți cei îndepărtați acum din funcții, adunați în jurul Gabrielei Firea, vor mai fi puternici? Practic, Liviu Dragnea va mai avea opoziție în PSD?

Adrian Moraru: „În momentul de față, aproape toate tentativele de coagulare a unei opoziții în interiorul PSD au fost un eșec.

Ei sunt, cu toții, după o goană după putere și după bani...

Mi-e greu să spun în ce măsură există în PSD oameni care sunt capabili să aibă un discurs ideologic și cu argumente împotriva lui Liviu Dragnea. Pentru că majoritatea oamenilor din partid sunt produsul unor rețele clientelare și nu niște oameni capabili să aibă un discurs reformator și să fie urmați de alți oameni reformatori. Ei sunt, cu toții, după o goană după putere și după bani. Chiar dacă unii dintre ei adoptă un discurs reformator, nu rezonează cu nimeni din partid. Toți ceilalți spun - „Da, dar pe noi ne interesează numai puterea și banii. Dacă poți să ne dai putere și bani, bine! Dacă vrei să ne dai un plan de reformă, un ideal, valori, nu! Pe noi nu ne interesează idealuri și valori. Ne interesează Hard cash!”

XS
SM
MD
LG